Ghid Masaj

Masajul în sarcină – Este indicat? Cât este de periculos? Care sunt beneficiile?

masajul in sarcina

Cand aud de masaj, multe femei insarcinate il evit, considerand ca acesta este periculos daca este facut in aceasta perioada. Totusi, exista foarte multi specialisti care recomanda masajul in sarcina, sustinand ca este unul din cele mai benefice tipuri de masaj din aceasta perioada.

Masajul in sarcina a devenit insa din ce in ce mai popular pe masura de se descopera beneficiile acestuia. Totusi, o asemenea experienta nu este recomandata tuturor. Iata ce este si cand este sigur ca o femeie insarcinata sa aiba parte de un astfel d emasaj

Bliss Bliss – Ulei de masaj cu care te ajuta sa te relaxezi pe deplin

Bliss Bliss – Gel din Silicon pentru Masaj Profesional, 30 ml

Ce este masajul in sarcina?

Masajul in sarcina este masajul obisnuitcare este efectuat atunci cand femeia este insarcinata. Acest tip de masaj este extrem de benefic atat pentru femeia insarcinata cat si pentru fatul acesteia.

Practic, orice tip de masaj precum cel suedez, cel de relaxare sau cel al tesuturilor profunde poate fi folosit, insa in conditii specifice.

Un astfel de masaj dureaza aproximativ o ora si este facut pe o masa speciala de masaj pentru femei. Aceasta este conceputa special pentru a ajuta femeile insarcinate sa se simta confortabil.

Alte saloase prefera sa foloseasca perne speciale care ajuta femeile sa stea pe o parte, aceasta fiind considerata una din cele mai confortabile pozitii pentru femeile care sunt insarcinate in ultimele saptamani.  Alte saloane prefera sa foloseasca un scaun de masaj.

Beneficiile masajului in sarcina

Cu toate ca studiile nu sunt suficiente pentru a trage o concluzie, cele efectuate au descoperit multiple beneficii, printre acestea fiind:

  • Scaderea nivelului de anxietate
  • Scaderea durerii de spate si de picioare
  • Imbunatatirea calitatii somnului
  • Ameliorarea durerilor de sarcina
  • Imbnuatatirea sistemului imunitar

Alte studii asupra masajului in sarcina au descoperit ca acesta creste nivelul de dopamina si serotonina, cunoscuti adesea ca „hormonii fericirii” care ofera o stare de bine.

beneficiile masajului in sarcinaNivelul hormonului de stres, numit cortizol s-a descoperti ca este mai mic in urma unui astfel de masaj iar starea genrala este imbunatatita.

Se considera de asemenea ca masajul in sarcina este benefic si pentru perioada de travaliu, reducand semnificativ durerea in aceasta perioada. S-a descoperit ca majoritatea femeilor care au avut parte de masaj in sarcina au nascut mult mai usor decat celelalte femei.

Nu doar durerea, ci si durata travaliului a fost mai mica iar numarul de complicatii a fost mult mai scazut in aceste cazuri.

Tehnici sigure pentru masajul in sarcina

Exista mai mult de 80 de tipuri de masaj care pot fi folosite in sarcina dar cele mai intalnite tehnici sunt:

  • Masajul tesututurilor profunde, care este facut cu lovituri usoare si ferme pentru a patrunde adanc in tesutul muscular
  • Masajul suedez, care este facut cu masari lungi, ajutand la mobilitatea articulatiilor

Din punct de vedere stiintific, mecanismele care fac masajul sa ofere aceste beneficii nu sunt pe deplin intelese, insa se stie ca masajul daca este facut in conditii sigure, acesta poate ajuta la ameliorarea durerii, la stimularea anumitor hormoni si la relaxarea psihica a femeilor insarcinate.

Specialistii maseori nu folosesc aceeasi tehnica la fiecare femeie, ci se adapteaza si le personalizeaza in functie de forma corpului femeilor insarcinate si numarul de luni in care se afla femeia respectiva.

De exemplu, in timpul sarcinii nivelul de sange creste semnificativ, cu aproape 50%. Fluxul de sange din picioare devnie greoi iar nivelul de anticoagulanti din sange creste in mod natural pentru a preveni hemoragiile.

Plaisir Charnel Taboo – Lumânarea aromată de masaj cu aromă profundă de cacao

Plaisir Charnel Taboo – Lumânare parfumată pentru masaj cu aromă de cacao

Aceste schimbari in sistemul circulator face femeia sa fie mai predispusa la aparitia cheagurilor de sange in partea de jos a picioarelor. Pentru ca masajul in sarcina sa fie sigur, terapeutii evita masarea prin presiuni puternice asupra picioarleor.

In schimb, se folosesc masaru usoare care pun sangele in miscare fara sa disloce eventualele cheaguri de sange. Toate tipurile de masaj asupra picioarelor se fac intreptate inspre inima.

De asemenea, daca abdomenul se maseaza, nu se pune multa presiune nici asupra acestuia. Unii maseori specializati in masajul in sarcina recomanda evitarea completa a masajului asupra abdomenului.

Este sigur masajul in sarcina?

Unii doctor evita sa recomande masajul in sarcina deoarece nu sunt siguri de beneficiile acestuia. In primul trimestru, majoritatea expertilor recomanda evitarea masajului deoarece spasmele musculare pot cauza avortul spontan.

Cu toate acestea, studiile inca nu sunt finalizate iar alti experti sustin ca este sigur masajul in sarcina chiar si in primul trimestru. Pana in acest moment, exista doar speculatii, insa niciun studiu nu a gasit o legatura intre avort spontan si masajul in sarcina. Acesta este recomandat sa fie evitat doar pentru a preveni o astfel de situatie.

Chiar si masajul reflexogen este contraindicat in sarcina. Cu toate ca acesta nu este chiar un masaj, mai exact maseaza anumite zone musculare, punctele stimulate din talpile piciorului pot produce contractii, fiind indicat sa intrebi medicul inainte sa ai parte de un astfel de masaj. De asemenea, te poti consulta si cu reflexoterapeutul: daca acesta stie de sarcina si cunoaste istoricul tau medical iti poate recomanda anumite tehnici care sunt sigure pentru tine.

Indiferent de tipul de masaj pe care il alegi, cel mai important este sa te asiguri ca persoana respectiva are multi ani de experienta in spate. In timpul sarcinii, o persoana neexperimentata iti poate cauza mari probleme. Daca ca nu cunosti, intreaba medicul tau de familie: este posibil ca acesta sa iti poata recomanda pe cineva.

Cand este indicat sa evitam masajul in sarcina?

In timp ce unii doctori considera ca masajul in sarcina este riscant in totalitate, altii sustin ca trebuie evitat doar in cazul in care femeia prezinta anumite simptome, cum ar fi:

  • greata, voma sau greturi matinale (specifice sarcinilor)
  • daca ai un risc crescu de avort spontan (de exemplu persoanele care au mai avut parte de un astfel de eveniment in trecut)
  • daca sarcina este cu probleme (pozitia fatului nu este corecta sau exista dureri mai puternice decat este normal)

De regula, maseorii nu ofera masaje in sarcina decat cu acordul medicului ginecolog care monitorizeaza evolutia acestia.

tehnici de masaj in sarcinaCum sunt maseorii terapeuti antrenati pentru masajul in sarcina?

Pentru a putea face masaje in sarcina, terapeutii trebuie sa urmeze anumite cursuri speciale, dupa ce au terminat deja cursurile de masaj obisnuit care dureaza aproximativ 500 de ore.

Mega Silk – Uleiul de masaj cu textură vâscoască. Perfect pentru un masaj relaxant, de lungă durată

Mega Silk Megasol – Ulei de Masaj Super Vâscos, 100 ml

Sfat: Inainte de a merge pentru o sedinta de masaj in sarcina, este recomandat sa te asiguri ca maseorul este profesionist si are multa experienta in spate. Un medic sau un chiropractician iti poate recomanda un maseor specializat pe masaj in sarcina in orasul tau.

Cu ce difera masajul in sarcina de cel obisnuit?

Masajul in sarcina reprezinta practic tehnicile obisnuite de masaj practicate pe femeile insarcinate. Avand in vedere situatia sensibila in care se afla aceste femei, cu toate ca poate fi extrem de benefic pentru acestea, trebuie facut cu grija deoarece exista riscuri daca se pune presiune pe anumite zone ale corpului.

