Durerea de genunchi reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă populația. Aceasta poate fi cauzată de mai multe boli, de aceea este esențial ca pacientul să meargă la medic dacă durerea persistă sau se înrăutățește. Primind un diagnostic corect și un tratament adecvat, pacientul va putea preveni reapariția durerilor.
Articulația genunchiului susține greutatea corporală, iar pentru a reduce presiunea exercitată asupra ei trebuie să scăpăm de kilogramele suplimentare, dacă este cazul.
Din rândurile de mai jos vei afla care sunt cele frecvente afecțiuni ce duc la apariția durerilor de genunchi. De asemenea, vei descoperi ce tratamente poți folosi pentru a trata durerea și a preveni reapariția ei.
Dureri de genunchi – simptome
Simptomele diferă în funcție de boala ce afectează genunchiul. Totuși, pacientul trebuie să fie foarte atent la inflamația și durerea apărută în timpul îndoirii sau îndreptării genunchiului.
Dacă apare cel puțin unul dintre următoarele simptome, se recomanda vizita la medic:
- Piciorul nu poate fi întins complet;
- Piciorul nu poate fi îndoit complet;
- Durerile persistă chiar și atunci când genunchiul nu este solicitat;
- Mersul este dureros;
- Furnicături, senzație de amorțeală și durere în zona de sub genunchi;
- Roșeață sau senzație de căldură în jurul genunchiului.
Dureri de genunchi – cauze frecvente
Durerea de genunchi apare adesea din cauza suprasolicitării articulației, însă aceasta poate fi cauzată și de:
- Leziuni acute – afecțiuni ale rotulei, entorse, rupturi de ligamente, leziuni de menisc, luxații;
- Leziuni cronice – tendinite, bursite, artroză ori leziuni degenerative ale cartilajului.
De asemenea, durerea de genunchi poate apărea și din cauza unei afecțiuni autoimune sau a surplusului de greutate.
Articulația genunchiului este suprasolicitată chiar și în timpul unei activități ușoare, deci nu este de mirare că durerea de genunchi poate avea o mulțime de cauze.
Diagnosticarea durerii de genunchi
Dacă durerea persistă chiar și după câteva zile de odihnă, pacientul trebuie să meargă la un specialist care-i va examina genunchiul. Medicul va efectua un examen clinic dar și teste amănunțite pentru a putea pune un diagnostic corect. În general, este nevoie și de un examen imagistic, precum tomografie computerizată, examen radiologic sau ecografic.
Localizarea durerii
De cele mai multe ori, durerea este surdă și se intensifică în timpul activităților fizice. Locul în care apare durerea diferă în funcție de structura afectată. Durerea poate apărea și în timp ce pacientul urcă scările sau se ridică după o lungă perioadă de repaus.
Dacă există o fractură sau o leziune izolată de menisc, durerea apare într-un loc specific. În schimb, în cazul pacienților care suferă de artroză, durerea poate fi difuză.
Principalele boli care se manifestă prin dureri de genunchi
Artroza genunchiului
Aceasta este una dintre principalele afecțiuni ce determină apariția durerilor de genunchi. Artroza genunchiului se referă la o serie de boli, precum:
- Osteoartrita – uzează cartilajele genunchiului și deteriorează oasele din zonă;
- Poliartrită reumatoidă – apare în momentul în care sistemul imunitar atacă o membrană din articulație, provocând dureri și deteriorând țesuturile genunchiului;
- Guta – se dezvoltă în momentul în care apare o acumulare de acid uric în genunchi;
- Pseudoguta – se instalează după ce se formează cristale de pirofosfat de calciu în articulație;
- Artroza post-traumatică – poate apărea la câțiva ani după un traumatism la nivelul genunchilor, precum o fractură de os;
- Leziune de menisc – adesea afectează meniscul intern.
Leziuni de menisc
Acestea sunt responsabile adesea de apariția durerilor de genunchi. Meniscul din interiorul genunchiului are funcția de a amortiza locurile ce ar putea să apară în timpul locomoției. Cu timpul, meniscul se poate deteriora și chiar rupe. În urma rupturii de menisc pot apărea dureri intense. Aceste dureri ar putea continua chiar și în perioada de recuperare post-chirurgicală, dacă pacientul este operat.
Tendinita
Această afecțiune se instalează în momentul în care tendoanele se inflamează și provoacă dureri puternice de genunchi.
Întindere de ligamente
O întindere de ligamente la genunchi poate cauza dureri. În timpul activităților fizice intense, ligamentele se pot întinde foarte tare și chiar se pot rupe. În funcție de tipul ligamentului, ruperea ori supraîntinderea lui poate duce la apariția durerilor de genunchi și chiar la instabilitate.
Luxație de rotulă
O astfel de luxație poate cauza dureri puternice la nivelul genunchiului. Luxația se produce în momentul în care osul triunghiular alunecă în partea exterioară a genunchiului. Luxația este vizibilă și foarte dureroasă – de obicei, pacientul are nevoie de operație.
Sindromul dureros patelofemural
Denumit și genunchiul alergătorului, cauzează adesea dureri de genunchi. Acesta poate apărea în urma suprasolicitării fizice, a slăbirii ori a încordării țesuturilor aflate în jurul genunchiului, sau a alinierii incorecte a rotulei.
Tratamentul durerilor de genunchi
Pentru a primi un tratament, pacientul trebuie să fie examinat de un medic. Unele dureri de genunchi necesită proceduri medicale speciale, precum fizioterapie, injecții intraarticulare ori gimnastică medicală. Prin fizioterapie, articulația devine mai stabilă.
Injecțiile intraarticulare sunt efectuate doar de medicul specialist ortoped-traumatolog.
Tratamentul chirurgical se folosește atunci când durerea nu cedează nici măcar în urma tratamentelor de fizioterapie. După intervenția chirurgicală, pacientul are nevoie de recuperare medicală ce implică fizioterapie și kinetoterapie.
Dacă durerea de genunchi este suportabilă și nu ai reușit să-ți faci o programare la medic în următoarele 2-3 zile, poți ameliora durerea respectând următoarele recomandări:
- Evită activitățile fizice intense;
- Aplică gheață pe genunchiul afectat timp de minimum 20 de minute pentru a ameliora durerea și inflamația;
- Folosește un bandaj elastic pentru a susține articulația afectată și a preveni umflarea;
- Pune o pernă sub genunchi când stai în pat pentru a reduce umflătura.
Perioada de recuperare
Timpul de recuperare diferă în funcție de afecțiunea ce a dus la apariția durerilor de genunchi. În plus, trebuie menționat faptul că fiecare persoană se vindecă în ritmul său.
În orice caz, nu trebuie să grăbești lucrurile. Nu îți suprasolicita genunchiul înainte de a se vindeca complet, pentru că ai putea provoca daune permanente.
Cum poate fi prevenită durerea de genunchi?
Durerea de genunchi poate fi prevenită prin respectarea unor măsuri simple ce reduc riscul unei accidentări:
- Oprește exercițiul dacă simți o durere la genunchi;
- Fă exerciții de întindere după fiecare activitate fizică;
- Mărește intensitatea antrenamentelor treptat;
- Încălzește-ți mușchii înainte de a face efort fizic.
Deoarece articulația genunchiului are un rol foarte important, este esențial să mergi la medic dacă durerea persistă sau se intensifică.