Ghid Masaj, Remedii

Dureri cervicale – de ce apar și cum pot fi tratate?

dureri-cervicale-masaj

Discopatia cervicală apare atunci când unul sau mai multe discuri intervertebrale se deteriorează. Simptomele acestei afecțiuni includ dureri de brațe și de umeri. Pentru a evita complicațiile, precum discopatia degenerativă, este necesar ca boala să fie tratată corespunzător.

Discopatia se instalează atunci când celulele discului intervertebral nu se mai pot regenera. Cantitatea redusă de oxigen, apă și nutrienți provoacă îmbătrânirea celulelor. De asemenea, discopatia cervicală ar putea apărea și ca urmare a unei întinderi ori leziuni la nivelul gâtului.

De obicei, această afecțiune apare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani.

Despre durerile cervicale

Gâtul este format din vertebre ce se întind dinspre craniu spre torsul superior. Discurile cervicale au rolul de a absorbi șocul dintre oase. Atât mușchii gâtului, cât și oasele și ligamentele susțin capul și permit mișcarea. Anomaliile, inflamațiile și rănile ar putea duce la apariția durerii la nivelul gâtului.

O mulțime de persoane se confruntă uneori cu dureri ori rigiditate la nivelul gâtului. De cele mai multe ori, durerea este provocată de o postură incorectă sau de suprasolicitarea gâtului. În unele cazuri, durerile pot fi provocate și de răni ce rezultă din cauza unei căderi ori a unui accident.

În general, durerea de la nivelul gâtului poate fi ameliorată în câteva zile, deci nu ar trebui să ne îngrijoreze. Însă, uneori, durerile ar putea semnala o boală ori o vătămarea serioasă ce necesită îngrijire medicală.

Dureri cervicale – cauze

Principalele cauze ale durerii de gât sunt reprezentate de entorse și luxatii. În momentul în care un tendon ori un mușchi este iritat din cauza supraextensiei poate apărea o entorsă ori o luxație.

De asemenea, durerea cervicală poate avea și alte cauze, inclusiv:

  • Dormitul într-o poziție incorectă – dacă o persoană doarme într-o poziție incomodă care-i forțează gâtul, este posibil ca dimineață să se trezească cu o durere cervicală.
  • Mișcări repetate – dacă se efectuează mișcări de întoarcere a capului, într-un mod repetitiv, mușchii, ligamentele și tendoanele gâtului ar putea fi suprasolicitați.
  • Accidente sportive – o mișcare bruscă a gâtului sau o lovitură pot afecta nervii gâtului. Acest lucru va duce la apariția durerii și a senzației de amorțeală ce se pot extinde în umăr și braț.

Mișcări bruște

În urma unei mișcări bruște, capul și gâtul se mișcă deodată înainte și înapoi, ceea ce poate duce la ruperea sau lezarea țesuturilor moi din apropierea coloanei vertebrale. De obicei, acest tip de vătămare apare adesea în urma unui accident auto. De asemenea, din cauza unei mișcări bruște, ar putea fi lezate și articulațiile intervertebrale, mușchii cervicale și ligamentele.

Cele mai multe persoane se confruntă cu dureri de gât imediat după o leziune, sau la câteva zile distanță. Traumatismul cervical poate avea și următoarele simptome:

  • Leziuni ale mușchilor și ligamentelor
  • Rigiditate la nivelul gâtului
  • Senzație de arsură sau înțepături
  • Cefalee și amețeli
  • Dificultăți la înghițire
  • Dureri de spate
  • Dureri de umăr

Poziții incorecte ale coloanei cervicale

Atât la serviciu, cât și acasă trebuie să avem o postură corectă. În momentul în care capul stă înclinat în față pentru mai mult timp, mușchii, tendoanele și ligamentele trebuie să depună mai mult efort.

Orice persoană care stă ore întregi cu privirea în jos, uitându-se la telefon, se poate confrunta cu dureri de gât.

dureri-de-gat-cervical

Artrită

Osteoartrita reprezintă deteriorarea cartilajului articular. Dacă această afecțiune apare la nivelul coloanei cervicale, este denumită osteoartrită cervicală (degenerarea fațetelor articulare din coloana cervicală).

Fațetele articulare, cunoscute și ca articulații zigapofizare asigură flexibilitatea coloanei vertebrale. În spatele fiecărui nivel vertebral se află două articulații de mici dimensiuni ce permit mișcarea limitată (înainte și înapoi), dar și răsucirea corpului.

În momentul în care cartilajul se uzează, oasele se freacă unele de altele, cresând riscul de apariție a osteofitelor. Frecarea os pe os poate cauza, de asemenea, inflamație și durere. De asemenea, bucăți de os s-ar putea rupe, ajungând să plutească în fluidul sinovial, provocând o inflamație mai puternică.

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune autoimună ce se manifestă prin dureri articulare. De obicei, această boală afectează coloana vertebrală.

Spondilita

Această afecțiune poate duce la apariția durerii, a rigidității și a inflamației la nivelul coloanei vertebrale.

Spondilita anchilozantă apare în momentul în care coloana vertebrală și articulațiile sacroiliace se inflamează. Inflamația cronică poate duce la apariția durerii și a rigidității la nivelul gâtului, spatelui și feselor. Pe măsură ce timpul trece, inflamația cronică poate provoca fuziunea vertebrelor, determinând pierderea mobilității coloanei vertebrale.

Spondiloza  

Spondiloza cervicală reprezintă deteriorarea discurilor intervertebrale, cauzată de înaintarea în vârstă. Când discurile de deshidratează, încep să apară pinteni osoși. Mai mult de 85% dintre cei cu vârsta de 60 de ani suferă de spondiloză cervicală.

Cei mai mulți oameni sunt asimptomatici. În momentul în care apar simptomele bolii (rigiditate și dureri la nivelul gâtului), pacienții ar putea avea nevoie de tratament chirurgical.

Hernia de disc

Hernia de disc poate afecta orice parte a coloanei vertebrale, însă de cele mai multe ori apare în zona lombară. Dacă hernia afectează zona cervicală, durerea se poate extinde în braț și poate provoca apariția unui spasm muscular.

Osteomielită

Aceasta este o infecție a osului și poate apărea atât la adulți, cât și la sugari și copii. In cazul copiilor, osteomielita se dezvoltă adesea la marginile oaselor mari ale brațelor și picioarelor și poate afecta șoldurile, genunchii și încheieturile mâinii. În schimb, la adulți, afectează frecvent oasele coloanei vertebrale și a picioarelor.

Osteomielita poate fi cauzată de bacteriile ce călătoresc prin sânge și ajung la nivelul osului, unde provoacă infecția. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă atunci când există o infecție într-o altă zonă a corpului.

De asemenea, această infecție poate fi cauzată și de o rană deschisă la nivelul osului.

Simptomele osteomielitei includ:

  • Greață
  • Febră, stare de iritabilitate
  • Dureri severe de spate, în special noaptea

Meningita

Meningita reprezintă inflamația membranelor ce invelesc creierul și măduva spinării. Aceasta poate fi provocată de viruși, bacterii sau de boli ce determină inflamarea țesuturilor.

Simptomele meningitei includ:

  • Fotofobie (sensibilitate la lumină)
  • Dureri de cap
  • Febră
  • Greață, vărsături
  • Somnolență
  • Gât rigid

Sugarii cu meningită se pot confrunta cu următoarele simptome:

  • Lipsa poftei de mâncare
  • Iritabilitate
  • Simptome asemănătoare gripei

Dacă nu sunt tratate la timp, unele forme meningită pot cauza decesul pacientului. Toți cei care au simptome de meningită trebuie să meargă la medic.

Boli care pot provoca dureri cervicale

Durerea cervicală poate fi și un simptom al unei boli. Afecțiunile medicale asociate cu durerea cervicală pot duce inclusiv la invaliditate. Bolile asociate cu durerile cervicale includ:

  • Osteoartrită
  • Spondiloză
  • Hernie de disc
  • Infecție
  • Torticollis congenital
  • Boala discului degenerativ
  • Tumori

Există peste 100 de forme de artrită, însă cea mai întâlnită este osteoartrita. Această boală degenerativă provoacă uzura cartilajului articular. Când cartilajul se degradează, vertebrele se lipesc între ele, provocând durere cronică și rigiditate la nivelul gâtului.

Afecțiunile discului degenerativ apar în momentul în care discurile intervertebrale se descompun din cauza vârstei sau uzurii. Spondiloza reprezintă degenerarea discului dintre discurile cervicale ale gâtului.

Starea psihică a pacientului

Stresul afectează întregul corp. O persoană care suferă de anxietate, își supune corpul la stres. Încercând să se apere, corpul eliberează hormoni care duc la tensionarea mușchilor și la apariția unui sentiment de neplăcere, contribuind astfel la menținerea stării de anxietate. Durerea cervicală poate fi un simptom al anxietății. Cu cât pacientul este mai anxios, cu atât mușchii lui sunt mai tensionați.

Efectele secundare ale consumului de medicamente

Toate medicamentele pot avea efecte secundare. O mare parte dintre medicamentele prescrise de medici provoacă probleme la nivelul stomaculi precum greață, constipația ori diaree.

În schimb, antidepresivele, medicamentele pentru stabilizarea tensiunii arteriale și relaxantele musculare pot duce la apariția stării de amețeală. Unele medicamente, indiferent dacă sunt eliberate cu sau fără rețetă, pot cauza dureri, dacă sunt administrate frecvent.

  • Medicamente cu cofeină

Cei care se confruntă cu dureri de cap și iau medicamente cu cofeină des (mai mult de 2-3 ori pe săptămână) ar putea constata că aceste dureri sunt provocate de medicamentele administrate. Pastilele cu cofeină ar putea duce la apariția durerilor, deoarece pacientul ar putea deveni dependent de efectul acestor medicamente.

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Aceste medicamente pot cauza dureri de stomac sau chiar sângerări la nivelul stomacului.

  • Medicamente pentru chimioterapie

Majoritatea medicilor care prescriu medicamente pentru chimioterapie știu că acestea pot provoca leziuni nervoase, de forma neuropatiei periferice. În momentul în care neuropatia se instalează, pacientul trebuie să mai ia o serie de medicamente pentru ameliorarea durerii, care la rândul lor ar putea avea efecte secundare.

  • Medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol

Foarte multe persoane iau medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol, iar multe dintre ele se confruntă cu dureri cronice din cauza lor. Cele mai frecvente efecte secundare ale acestor medicamente sunt durerea musculară și slăbiciunea.

  • Opioide

Chiar și medicamentele pentru eliminarea durerii, pot fi de vină pentru apariția durerilor. Opioidele afectează sistemul natural al corpului de ameliorare a durerii, iar în momentul în care efectul lor dispare, durerea se instalează.

Simptomele durerilor cervicale

Simptomele durerii cervicale variază destul de mult. Uneori durerea este ușoară și creează doar un disconfort minor, însă altă dată ar putea fi atât de severă, încât persoana afectată este nevoită să evite mișcările excesive.

În general, durerea apare intr-o singură zonă a gâtului și dispare, fără tratament, în câteva zile ori săptămâni. Însă, uneori, durerea ar putea iradia în umăr și brațe.

Durerile de gât se pot manifesta prin:

  • Durere ascuțită resimțită ca o înțepătură (de obicei afectează partea inferioară a gâtului)
  • Gât înțepenit (dificultate în mișcarea gâtului)
  • Durere generală
  • Tulburări, slăbiciune și senzație de amorțeală (pot radia și în alte zone ale corpului, cum ar fi în umăr, deget ori braț)
  • Durere radiantă (se poate simți ca o arsură)
  • Dificultate în prinderea și ridicarea obiectelor (de obicei, acest lucru se întâmplă când apar furnicături și senzație de slăbiciune a degetelor)
  • Dureri de cap

Durere locală ori iradiantă

Radiculopatia cervicală, cunoscută și sub denumirea de „nerv ciupit” se dezvoltă în momentul în care se irită sau se comprimă un nerv al gâtului. Această afecțiune se poate manifesta printr-o durere ce se extinde în umăr. În general, radiculopatia cervicală se tratează cu medicamente și terapie fizică.

Cefalee

Durerea de cap poate apărea din cauza stresului, a unei probleme emoționale sau chiar a unei afecțiuni medicale, precum depresie, hipertensiune arterială ori migrenă.

Și articulațiile gâtului care sunt prea rigide ar putea duce la apariția durerilor de cap.

Obstrucționarea mișcărilor

Rigiditatea la nivelul gâtului apare, de cele mai multe ori, din cauza alinierii incorecte a coloanei vertebrale. Dacă aceasta stă într-o poziție incorectă mai multe ore la rând, nervii se pot irita.

Deteriorarea anumitor structuri ale gâtului ar putea cauza, de asemenea, dureri la nivelul gâtului ce pot iradia la maxilar, cap și umeri.

Senzație de amorțeală și furnicături

Fiecare persoană se confruntă, cel puțin o dată în viață, cu senzația de amorțeală sau furnicături la nivelul brațelor. Dacă aceste simptome persistă și împiedică desfășurarea activităților zilnice, ar putea fi provocate de o afecțiune medicală, precum artrita reumatoidă sau sindromul de tunel carpian.

Însă, puțini știu că durerea și senzația de amorțeală de la nivelul mâinii pot apărea și din cauza unei probleme la gât ce comprimă sau irită rădăcina nervoasă a coloanei vertebrale.

Amețeală

În partea superioară a coloanei vertebrale se găsesc 7 vertebrele cu discuri de amortizare și 14 fațete articulare. Aceste structuri ajută la controlarea mișcării gâtului. Fațetele articulare pot cauza și dureri de cap.

Tulburări auditive și vizuale

În urma unei mișcări bruște a gâtului pot apărea tulburări vizuale și auditive, slăbiciune și oboseală. O mulțime de boli cronice pot fi cauzate de problemele urechii interne. Acestea, la rândul lor, pot fi provocate de problemele cervicale.

Problemele cervicale ar putea afecta nervii și vasele urechii, determinând inclusiv pierderea auzului.

În momentul în care gâtul este încordat, la nivelul creierului și ochilor ajunge o cantitate mai mică de sânge. O vertebră din gât care nu este aliniată corect, poate duce la apariția durerii și la probleme cu vederea.

Iritabilitate

În general, durerea apare în urma unei traume suferite de corp. Însă, durerile asociate cu stresul la nivelul gâtului pot fi cauzate și anxietatea emoțională care afectează mușchii ce trec prin coloană, gât și umeri.

Starea psihică este strâns legată de creșterea intensității durerii cervicale. Dacă durerea cervicală este foarte intensă, este necesar să se acorde o atenție deosebită stării psihice a pacientului.

Alte simptome ale durerii la nivelul gâtului

Printre simptomele durerilor cervicale se numără slăbiciunea brațului, piciorului, senzație de amorțeală în membrele inferioare și superioare, pierderea controlului vezicii urinare. De asemenea, durerea cervicală se poate manifesta și prin febră, cefalee, vărsături, umflarea gâtului și înroșirea pielii.

De cele mai multe ori, durerea cervicală dispare cu ajutorul tratamentelor non-chirurgicale. Însă, dacă pacientul se confruntă cu simptome specifice unei afecțiuni grave, ar trebui să meargă de urgență la medic.

Dacă durerea de gât apare împreună cu pierderea poftei de mâncare, greață, febră și vărsături, de vină ar putea fi o infecție a coloanei vertebrale sau chiar o tumoare.

Câte tipuri de dureri cervicale există?

Majoritatea durerilor cervicale apar din cauza îmbătrânirii coloanei vertebrale și a deteriorării discurilor intervertebrale.

Durerea cervicală poate fi clasificată astfel:

  • Durere cervicală axială – durere la nivelul gâtului ori a țesuturilor moi
  • Radiculopatie cervicală – dureri de gât și de brațe rezultate din compresia rădăcinii nervoase
  • Mielopatie – durere de gât însoțită de slăbiciune și senzație de amorțeală în brațe și picioare

Aceste trei tipuri de dureri cervicale pot fi acute ori cronice.

Dureri cervicale acute

De obicei, durerea acută apare din cauza unei entorse sau a unei întinderi musculare. Majoritatea leziunilor minore ale țesutului moale dispar în câteva zile sau săptămâni, deoarece acest țesut este bine alimentat cu nutrienți. Pentru ameliorarea durerii se pot folosi comprese cu gheață sau medicamente.

Dacă durerea persistă mai mult de 2 săptămâni și este însoțită de amorțeală și furnicături în brațe, de vină ar putea fi o anomalie anatomică.

Dureri cervicale cronice

Există mai multe cauze ale durerii cervicale. Iritarea căilor nervoase ar putea determina apariția durerii la nivelul brațelor, umărului și capului, în timp ce iritarea măduvei spinării ar putea duce la apariția durerilor de picioare.