Un masaj in sarcina facut necorespunzator poate induce contractii musculare care, in cazul rare pot duce chiar si la avort spontan. Din acest motiv este recomandat sa fie facut doar de un specialist si doar in ultimele doua trimestre de sarcina.

Asadar, masajul in sarcina difera de cel obisnuit prin faptul ca se face doar in anumite zone si cu un anumit nivel de presiune.

In timpul unei sedinte de masaj in sarcina, rolul specialistului nu este doar de a masa corpul, ci si de a ajuta femeia insarcinata sa se simta mai bine in corpul ei, sa scapi de anxietatea si stresul pe care il provoaca aceasta perioada. Asadar, masajul nu este benefic doar pentru fizic ci si pentru echilibrul psihic.

Cum difera echipamentul

Avand in vedere ca o femeie insarcinata nici aplecata nu poate sta confortabil, exista echipamente speciale pentru acestea. Pozitia corpuli in timpul sedintelor de masaj in sarcina este foarte importanta pentru relaxarea persoanei respective, asadar exista mese de masaj speciale pentru femeil insarcinate.

Uleiuri de masaj care trebuie evitate in sarcina

Aroma placuta si textura fina a uleiurilor de masaj poate face orice sedinta de masaj mult mai placuta. Totusi, pentru femeile insarcinate sunt recomandate anumite precautii pentru a veita efectele negative ale acestora.

In timp ce unele uleiuri de masaj sunt benefice pentru a fi folosite in timpul sarcinii, altele pot fi foarte periculoase. Din acest motiv, in timpul unei sedinte de masaj in sarcina, maseorul trebuie sa aleaga cu grija uleiul utilizat.

uleiuri de masaj in sarcinaSunt recomandate doar uleiuri naturale

Toate uleiurile se absorb in piele iar din acest motiv este recomandata evitarea celor care nu sunt naturale, pentru a nu absorbi chimicalele. Acestea se depoziteaza in grasime, intra in sange si eventual ajung la fetus. Asadar, este recomandata utilizarea uleiurilor naturale.

Uleiurile care afecteaza hormonii

Exista uleiuri de masaj ce contin plante care afecteaza hormonii in mod direct. Cu toate ca acestea pot fi benefice asupra nivelului de hormoni din organism (ii pot echilibra), in timpul sarcinii nivelul acestora se schimba radical, asadar nu se aplica aceleasi reguli. Din acest motiv, toate plantele care afecteaza hormonii sunt de recomandat sa fie evitate.

Lista plantelor de uleiuri aromate care trebuiesc evitate in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, masajul aromaterapeutic nu este indicat deoarece multe plante pot fi daunatoare atat pentru femeia insarcinata cat si pentru fat. Din acest motiv, exista anumite plante care trebuiesc evitate. Iata care sunt acestea:

Numele plantei Numele latin
Anason
Pimpinella anisum
Busuioc
Ocimum basilicum
Mesteacan Betula lenta
Camfor
Cinnamomum camphora
Hisop
Hyssopus officinalis
Pelin
Artemisia vulgaris
Patrunjel
Petroselinum sativum
Busuiocul cerbilor
Mentha pulegium
Salvie Salvia officinalis
Vetrice
Tanacetum vulgare
Tarhon
Artemisia dracunculus
Tuia
Thuja occidentalis
Gaultheria
Gaultheria procumbens
Artemisia
Artemisia absinthium

Concluzie

Masajul in sarcina nu este neaparat periculos, atat timp cat este facut de maseori profesionisti si in conditii optime. Desigur, poti face si tu in confortul casei tale un masaj usor, pe spate, nepericulos, insa daca doresti o experienta completa este recomandat sa apelezi la un profesionist.

De asemenea, tipurile de uleiuri de masaj pe care le poti utiliza in perioada sarcinii sau cand alaptezi sunt mult mai putine deoarece acestea pot ajuge direct la fat sau la bebelusul alaptat. Atat timp cat tii cont de sfaturile medicilor si sarcina ta evolueaza corect, fara probleme speciale, te poti bucura de nu masaj in sarcina si de toate beneficiile acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *