Afecțiuni

Lombosciatică – cauze, simptome și tratament

lombosciatica

Lombosciatica nu este o afecțiune, ci un simptom al unei boli. Termenul sciatică se referă la simptomele ce includ dureri la nivelul piciorului, furnicături și amorțeală.

Printre problemele ce apar adesea la nivelul spatelui inferior și pot provoca simptome sciatice se numără boala degenerativă a discului, leziuni, tumori spinale, stenoza spinală și infecțiile.

Ce este lombosciatica?

Unele tulburări la nivelul spatelui inferior pot cauza sciatica, o durere ușoară până la intensă ce apare în unul dintre membrele inferioare. Sciatica este provocată de comprimarea unor rădăcini nervoase din zona lombară. Unii medici folosesc termenul de radiculopatie atunci când se referă la sciatică.

Radiculopatia descrie durerea, amorțeala și slăbiciunea membrelor cauzate de problema uneia sau mai multor rădăcini nervoase. Însă, pentru că sciatica afectează partea inferioară a spatelui, se numește lombosciatică.

De ce apare lombosciatica?

Lombosciatica poate apărea din cauza următoarelor probleme:

Boala discului degenerativ

Unul ori mai multe discuri degenerate situate în partea inferioară a spatelui pot irita rădăcina nervoasă, provocând lombosciatica.

Stenoza spinală lombară

Este o afecțiune manifestată prin îngustarea canalului spinal. Stenoza spinală lombară este una dintre principalele cauze ale sciaticii și afectează adesea adulții cu vârsta de peste 60 de ani.

Această afecțiune poatea apare ca urmare a articulațiilor mărite. De obicei, stenoza spinală lombară apare odată cu artrita spinală.

Sindromul sacroiliac

O iritație a articulației sacroiliace aflate la baza coloanei vertebrale ar putea irita nervul L5. Acest nerv este situat în partea de sus a articulației sacroiliace și provoacă durere sciatică.

De asemenea, lombosciatica poate fi provocată de:

  • Sarcină – organismul trece prin diferite modificări în timpul sarcinii ce pot duce la apariția lombosciaticii.
  • Stres muscular – inflamația legată de stres sau de spasmul muscular exercită presiune asupra rădăcinii nervoase, ducând la apariția durerii lombosciatice.
  • Tumoare la nivelul coloanei vertebrale – foarte rar, o tumoră spinală ar putea afecta rădăcina nervoasă din zona inferioară a spatelui, poate cauza simptome de lombosciatică.
  • Infecție – uneori, o infecție în zona inferioară a spatelui ar putea afecta rădăcina nervului, ducând la apariția sciaticii.
  • Spondilită anchilozantă – este o afecțiune ce rezultă dintr-o inflamație cronică la nivelul coloanei vertebrale. Printre simptomele spondilitei anchilozante se numără și lombosciatica.
  • Fractură – în urma unei căzături sau a unui accident de mașină ar putea apărea o fractură la una dintre vertebrele lombare, cauzând lombosciatica.

Simptomele lombosciaticii

Unii pacienți se pot confrunta cu dureri severe. Alții însă, ar putea avea rareori simptome ușoare, dar care se pot înrăutăți. În general, lombosciatica apare doar într-o anumită zonă a corpului inferior, însă durerea radiază până în spatele coapsei și pe picior.

Cele mai frecvente simptome ale lombosciaticii includ:

  • Durerea ce se ameliorează în momentul în care pacienții se plimbă ori se întind. De asemenea, această durere se intensifică atunci când pacienții sunt în repaus.
  • Durere constantă într-o parte a feselor ori a piciorului;
  • Durere ce apare în zona inferioară a spatelui și se extinde în picior și în spatele coapsei;
  • Senzație de amorțeală ori de înțepătură în picior;
  • Durere la nivelul degetelor de la picioare.
Factori de risc pentru lombosciatică

Printre factorii de risc ai lombosciaticii se numără:

  • Vârsta – odată cu înaintarea în vârstă, coloana vertebrală suferă modificări, iar riscul de apariție a lombosciaticii crește.
  • Ocupație – locul de muncă ce implică rotirea spatelui ori transportarea unor obiecte grele ar putea favoriza apariția lombosciaticii.
  • Obezitatea – stresul asupra coloanei vertebrale și greutatea excesivă duc la apariția unor modificări la nivelul coloanei vertebrale, ce pot declanșa lombosciatica.
  • Statul pe scaun pentru perioade lungi – cei care stau mult timp pe scaun sau evită să facă mișcare sunt mai predispuși la lombosciatică, comparativ cu persoanele active.
  • Diabetul – deoarece această boală afectează modul în care corpul folosește zahărul din sânge, riscul de apariție a leziunilor crește.

lombosciatica-dureri-spate

Câte tipuri de lombosciatică există?

Multe persoane cred că lombosciatica este o boală, însă se înșală. Lombosciatica este, de fapt, un simptom al unei alte afecțiuni. Cei care simt o durere înțepătoare la nivelul picioarelor, spatelui și șoldurilor ar putea avea lombosciatică.