Durerea cervicală cronică poate fi provocată și de:

  • Fațetă articulară aliniată incorect
  • Pinteni osoși
  • Degenerarea discurilor coloanei vertebrale
Factori de risc pentru durerile cervicale

Deoarece mai mult de 70% din populație se confruntă cu dureri de gât, este important să menționăm factorii de risc pentru aceste dureri:

  • Postura incorectă a gâtului
  • Probleme la locul de muncă sau în familie
  • Utilizarea excesivă a pernelor
  • Așteptări nerealiste în ceea ce privește tratamentul

Diagnosticarea durerii cervicale

Pentru ca medicul să identifice cauza durerii de gât, trebuie să verifice istoricul simptomelor. Acesta trebuie să noteze locul în care apare, intensitatea și durata durerii. De asemenea, medicul îi poate recomanda pacientului să facă un RMN, CT și alte teste.

Examen clinic

Examinarea fizică a pacientului implic:

  • Observare – examinarea posturii, mai ales a gâtului și a umerilor. De asemenea, medicul va inspecta gâtul pentru a vedea dacă există anomalii sau leziuni.
  • Palpare – țesutul moale al gâtului este palpat pentru a se depista semnele de încordare.
  • Test de mișcare – se examinează modul în care pacientul își mișcă gâtul în sus, în jos și în lateral.

Dacă în urma testului de mișcare a gâtului, medicul constată că mișcările nu sunt realizate cu ușurință sau provoacă dureri, ar putea recomanda efectuarea unor examene fizice precum:

  • Testarea puterii musculară – se testează mai mulți mușchi pentru a se depista semnele de slăbiciune de la nivelul umerilor sau brațelor.
  • Testarea reflexelor – un test simplu, ce implică folosirea unui ciocan de cauciuc poate determina dacă nervii din gât reușesc să transmit corect semnalele.

Anamneza

Pentru a se descoperi cauza responsabilă de apariția durerilor cervicale, medicul verifică istoricul pacientului și îi adresează diferite întrebări despre:

  • Modul de viață – pacientul are o viață activă sau sedentară? Ce hobby-uri are?
  • Ocupația – ce muncă prestează pacientul? Muncește fizic sau stă în fața unui calculator întreaga zi?
  • Descrierea durerii – Când a apărut durerea? Iradiază în alte zone ale corpului? Mai există și alte simptome?
  • Poziția de somn – Cum doarme pacientul, pe spate, pe burtă sau pe o parte?
  • Accidente recente – pacientul a suferit un accident care a dus la apariția durerii de gât?

Teste imagistice

Dacă durerea cervicală a apărut în urma unei traume sau dacă tot reapare, deși pacientul a urmat deja un tratament, cel mai probabil medicul va recomanda efectuarea unor teste imagistice precum:

  • Raze X – cu ajutorul radiațiilor electromagnetice, medicul poate obține o imagine clară a oaselor pe care o poate folosi pentru a depista prezența unor fracturi sau tumori.
  • Tomografie – este o metodă de scanare ce folosește raze X și un computer cu scopul de a crea imagini cât mai bune. Scanarea CT este mai utilă decât RMN-ul în depistarea modificărilor osoase subtile.
  • Examinare RMN – detectează variațiile structurilor anatomice ale țesuturilor creând mai multe secțiuni transversale, fără a utiliza radiații.
  • Mielograma – este un test ce implică injectarea unui colorant pentru vizualizarea  canalului spinal și a discurilor.
  • Scanarea osului – identifică locul cu activitate osoase crescută.

Cum se tratează durerile cervicale?

Pentru că majoritatea durerilor cervicale sunt provocate de întinderi musculare ori entorse, tratamentul presupune administrarea unor medicamente, terapia cu gheață sau căldură și terapia fizică.

Durerile provocate de postura incorectă se pot trata cu odihnă, masaj și modificări ale stilului de viață.

Remedii pentru ameliorarea durerii

Hidroterapia poate ameliora durerile cervicale, în special, la pacienții care suferă de osteoartrită. De asemenea, pentru tratarea durerii de la nivelul gâtului se poate adăuga sare Epsom în apa din cadă. Magneziul din sarea Epsom reduce inflamația și durerea musculară.

Gheața și căldura pot fi și ele utile în reducerea durerii. Gheața este eficientă în cazul leziunilor, în timp ce căldura ajută acolo unde există spasme și întinderi musculare.

Și hidratarea ajută la atenuarea durerii de gât. Discurile dintre vertebre au nevoie de apă pentru a menține coloana aliniată corect. Așadar, cei care se hidratează suficient pot preveni deteriorarea discurilor cervicale și reapariția durerii de gât.

Exerciții fizice

Exercițiile pentru gât sunt deseori recomandate pentru ameliorarea durerilor cervicale. Exercițiile de întindere și întărire pot fi eficiente pentru pacienții cu dureri la nivelul gâtului.

Aerobic

Exercițiile de aerobic măresc fluxul de sânge către mușchi și țesuturi, ajutând la relaxarea mușchilor. O ședință de aerobic de 30 de minute ajută la eliberarea de endorfine (analgezicele naturale ale corpului).

Kinetoterapie

Exercițiile de recuperare compuse din gimnastică medicală și exerciții la sol ajută la rehidratarea discurilor intervertebrale, îmbunătățesc tonusul muscular și îmbunătățesc starea organismului.

Terapie fizică

Acest tip de terapie include tratamente active și pasive. Acestea din urmă ajută la relaxarea corpului.

Tratamentele pasive pe care le poate face terapeutul includ:

  • Masaj de țesut – terapeutul folosește presiunea directă pentru a elibera tensiunea din țesuturile moi.
  • Terapii calde și reci – folosind căldura, terapeutul crește fluxul sangvin din zona afectată. Sângele ajută la eliminarea deșeurilor acumulate în urma spasmelor musculare și grăbește vindecarea. Terapia rece încetinește circulația și ajută la ameliorarea inflamației și a durerii.
  • Tracțiune – această procedură implică întinderea și mobilizarea coloanei vertebrale pentru ca durerea să se amelioreze.
  • Stimularea nervului electric transcutanat (TENS) – stimulează mușchii, reducere spasmele musculare și contribuie la eliberarea endorfinelor.

Programul de terapie fizică diferă de la un pacient la altul, în funcție de starea lui de sănătate și de istoricul medical.

Masaj

Există mai multe tipuri diferite de masaj ce pot ajuta la ameliorarea durerilor cervicale. Masajul are rolul de a relaxa muulara și de a atenua durerea. O ședință de masaj durează între 30 și 60 de minute, dar se poate prelungi dacă este necesar.

Masajul efectuat în mod regulat ajută la menținerea flexibilității articulațiilor. În plus, îmbunătățește postura, reduce tensiunea arterială și ameliorează stresul.

Acupunctura

Potrivit unor studii, acupunctura poate ajuta la tratarea durerii cronice mai bine decât tratamentele tradiționale. Această tehnică implică folosirea unor ace foarte subțiri care se introduc în diferite puncte ale corpului uman pentru a se ameliora durerea și a se îmbunătăți fluxul sangvin. Durerea s-ar putea atenua după câteva ședințe de acupunctură.

Acupunctura funcționează prin:

  • Eliberarea peptidelor opioide – aceste substanțe chimice prezente în creier au efect analgezic și ajută la reducerea durerii.
  • Stimularea punctelor electromagnetice – prin stimularea acestor zone, se eliberează endorfine ce contribuie la ameliorarea durerii.

Tratament medicamentos pentru dureri cervicale

Unele medicamente pot fi utile în ameliorarea durerii de gât și reducerea inflamației țesuturilor moi. Odată ce durerea se ameliorează, gâtul poate fi mișcat mult mai ușor.

Medicamentele pentru dureri cervicale, eliberate fără prescripție medicală includ:

  • Creme sau geluri pentru masarea gâtului;
  • Acetaminofen;
  • Medicamente antiinflamatorii nesteroidiene.

Medicamentele pentru dureri cervicale eliberate pe bază de prescripție medicală includ:

  • Relaxante musculare;
  • Pastile narcotice pentru tratarea durerii acute;
  • Antidepresive;
  • Injecții cu corticosteroizi.

Analgezice

Analgezicele sunt medicamente ce ajută la ameliorarea durerii fără a provoca pierderea conștiinței. Printre cele mai utilizate analgezice se numără:

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – utilizate pentru ameliorarea durerii și a inflamației;
  • Narcotice – aceste medicamente pot provoca dependentă dacă sunt administrate o perioadă mai lungă.
  • Tylenol – nu interferează cu antiinflamatoarele nesteroidiene, ceea ce înseamnă că pot fi luate împreună.
  • Opioide – recomandate pentru tratarea durerii moderate sau severe.

Antiinflamatoare

Antiinflamatoarele ajută la tratarea inflamației și a durerii. Medicamentele antiinflamatoare se folosesc frecvent pentru ameliorarea durerii de la nivelul gâtului. Dacă sunt administrate pe termen lung, aceste medicamente pot provoca probleme la stomac, inimă sau rinichi.

Tratament chirurgical

Foarte rar se apelează la tratamentul chirurgical pentru vindecarea durerii de gât. Chirurgia poate fi necesară în următoarele situații:

  • O leziune la nivelul gâtului cauzează o fractură – operația se efectuează pentru stabilizarea coloanei vertebrale.
  • Presiunea exercitată asupra rădăcinilor nervoasă provoacă amorțeală sau durere severă – această presiune poate fi provocată de spondiloza cervicală sau îngustarea camerei coloanei

Discectomia este cea la folosită operație pentru durerile cervicale. Această procedură implică eliminarea unui disc afectat din coloana cervicală.

O altă intervenție chirurgicală ce poate fi efectuată pentru tratarea durerii cervicale este decompresia spinal. Aceasta implică eliminarea unei părți a osului ori a discului pentru atenuarea presiunii exercitate asupra măduvei spinării.

Înlocuirea artificială a discului cervical este o procedură chirurgicală ce implică înlocuirea discului deteriorat cu un disc artificial.

Cum poate fi prevenită discopatia cervicală?

Durerea de gât poate fi prevenită prin:

  • Reducerea stresului și a tensiunii – dacă mușchii din gât sunt tensionați, pot apărea dureri. Încearcă să găsești cea mai eficientă metodă de reducere a stresului.
  • Adoptarea unei posturi corecte – postura incorectă poate provoca rapid dureri de gât.
  • Efectuarea exercițiilor fizice – o sesiune de aerobic de 30 de minute poate fi eficientă în prevenirea durerilor de gât.
  • Menținerea unei greutăți optime – o greutate sănătoasă este esențială pentru prevenirea durerilor de la nivelul gâtului.
  • Adoptarea unei diete sănătoase – consumă alimente cât mai sănătoase, pentru a-ți menține o greutate optimă.
  • Renunțarea la fumat – acest obicei nociv afectează oasele și mușchii coloanei vertebrale.

Corectarea posturii corpului

Încearcă să stai întotdeauna cu capul și gâtul drept. Evită statul pe scaun pentru perioade lungi și întinde-ți mușchii gâtului de câteva ori pe oră.

Dacă lucrezi la birou, asigură-te că mouse-ul este bine poziționat și nu trebuie să te întinzi mereu după el. De asemenea, calculatorul trebuie să fie la nivelul ochilor.

Când conduci, reglează-ți scaunul astfel încât să-și susțină atât capul, cât și partea inferioară a spatelui. Brațele trebuie să stea într-o poziție ușor îndoită, dar confortabilă.

Încearcă să dormi pe spate pentru a-i permite coloanei să se odihnească. De asemenea, este recomandat să folosești o pernă ce susține curba naturală a gâtului.

Exerciții fizice

Exercițiile de întindere te pot ajuta să-ți întărești mușchii gâtului. Încearcă să faci câteva seturi scurte de exerciții în fiecare zi pentru a preveni durerile de la nivelul gâtului.

Exercițiile de întindere mențin elasticitatea articulațiilor cervicale și previn rigiditatea gâtului.

Prevenirea bolilor ce pot provoca dureri cervicale

Osteoartrita, spondilita și alte boli pot cauza dureri cervicale. Pentru a preveni apariția lor, respectă următoarele recomandări:

  • Scapă de kilogramele suplimentare;
  • Consumă alimente cât mai sănătoase;
  • Fă pauze dese în timpul zilei;
  • Fă exerciții fizice zilnic;
  • Adoptă o postură bună;
  • Renunță la fumat;
  • Dormi suficient;
  • Evită consumul excesiv de alcool;

Dacă durerile de la nivelul gâtului nu dispar de la sine în câteva zile sau se intensifică, cere ajutorul medicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *