Durerile de călcâi pot apărea în partea inferioară sau în spatele călcâiului. Chiar dacă acest tip de durere este considerat foarte rar un simptom al unei boli grave, poate interfera cu activitățile zilnice, mai ales cu exercițiile fizice.
Durerea apare, în general, în partea inferioară a călcâiului sau în spatele acestuia, în locul în care tendonul lui Ahile se întâlnește cu osul câlcâiului. În unele cazuri, durerea poate apărea și în partea laterală. Durerea resimțită sub călcâi apare cel mai des și este cunoscută sub numele de fasciită plantară.
Durerea care apare în spatele călcâiului poartă denumirea de tendinita lui Ahile. Această durere se poate extinde și sub călcâi sau în partea exterioară a acestuia.
De obicei, durerea este ușoară, însă se poate intensifica pe parcurs. În general, trece de la sine, fără tratament, totuși uneori poate persista, devenind cronică.
Printre cauzele ce determină apariția durerii de călcâi se numără artrita, traumele, o boală autoimună sau o afecțiune neurologică.
Anatomia călcâiului
Călcâiul este situat în partea din spate a piciorului și este format, la exterior, de calcaneu (osul călcâiului). Calcaneul este cel mai mare os întâlnit în picior, iar partea din spate este cunoscută sub denumirea de tuberculul calcaneului.
Abductor digiti minimi și abductor hallucis sunt cei doi mușchi care se extind din părțile calcaneului. Acești doi mușchi se mișcă și ajută la flexarea a două degetele de la picioare (degetul mare și degetul al cincilea).
Din oasele călcâiului pleacă și tendonul lui Ahile ce leagă gamba de călcâi. Glezna și călcâiul contribuie la modelarea arcului piciorului.
Câte tipuri de dureri de călcâi există?
Cei mai mulți oameni se vor confrunta, la un moment dat, cu o durere de călcâi. Această durere afectează, în special, persoanele care petrec mult timp în picioare și femeile însărcinate. De asemenea, și persoanele supraponderale au un risc ridicat de a se confrunta cu durerile de călcâi.
Anumite boli, precum diabetul și artrita pot contribui la apariția acestor dureri. Durerea de călcâi poate apărea din cauza fasceitei plantare ce se dezvoltă în urma unei leziuni ce afectează țesutul ce face legătura dintre călcâi și picior.
Durerea de călcâi poate fi și un simptom al unei alte afecțiuni, precum boala lui Sever ori pintenii de călcâi. De obicei, boala lui Sever afectează copiii care au între 8 și 16 ani.
Dureri în partea inferioară a călcâiului (fasciita plantară)
Fasciita plantară reprezintă o inflamație a fasciei plantare (banda fibroasă ce ajută la susținerea arcului piciorului). Această afecțiune apare în momentul în care fascia plantară este fie supraîncărcată, fie prea întinsă.
Oricine poate suferi de fasciită plantară, însă afectează mai des persoanele obeze, diabeticii, femeile însărcinată, jucătorii de tenis și de volei și persoanele care fac aerobic sau alpinism. Această afecțiune poate apărea și în urma împingerii unei greutăți mari, cum ar fi un aparat voluminos sau o piesă de mobilier.
În cazul sportivilor, fasciita plantară poate apărea după un antrenament intens. Cei care au picioarele plate sunt mai predispuși la această afecțiune.
Dureri în spatele călcâiului (tendinita achileană)
De cele mai multe ori, tendinita achileană apare în urma unor sărituri excesive. Totuși, s-ar putea dezvolta și din cauza purtării unor pantofi nepotriviți, dacă partea din spate a încălțămintei intră în tendonul lui Ahile.
Foarte rar, tendinita achileană este provocată de o afecțiune inflamatorie, precum spondilita anchilozantă, artrita reumatoidă ori guta.
De ce apar durerile de genunchi?
Durerea de călcâi poate fi cauzată de:
- Fasciita plantară – apare în momentul în care se pune prea multă presiune pe picioare, dăunând ligamentului fasciei plantare.
- Întinderi și luxații – aceste leziuni ale corpului pot apărea în urma unor activități fizice.
- Tendinita lui Ahile – această afecțiune apare în momentul în care tendonul ce atașează gamba de călcâi se inflamează din cauza rănilor excesive.
- Fractură – când se rupe un os, este nevoie de îngrijire medicală.
- Bursita – bursele sunt niște pernuțe foarte mici umplute cu lichide. Acestea înconjoară acele zone în care oasele întâlnesc tendoanele și țesuturile musculare.
- Osteocondroza – este o boală ce afectează creșterea oaselor atât la copii, cât și la adolescenți.
- Spondilita anchilozantă – este o formă de artrită ce afectează coloana vertebrală. Spondilita anchilozantă provoacă inflamații severe ale vertebrelor ce pot duce la apariția durerilor cronice și chiar a dizabilităților.
- Artrita reactivă – acest tip de artrită apare din cauza unei infecții în organism.
Cauzele mecanice ale durerii de călcâi
În general, durerea de călcâi are o cauză mecanică. Însă, aceasta poate avea și cauze infecțioase, autoimune, neoplazice sau artritice.
Fasciita plantară și tendinita achileană (un proces cronic ce poate duce la ruperea tendonului) sunt printre cele mai frecvente cauze mecanice care pot provoca dureri de călcâi.
Artrita
Osteoartrita este o boală degenerativă ce afectează cel mai frecvent persoanele în vârstă, În general, este cauzată de obezitate sau traume și afectează una ori mai multe articulații ale corpului. Odată cu osteoartrita pot apărea și alte probleme precum îmbolnăvirea osoasă sau îngustarea spațiului articular.
Artrita reumatoidă afectează, în general, mâinile și picioarele, provocând și alte probleme precum monturi sau degetul în ciocan.
Poliartrita reumatoidă este o afecțiune cronice ce poate distruge definitiv articulațiile, dacă nu este tratată corespunzător.
Simptomele artritei călcâiului includ:
- Durere în orice articulație
- Rigiditate
- Încălzirea și înroșirea articulației
- Umflarea articulației
- Erupții cutanate
- Limitarea mobilității
Infecții
În general, infecția călcâiului este provocată de o tulburare secundară infecțioasă.
Osteomielita calcaneană este dificil de tratat și poate apărea apărea la persoanele de toate vârstele care sunt rănite sau au imunitatea scăzută. Pentru tratarea acestei infecții se recomandă un tratament cu antibiotice, însă dacă acesta nu dă rezultate, se poate ajunge la amputare. Dacă infecția nu este diagnosticată și tratată la timp, poate pune viața în pericol.
Osteomielita afectează osul și poate fi provocată de microorganisme, precum bacteriile și ciupercile. Acestea infectează oasele în diferite moduri:
- Hematogen (microorganismele pătrund în os prin fluxul sangvin)
- Rănire (bacteriile pătrund în os printr-o plagă)
- Extindere directă (o rană sau o infecție care se răspândește la nivelul osului)
În cele mai multe cazuri, osteomielita este cauzată de agenții patogeni Staphylococcus și Pseudomonas, însă este esențial să se descopere organismul responsabil de apariția infecției. Uneori, din cauza materialelor străine prezente în rană, osteomielita devine cronică.
Infecția la călcâi poate fi provocată de următoarele afecțiuni medicale:
- Tendinita achileană
- Bursita
- Pintenii calcaneeni
- Fractură de calcaneu
- Boală vasculară periferică
- Diabet zaharat
- Fracturi de stres
- Miozita
Cauze neurologice
Printre cauzele neurologice se numără: prinderea nervului abductor digiti quinti, sindromul tunelului tarsal, sciatica.
Bolile ce pot duce la apariția neuropatiei periferice pot provoca dureri de călcâi. Însă, se pare că cel mai adesea, durerea de călcâi apare din cauza sindromului tunelului tarsal. Această afecțiune rezultă din deplasarea spre picior a nervului tibial posterior. Pe măsură ce trece prin gleznă, nervul se împarte în mai multe ramuri.
Aceste ramuri trec prin tunelul tarsal, un spațiu format din calcaneu, talus și o bandă de țesut fibroasă. Când ramurile nervului se deteriorează, apar furnicături și dureri în călcâi.
Afecțiuni sistemice
Diferite boli sistemice, inclusiv guta și artrita reumatoidă, pot provoca dureri de călcâi. Osteoartrita, una dintre cele mai întâlnite tipuri de artrită, se manifestă foarte rar prin dureri de călcâi.
Poliartrita reumatoidă poate cauza dureri puternice și chiar deformarea structurii piciorului.
Guta este o afecțiune ce apare atunci când se acumulează cristale de acid uric în articulații. Această boală se manifestă prin dureri și umflături puternice. Călcâiul și degetul mare sunt adesea afectate de gută.
Boli ce provoacă dureri de călcâi
Durerea de călcâi este legată, deseori, de fasciita plantară. O ruptură în fascia plantară poate duce la inflamarea țesutului. De asemenea, durerea de călcâi poate fi provocată și de tendinita lui Ahile de sau de pintenii calcaneeni.
Fasciita plantară
Fasciita plantară este una dintre principalele cauze ale durerii de călcâi. Când fascia plantară se inflamează, apare o durere puternică. Schimbarea poziției și repausul prelungit pot declanșa durerea. Femeile însărcinate, persoanele supraponderale și cele care poartă încălțăminte care nu are suport pentru arc sunt predispuse la fasciita plantară.
Pintenii calcaneeni
Aceste proeminențe osoase se formează în momentul în care fascia plantară ajunge să se îndepărteze de os. Femeile care poartă pantofi cu toc, persoanele care au picioarele plante sau arcuri foarte înalte au un risc crescut de a dezvolta pinteni calcaneeni. Durerea de călcâi apare din cauza presiunii pe care pintenii o pun asupra mușchilor.
Sindromul de tunel tarsian
Sindromul de tunel tarsal apare ca urmare a compresiei nervului tibial posterior, ce rezultă dintr-un țesut cicatricial sau o masă de țesut moale.
Factori de risc pentru durerile de călcâi
Printre factorii de risc pentru durerile de călcâi se numără:
- Obezitatea
- Efectuarea exercițiilor fizice intense
- Purtarea încălțămintei necorespunzătoare
- Statul în picioare timp o perioadă îndelungată
Riscul de apariție a durerilor de călcâi se poate reduce prin purtarea încălțămintei potrivite.
De obicei, durerea de călcâi apare ca urmare a inflamației țesutului conjunctiv fibros din talpa piciorului. Însă, mai există și alte cauze ce pot duce la apariția durerii, precum:
- Vânătăi osoase
- Tendinita achileană
- Deformarea lui Haglund (o creștere osoasă în spatele călcâiului)
- Afecțiuni inflamatorii (artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, bursita)
- Boala Sever
- Sindromul tunelului tarsal
- Sarcomul țesutului moale al piciorului
Când este necesar să-ți faci o programare la medic?
Este foarte important să mergi la medic dacă te confrunți cu:
- Umflături și dureri severe în apropierea călcâiului
- Încapacitatea de a îndoi piciorul sau de a păși normal
- Durere în călâi, însoțită de furnicături și senzație de amorțeală
- Dureri de călcăi apărute după o leziune
- Dureri de călcâi care persistă și atunci când stai jos
- Dureri de călcâi care persistă câteva săptămâni
Cum se tratează durerile de călcâi?
Este foarte important ca durerea de călcâi să fie tratată cât mai repede. Cei care se confruntă cu tendinită ori fasciită plantară, ar putea aplica gheață pe zona afectată pentru a reduce umflarea.
Tratamentul durerii de călcâi diferă în funcție de cauza ce a dus la apariția ei
- Fasciita plantară – cei mai mulți medici recomandă un tratament conservator pentru o perioadă de 6-8 săptămâni și renunțarea temporară la sportul ce a dus la apariția acestor probleme la nivelul piciorului. Medicamente precum aspirina și ibuprofenul ar putea fi utile în ameliorarea durerii provocate de fasciita plantară. Dacă tratamentul nu dă rezultate, medicul îi poate recomanda pacientului să poarte o atelă sau să facă injecții cu corticosteroizi. Foarte rar se optează pentru operație.
- Pinteni calcaneeni – pentru tratarea acestei probleme se recomanda injecții cu corticosteroizi și folosirea suporturilor pentru pantofi. Doar în cazuri severe se recomandă chirurgia.
- Apofizita calcaneană – de regulă, această afecțiune dispare de la sine, fără tratament. Însă, odihna și utilizarea pernelor de călcâi poate grăbi vindecarea apofizitei calcaneene.
- Bursita – se folosește tratamentul recomandat pentru pinteni calcaneeni.
- Tendinita achileană – se tratează cu medicamente antiinflamatorii și terapie fizică.
- Vânătăi locale – dacă se aplică un pachet de gheață imediat după rănire, vânătaia poate dispărea.
- Nerv prins – dacă prinderea nervului a fost cauzată de o entorsă sau o leziune se tratează problema de bază. Foarte rar, se apelează la intervenția chirurgicală pentru eliberarea nervului.
Sfaturi utile pentru ameliorarea durerilor de călcâi
Dacă durerea de călcâi nu este severă, ține cont de următoarele recomandări:
- Odihnește-te – evită activitățile care solicită călcâiul, pregum alergatul sau statul în picioare pentru o perioadă lungă.
- Poartă pantofi noi – alege încălțăminte care ți se potrivește și îți oferă sprijinul necesar.
- Aplică gheață – pune un pachet de gheață pe călcâiul afectat și lasă-l să acționeze aproximativ 15-20 de minute.
- Consumă medicamente pentru durere – aspirina și ibuprofenul sunt două medicamente ce pot ameliora inflamația și durerea.
Exerciții de întindere
Exercițiile simple de întindere pot îmbunătăți forța ligamentului fasciei plantare. Sunt mult mai eficiente atunci când sunt combinate cu odihnă și aplicarea unui pachet de gheață pe călcâiul afectat.
Așază o carte groasă pe podea, la două picioare distanță de perete. Sprijină-ți arcurile picioarelor pe carte, dar asigură-te că depășești cu călcâiele marginea din spate a cărții. Ține mâinile depărtate și înclină-te în față, astfel încât să atingi peretele. Stai în această poziție timp de 15 secunde.
Comprese cu gheață
Când simți o durere în călcâi aplică o compresă cu gheață pentru a reduce inflamația cauzată de hiperactivitate. Lasă gheața să acționeze timp de aproximativ 10-20 de minute. Nu depăși timpul recomandat pentru că din cauza compresei cu gheață, fluxul sangvin poate crește, agravând inflamația.
De asemenea, nu este recomandată să aplici gheața direct pe piele, deoarece poate provoca degerături. Invelește pachetul cu gheață într-un prosop subțire înainte de a-l pune pe călcâi. Dacă simți înțepături după aplicarea pachetului cu gheață, trebuie să-l îndepărtezi.
Schimbarea încălțămintei
Încălțămintea nepotrivită poate provoca dureri de călcâi. Dacă pantofii au talpa uzată, ar trebui să-i schimbi pentru că există riscul să te confrunți cu dureri de călcâi. Evită mersul în picioarele goale și pantofii foarte plați, deoarece aceștia permit întinderea fasciei plantare.
Poartă doar încălțăminte de bună calitate și înlocuiește-o imediat ce începe să se uzeze.
Odihna
Pentru ameliorarea durerii se recomandă odihna și consumul de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. După perioada de odihnă, pacientul trebuie să redevină activ pentru a-și întări piciorul.
Nu se recomandă mersul pe distanțe lungi sau statul prelungit în picioare. De asemenea, nici statul pe scaun o perioadă îndelungată nu ajută la eliminarea durerilor de călcâi.
Fizioterapia și Kinetoterapia
Fizioterapeuții pot determina cauza și tipul durerii și, de asemenea, o pot trata.
Terapia cu șoc radiologic
Acest tratament neinvaziv funcționează prin creșterea cantității de nutrienți în partea afectată.
Laser
Terapia cu laser ajută la ameliorarea durerii și vindecarea rănilor.
Ultrasunete
Această terapie îmbunătățește metabolismul celular și ajută la vindecarea țesuturilor.
Terapie manuală
Acest tip de terapie ajută la ameliorarea durerii și a rigidității.
Durerea de călcâi generează un disconfort ușor la început, însă cu timpul se poate înrăutăți. De obicei, tratamentul conservator este suficient pentru eliminarea durerii, însă unii ignoră durerea și evită să meargă la medic. Este foarte important ca pacienții care se confruntă cu dureri de călcâi să ceară ajutorul medicului din timp.
Tratament medicamentos pentru durerile de călcâi
Printre medicamentele pentru dureri de călcâi se numără și analgezice topice eliberate pe bază de rețetă. Durerile de călcâi care persistă mai mult de 4 săptămâni se tratează cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene.
Durerea de călcâi poate fi ameliorată și prin administrarea de medicamente precum acetaminofen, naproxen și ibuprofen, care se eliberează fără prescripție medicală.
Tratamente naturiste
Durerea de călcâi poate fi ameliorată și cu ajutorul următoarelor remedii naturiste:
- Vitamine și minerale – există mai multe vitamine și minerale care pot menține sănătatea picioarelor.
- Băi cu săruri – băile de picioare cu sare Epsom pot ameliora durerea de călcâi.
- Ceai de mușețel – acest tip de ceai calmează nervii și promovează un somn liniștit.
- Ceai de valeriană – relaxează musculatura.
- Ceai de boswellia – această plantă conține compuși antiinflamatori puternice și ajută la relaxarea corpului.
- Ulei de pește – este eficient în ameliorarea durerii de călcâi provocate de artrită sau pinteni osoși.
Intervenții ortopedice
Dacă tratamentele de mai sus nu dau rezultate, medicul îi poate recomanda pacientului o intervenție ortopedică. Pentru controlul fasciitei plantare se recomandă:
- Injecții cu cortizon
- Proloterapie
- Terapie extracorporeală cu unde de șoc
Intervenția chirurgicală pentru fasciita plantară presupune eliberarea fasciei plantare pentru ameliorarea durerii. Această operație are o rată mare de succes și îi ajută pe pacienți să scape de durere.
Recesiune gastrocnemius este o altă procedură recomandată pacienților care au mușchii gambei încordați.
Majoritatea oamenilor care suferă de pinteni calcaneeni își revin cu ajutorul tratamentelor neoplazice. Însă, dacă tratamentul nu dă rezultate timp de 9-12 luni, se recomandă intervenția chirurgicală. Procedurile chirurgicale pentru pinteni calcaneeni includ:
- Îndepărtarea unui pinten
- Eliberarea fasciei plantare
Este foarte important ca pacientul să respecte recomandările psot-chirurgicale, pecum odihna, folosirea compreselor cu gheață, înălțarea piciorului etc. Uneori, poate fi necesar ca pacientul să folosească bandaje atele, cârje ori pantofi chirurgicali.
Dispozitivele ortotice sunt utile în ameliorarea durerilor de călcâi deoarece.
- Sunt formulate special pentru a îndeplini specificațiile anatomice
- Sunt disponibile în diferite dimensiuni
Cum pot fi prevenite durerile de călcâi?
Pentru a preveni apariția durerilor de călcâi, respectă următoarele recomandări:
- Întinde mușchii înainte de a face exerciții;
- Poartă pantofi care sprijină piciorul;
- Adoptă o dietă sănătoasă;
- Menține o greutate sănătoasă;
- Odihnește-te când te simți obosit.
Controlarea greutății
Persoanele supraponderale au un risc mai ridicat de a se confrunta cu durerile de călcâi. Pentru a-ți menține o greutate optimă, adoptă o dietă sănătoasă și fă exerciții fizice. De asemenea, este recomandată să bei cât mai multă apă și să consumi fructe și legume proaspete. Alimentele rafinate precum zahărul și făina albă ar trebui eliminate din dieta.
Înotul, ciclismul și aerobicul te pot ajuta să arzi calorii fără a-ți stresa picioarele. Încearcă să mergi pe jos timp de cel puțin jumătate de oră în fiecare zi.
Antrenarea piciorului
Exercițiile de întindere efectuate de mai multe ori pe zi te pot ajuta să previi durerile de călcâi. Folosește un prosop pentru a-ți întinde gamba în fiecare dimineață, chiar înainte de a te ridica din pat.
Prevenirea infecțiilor și artritei
Uneori, prevenirea unui incident ar putea reduce riscul de apariție a artritei. Poartă echipamentul adecvat atunci când faci sport pentru a preveni leziunile.
Combină exercițiile de aerobic cu exercițiile de forță pentru a reduce pierderea de masă osoasă și a preveni artrita reumatoidă.