În corpul uman există un nerv ce poartă denumirea de nerv sciatic. În momentul în care acest nerv se irită sau se comprimă, apare sciatica. Problemele cu nervul sciatic pot apărea din diferite motive, însă cele mai frecvente cauze ale lombosciaticii sunt:

  • Sindromul Piriformis – această problemă musculară este greu de diagnosticat și de tratat. Mușchiul piriformis, aflat în bazinul inferior ajută la rotirea șoldului. În momentul în care mușchii devin prea tensionați, apare sindromul piriformis. Nervul sciatic aflat în spatele mușchiului piriformis se poate irita cu ușurință dacă mușchii sunt tensionați. Sindromul Piriformis este o formă ușoară de sciatică și se poate trata cu ajutorul exercițiilor de întindere.
  • Stenoza spinală lombară – stenoza coloanei vertebrală poate cauza îngustarea treptată a canalului spinal și poate pune presiune pe măduva spinării, provocând durere.
  • Spondilolisteza – apare în momentul în care o vertebrală a coloanei vertebrală alunecă înaintea vertebrei adiacente, determinând comprimarea nervului sciatic și apariția  unei dureri înțepătoare la nivelul piciorului sau a spatelui.

Diagnosticarea lombosciaticii

Inițial, medicul verifică istoricul medical al pacientului și simptomele cu care se confruntă acesta. Ulterior efectuează examenul fizic și testează rezistența, flexibilitatea și reflexele picioarelor, spatelui și șoldurilor.

Majoritatea durerilor acute de spate se vindecă de la sine, în câteva săptămâni. Dacă durerea persistă medicul îi poate recomanda pacientului să facă anumite teste, precum:

  • Radiografie cu raze X – indică prezența semnelor de artrită, infecții, fracturi, boala de disc degenerativă sau osteoporoză.
  • Scanare CT – un astfel de test poate identifica hernia de disc, tumorile i leziunile.
  • Scanare RMN – identifica prezența semnelor de țesut cicatricia din jurul rădăcinii nervoase. De asemenea, acest test poate identifica și alte anomalii, precum bolile osoase.
  • Test de urină – identifică prezența unei infecții urinare.
  • Teste de sânge – identifică bolile metabolice, infecțiile și inflamațiile.
  • Electromiografie – verifică dacă există presiune asupra unui nerv.

lombosciatica-coloana-vertebralaCe nu ar trebui să facă pacienții cu lombosciatică?

Cei care suferă de lombosciatică ar trebui să:

  • Evite fumatul și consumul de băuturi alcoolice deoarece pot afecta sănătatea osoasă;
  • Evite zahărul, mai ales zahărul alb procesat;
  • Evite unele medicamente pentru insomnii care pot provoca lombosciatică;
  • Evite mâncărurile picante, prăjite și pline de grăsime;
  • Evite produsele lactate;
  • Evite stresul deoarece poate irita sistemu nervos;
  • Evite postura incorectă.

Tratament pentru lombosciatică

Tratamentele eliberate fără rețetă și exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea durerii, în cazul celor mai mulți pacienți. Uneori însă, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală pentru eliminarea dureri.

Fizioterapia și kinetoterapia

Fizioterapia ce implică exerciții de întărire și întindere este eficientă în tratarea lombosciaticii. Pacienții care apelează la fizioterapie s-ar putea vindeca mai repede și ar putea preveni apariția altor episoade de durere.

Când inflamația și durerea se stabilizează, un kinetoterapeut expermintat va încerca să redea flexibilitatea musculară. Acesta va crea un program de exerciții pentru a-l ajuta pe pacient să-și revină cât mai repede.

Exercițiile pentru lombosciatică ajută la tratarea durerilor cronice de spate. Dacă sunt efectuate în mod regulat, pot crește flexibilitatea și rezistența mușchilor ce susțin coloana vertebrală.

Exercițiile de extensie lombară sun foarte eficiente, deoarece îmbunătățesc mobilitatea spatelui inferior, cresc flexibilitatea șoldului și întăresc abdomenul.

Hidrokinetoterapia

Terapia cu apă este folosită adesea pentru ameliorarea durerilor de spate și de gât și îmbunătățirea circulației sangvine. Bazinele cu apă caldă și rece ar putea ajuta la relaxarea țesuturilor moi și la tratarea sindromului piriformis.

Băile de gheață ar putea ameliora rapid inflamația și, de asemenea, ar putea reduce durerea.

Cada cu hidromasaj poate fi folosită pentru obținerea unui masaj revigorant.

Programul Williams

Exercițiile de flexie lombară Williams au rolul de a consolida musculatura abdominală și de a ameliora durerile de spate. Aceste exerciții se fac pe podea sau pe o suparafață plană.

Exercițiile Williams implică mai multe mișcări: înclinarea pelvisului, aducerea ambilor genunchi la piept, genuflexiuni, aducerea unui singur genunchi la piept, fandări etc.

Tratamente naturiste pentru lombosciatică

Compresele reci sau calde pot ameliora durerea din anumite zone. De asemenea, terapia prin masaj deschide mușchii și canalele de energie din corp și îmbunătățesc fluxul sangvin, ameliorând durerea.

În plus terapia prin masaj relaxează musculatură și ajută la eliberarea endorfinelor – substanțe chimice cu efect analgezic ce conferă o stare de bine.

Tratament medicamentos

Unele medicamente pot atenua senzația de durere. Unele relaxante musculare, eliberate pe bază de prescripție medicală reduc tensiunea musculară. De asemenea, antidepresivele pot fi utile în ameliorarea durerii resimțite în partea inferioară a spatelui.

Cei care se confruntă cu o durere severă ar trebui să ia medicamente prescrise de medic. Unii medici recomandă injectarea medicamentului steroidic în regiunea nervului spinal.

Tratament chirurgical

Operația este ultima soluție. Unele tratamente nu funcționează, iar durerea progresează. În astfel de cazuri, doar operația poate corecta sursa durerii. Tipul operației diferă în funcție de amploarea durerii și de zona corpului care a fost afectată.

Microdiscectomia pentru sciatică

Această intervenție chirurgicală implică eliminarea acelei bucăți de disc care a fost deteriorat și strânge nervul. Microdiscectomia se ia în calcul doar dacă durerea severă nu s-a ameliorat cu niciun tratament timp de 4-6 săptămâni. Dacă durerea este severă, operația poate fi efectuată și mai devreme de 4-6 săptămâni. Această intervenție chirurgicală ameliorează durerea lombosciatică în 90% dintre cazuri.

Laminectomia lombară

Dacă durerea sciatică este provocată de stenoza lombară se recomandă laminectomia lombară. Această procedură implică îndepărtarea unei fracțiuni a osului ce strânge rădăcina nervului.

Tratamente alternative

Există mai multe tratamente alternative ce pot fi încercate de pacienții cu lombosciatică. Printre acestea se numără:

Acupunctura

Acupunctură este un tratament alternativ pentru lombosciatică, ce implică inserarea acelor în punctele de presiune din corp. Această tehnică ameliorează durerea și îmbunătățește starea generală.

Terapia cu laser

Terapia cu laser este o altă procedură utilizată pentru atenuarea durerii provocate de lombosciatică. Laserul are un puternic efect antiinflamator și ajută la tratarea nervilor afectați. Această terapie îmbunătățește circulația sangvină și ajută la repararea țesuturilor lezate.

Avantajele terapiei cu laser:

  • Rezultate dovedite clinic
  • Non-invazivă
  • Non-toxică
  • Potrivită pentru persoanele de toate vârstele
  • Reduce nevoia de medicamente
  • Ameliorează durerea

Masajul terapeutic

Masajul ajută la detensionarea mușchilor și este eficient în tratarea lombosciaticii. Acesta trataeză atât cauza problemei, cât și simptomele ei.

Hidroterapia

Exercițiile efectuate într-un bazin cu apă pot fi eficiente în cazul celor care suferă de lombosciatică.

Cum poate fi prevenită lombosciatica?

Prevenirea lombosciaticii se poate face prin următoarele măsuri:

  • Menținerea unei poziții corecte;
  • Efectuarea exercițiilor ce mențin flexibilitatea mușchilor abdominali și ai spatelui;
  • Evitarea fumatului;
  • Menținerea unei greutăți corporale optime.

Dieta alimentară

O dietă bogată în zahăr poate crește riscul de apariție a inflamațiilor. Printre alimentele și băuturile ce conțin mult zahăr se numără bomboanele, cerealele îndulcite, înghețata, băuturile carbogazoase, plăcintele și prăjiturile.

De asemenea, și grăsimile saturate ar trebui evitate, deoarece pot duce la apariția inflamațiilor. Durerile și inflamațiile asociate cu lombosciatica pot fi ameliorate prin înlocuirea grăsimilor saturate cu acizi grași omega-3.

Exerciții fizice

Cei care suferă de lombosciatică trebuie să facă exerciții în mod regulat. Plimbările și exercițiile de întindere sunt eficiente în cazul persoanelor cu lombosciatică. Totuși, acestea nu ar trebui să se forțeze, pentru că ar putea pune presiune pe regiunea lombară.

Poziția corectă a corpului

Multe dureri și boli cronice sunt provocate de postura incorectă. Când stai pe scaun, asigură-te că tălpile sunt amplasate pe podea. Poți pune un mic prosop, rulat, în partea de jos a spatelui pentru a-ți îmbunătăți postura.

Dacă ești nevoit să stai multe ore pe scaun, fă pauze dese și ridică-te cel puțin o dată pe oră pentru a face o mică plimbare.

Stil de viață sănătos

Proteinele, vitamina D, calciu și vitamina B12 nu ar trebui să lipsească din dieta unei persoane predispuse la lombosciatică. Pentru prevenirea durerii se recomandă consumul de cereale integrale, pește, ouă și legume cu frunze verzi.

Este foarte important ca o persoană cu lombosciatică să folosească tehnici de relaxare pentru a reduce stresul. Unele modificări ale stilului de viață pot fi benefice pentru pacienții cu lombosciatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *