Ghid Masaj

Masajul Poate fi Periculos? Iată Efectele Secundare ale Masajului

efecte secundare masaj

Oamenii considera masajul terapeutic este sigur si bineinteles, de cele mai multe ori este sigur. Cu toate astea, uneori este posibil ca unele tipuri de masaj sa nu fie atat de sigure, mai ales atunci cand vorbim de masaje precum cel al tesutului profund.

Cu toate ca problemele cauzate de masajul terapeutic sunt extrem de rare, exista cazuri rare in care acestea nu au oferit o experienta placuta pacientului.

Efectele secundare minore sunt destul de comune. Un studiu din 2007 pe 100 de persoane care faceau masaj a observat ca 10% din cei 100 au experimentat un disconfort minor in ziua de dupa sesiunea de masaj.

Cremă reumatică pentru masaj Yamuna

Crema antireumatica pentru masaj, Yamuna, 1000 ml

In general era vorba de inflamatii usoare care sunt cunoscute ca fiind „inflamatii post-masaj. De fapt, este surprinzator ca doar 10% au raportat astfel de efecte deoarece este destul de comun ca dupa masaj sa experimentezi dureri sau inflamatii dupa masaj.

Cu toate astea, studiul nu a luat in considerare efectele secundare majore, care pot exista. E foarte probabil ca aceste studii pe 100 de persoane sa poata fi facute fara ca unul din acele persoane sa experimenteze astfel de efecte deoarece sunt foarte rare. Lucrurile insa s-ar putea sa se schimbe daca studiul s-ar face pe 100.000 de pacienti.

Efectele secundare si alte probleme pe care le poate cauza masajul

Ce ar putea sa mearga rau in timpul unui masaj?

  • Masajul ar putea cauza rani sau vanatai dar si leziuni nervoase (de obicei minore, dar nu toate).
  • Ar putea agrava anumite rani sau anumite simptome de durere cronica
  • Ar putea distrage partenerii de la a incerca un tratament corespunzator
  • Ar putea provoca un stres usor asupra sistemului nervos
  • Ar putea cauza rabdomiolioza (prea multa proteina eliberata in fluxul de sange datorita muschilor masati)
  • Ar putea afea un impact negativ asupra performantelor atletice (sau ar putea fi mai putin eficient decat o incalzire corespunzatoare
  • Ar putea sa coste mult (nu este o rana, dar e tot o forma de „durere”)
  • Ar putea distrage pacientii de la ingrijiri medicale alopate

Ar trebui sa vorbim mai mult despre ultimul punct: sunt multi pacienti care ofera mai multa incredere masajului decat a medicatiei alopate, ceea ce este complet gresit. Din pacate, sunt totodata multi maseori care sunt de acord cu decizia pacientilor si nu ii sfatuiesc sa mearga la nu medic alopat pentru a trata problemele.

Multe afectiuni minore si mai serioase pot avea simptome comune, asadar este important ca chiar si simptomele banale sa fie verificate mai intai de un medic, deoarece acestea pot reprezenta o problema de sanatate mai serioasa.

De multe ori, maseorii terapeuti sunt mai predispusi sa creada in pseudostiinta si ignora un diagnostic al unui medic care poate depista o problema serioasa. Atat masajul cat si medicina alternativa nu trebuie folosite pentru a trata boli sau afectiuni.

masajul poate fi periculos

Acestea pot fi folosite doar ca tratament complementar iar ca tratament principal ar trebui folosite medicamente alopate, conform prescriptiei medicului.

Dureri cauzate de masajul puternic

Exista de asemenea si multi pacienti care nu sufera traume din cauza efectelor secundare ale masajului, ci din cauza tehnicii folosite de maseor.

Multi pacienti nu sunt rezistenti la durere. Cu toate ca acestia le spun acest lucru maseorilor, uneori sunt ignorati si au o experienta foarte neplacuta. Durerile nu ar trebui sa existe in timpul masajului. Uneori, poate exista un disconfort, insa durerile puternice in cele mai multe cazuri nu semnifica un masaj reusit.

O experienta dureroasa in timpul masajului poate creste nivelul de durere pe care il simte persoana respectiva, chiar si pe termen lung. Mai mult de atat, vulnerabilittea unei persoane este mult mai comuna si semnificativa la persoanele disperate care deja sufera de durere cronica – asadar acesti cauta si dolereaza o terapie intensa.

Experienta de durere este afectata de multi factori, inclusiv emotionali si psihologici. Oamenii ce sufera de durere cronica experimenteaza adesea un anumit grad de disfunctie neurologica de durere si nu pott face diferenta intre cat de rau se simt lucrurile si cat de rele sunt ele in realitate.

„Otravit” prin masaj

Uneori, pacientii se pot simti ametiti dupa un masaj puternic. Cu toate ca se stiu aceste efecte ale masajului intens, multi profesionisti il considera un rau neceesar, care creste efectul de detoxifiere a organismului. Cu toate astea, uneori acest lucru poate fi complet opus. Un masaj foarte intens poate produce o forma usoara de dezorientare si de senzatii „ciudate”. Mai mult de atat, poate avea un efect negativ chiar si biologic. Ar putea chiar sa cauzeze opusul unei detoxifieri si anume o usoara „otravire” a corpului.

Presiunea excesiva in timpul masajului poate cauza rabdiomiolioza: otravirea prin proteinele eliberate din muschii raniti. De regula, simptomele sunt usoare, dar nu tot timpul.

De exemplu: un barbat de 88 de ani a cazut din picioare in urmatoarea zi dupa ce a avut o sesiune de masaj de 2 ore, deosebit de puternic. Acesta avea prea multa mioglobina care infundau rinichii si il faceau sa se simta rau.

Nu se stie sigur daca acest lucru a fost cauzat de masaj, dar e foarte probabil. Este probabil exemplul perfect dintre oameni care au complicatii rare dar serioase cauzate de masaj.

Poate impiedica performantele sportive

Se spune ca masajul terapeutic facut inainte de antrenamentul sportiv poate imbunatati performantele atletice prin stimularea si invigorarea atletului inainte de maraton sau orice exercitii urmeaza sa faca. Nu este la fel de popular ca masajul de dupa sport, dar totui exista.

Cremă de mâini Yamuna, cu aromă plăcută de migdale

Cremă de mâini Yamuna cu aromă de migdale, 50 ml

In 2007, s-au facut 3 studii care au aratat ca masajul inainte de competitiile sportive nu snut de ajutor iar un studiu a observat ca „masajul a scazut performantele spre deosebire de incalzirile traditionale”. Nu este destul de clar daca se refera la faptul ca masajul a scazut performantele sau daca incalzirea este mai importanta decat masajul inainte de competitie, dar un lucru e sigur: nu este de foarte mare ajutor.

Gatul este un loc vulnerabil

Catul nu este o structura foarte fragila, dar la unele persoane exista pericolul ca orice manipulare a gatului sa fie periculoasa, putand afecta coloana vertebrala.

Din acest motiv, persoanele care sufera de probleme la nivelul gatului este indicat sa consulte un medic inainte sa mearga la un salon pentru un astfel de masaj.

Aceste probleme sunt rare, dar totusi exista si merita luate in considerare.

Cand ar trebui sa consulti un medic inainte de masaj

Este indicat sa consulti un medic oricand inainte sa mergi la un masaj deoarece acesta iti cunoaste cel mai bine istoricul medical. In timp ce masajul poate fi benefic pentru organismul tau si te poate ajuta sa tratezi anumite probleme, acesta poate fi de-a dreptul periculos in anumit situatii.

pericolele masajuluiIata cand ar ar trebui sa consulti obligatoriu un medic inainte de a merge la salon pentru un masaj:

In cazul durerilor de cap

Durerile de cap pot avea nenumarate motive si in unele cazuri acestea pot fi agravate prin masaj. Exista persoane care sustin ca au fost la salon pentru a trata o durere de cap iar in timpul sau dupa aceasta sesiune au experimentat „cea mai urata migrena din viata lor”.

In cazul fracturilor

In cazul fracturilor, este cel mai indicat sa mergi la un medic pentru tratament. Eventual, medicul poate recomanda cateva sesiuni de masaj dupa pentru a grabi vindecarea, dupa terminarea tratamentului alopat. In niciun caz nu este indicat sa mergi la un salon pentru a trata anumite fracturi.

Masajul poate disloca cheagurile de sange

Uneori, cheagurile de sange pot fi blocate in plamani, creier sau alte tesuturi. Acest lucru ce lam i probabil apare din cauza masajului viguros si fara grija a pacientilor cu risc ridicat, dar exista cazuri si nu trebuie ignorate.

Exista riscul sa cazi de pe masa

O femeie in varsta ce suferea de obezitate a cazut de pe masa de masaj in timp ce incerca sa se intoarca, rezultand in rani serioase pe corp. Cu toate ca nu este un efect secundar al masajului, este bine de tinut cont ca aceste mese sunt destul de inguste si trebuie s ai grija pe acestea.

Concluzie

Exista multe efecte secundare ale masajului, rare dar reale. Persoanele sanatoase cel mai probabil nu vor experimenta nciodata efecte secundare cauzate de un masaj. Majoritatea periculelor apar din cauza vulnerabilitatilor nedetectate.

Cu toate astea, adevarata competanta a unui maseor profesionist nu se obseva atunci cand face masaj unei persoane sanatoase, ci mai degraba atunci cand face masaj unei persoane cu o problema clinica serioasa.

Raspberry Scent 2 in 1 – Gel de masaj cu aromă de zmeură, cu rol dublu

Raspberry Scent 2 in 1 – Gel de Masaj cu Aromă de Zmeură, 200 ml

Maseorii ar trebui sa stie ca cea mai importanta parte a jobului lor este sa aiba grija in situatii de risc ridicat pe care probabil le vor intalni de doar cateva ori in toata viata profesionala.

Este ca si cum ai sta de garda: in 99.9% din timp nu se intampla nimic, insa adevarata competenta a unui gardian se vede in celalalt 0.1% din timp, atunci cand exista un pericol. La fel si in cazul maseorilor, acestia trebuie sa fie pregatiti pentru acele situatii delicate si sa le faca fata cu brio, deoarece efectele secundare ale masajului exista iar de multe ori severitatea aparitiei acestora depinde de profesionismul maseorului.

Pacientii ar trebui sa stie ca nu exista un masaj complet sigur si ca ar trebui sa stea departe de maseorii care considera ca „durerea arata ca masajul are efect”, dar si de maseorii care sugereaza anumite tipuri de masaj pentru problemele medicale ale pacientilor, fara sa le recomande mai intai sa consulte un medic.

Surse de informare

  • Massage Therapy Side Effects – Pain Science, Paul Ingraham

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *