Majoritatea persoanelor se confruntă, la un moment dat, cu problema picioarelor umflate. Aceasta nu este o afecțiune, ci un simptom al unei boli subiacente. Cei cărora li se umflă picioarele și gleznele după ce merg mult pe jos nu ar trebui să se îngrijoreze. Însă, dacă picioarele rămân umflate, ori sunt însoțite de alte simptome, ar fi bine ca persoana în cauză să meargă la medic.
Picioare umflate – cauze
Există mai multe cauze ce pot duce la umflarea picioarelor, precum:
Limfedem
Este o acumulare de lichid limfatic în țesuturi ce poate apărea din cauza unor probleme la nivelul vaselor limfatice, ori după eliminarea ganglionilor limfatici. Fluidul plin de proteine, cunoscut sub numele de limfă, călătorește de-a lungul rețelei de vase și capilare.
Substanțele periculoase, precum bacteriile sunt eliminate din limfă cu ajutorul ganglionilor limfatici. În momentul în care apare o problemă cu vasele limfatice ori ganglionii, mișcarea limfei ar putea fi blocată.
Limfedemul poate apărea adesea după radioterapie ori după îndepărtarea ganglionilor limfatici.
Insuficiența venoasă
Umflarea picioarelor este un simptom al insuficienței venoase, o afecțiune în care sângele circulă în sus, în mod necorespunzător, de la picioare spre inimă. În mod normal, sângele este ajutat să valve să circule în direcția corectă, însă atunci când valvele sunt slăbite, ori afectate, sângele se scurge prin vase și ajunge în țesutul moale de la nivelul picioarelor.
Insuficiența venoasă cronică este destul de periculoasă, deoarece poate provoca modificări ale pielii sau infecții.
Infecție
Umflarea picioarelor poate semnala o infecției. Cei care suferă de neuropatie diabetică au un risc mai ridicat de a se confrunta cu infecții la nivelul picioarelor. Pacienții cu diabet zaharat trebuie să-și verifice zilnic picioarele, pentru că leziunile nervoase ar putea bloca durerea.
Cheaguri de sânge
Cheagurile de sânge formate în venele picioarelor pot împiedica sângele să circule înapoi spre inimă, determinând astfel umflarea picioarelor. Există două tipuri de cheaguri: superficiale și profunde.
Cheagurile profunde ar putea bloca fie una, fie mai multe vene importante de la nivelul picioarelor. În plus, dacă ajung la inimă sau plămâni, pot pune viața pacientului în pericol.
Boli cardiovasculare, hepatice ori renale
În unele cazuri, umflarea picioarelor poate semnala o problemă gravă, precum o boală cardiovasculară, hepatică ori renală. Umflarea gleznelor poate fi un simptom al insuficienței cardiace. Bolile renale pot duce, de asemenea, la umflarea picioarelor și gleznelor. Dacă funcția rinichilor este afectată, există riscul ca lichidul să se acumuleze în organism.
Bolile hepatice pot afecta producția de albumină, o proteină ce blochează scurgerea sângelui din vase în țesuturi.
Consum de medicamente
Printre efectele secundare ale unor medicamente se numără și umflarea picioarelor și gleznelor. Iată ce medicamente pot duce la umflarea picioarelor:
- Hormoni, precum estrogenul și testosteronul
- Steroizi androgenici și anabolizanți
- Corticosteroizi precum prednisolon
- Blocanții canalelor de calciu, precum medicamentele pentru tensiune arterială
- Andireprezive
- Medicamente pentru diabet
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
Picioare umflate – simptome
Simptomele picioarelor umflate diferă în funcție de cauza ce a dus la umflarea lor. De obicei, umflarea provocată de edeme, sarcină sau consum de medicamente cauzează o edemă bilaterală și începe, de regulă, ca o extindere moale a pielii de la nivelul picioarelor ce se răspândește destul de repede la glezne. În general, culoarea pielii este fie normală, fie ușor palidă.
Statul pe spate cu picioarele ridicate, deasupra nivelului inimii ar putea reduce umflătura în doar câteva ore. Totuși, dacă aceasta este cauzată de consumul unor medicamente pe termen lung, ori de o boală cronică, este posibil ca pielea să devină roșiatică, rigidă și pătată, iar poziționarea pe spate cu picioarele în sus ar putea să nu aibă efect.
Mulți dintre cei care se confruntă cu insuficiența cardiacă congestivă cronică au picioarele și gleznele umflate și nu se pot deplasa cu ușurință.
Ce este edemul?
Edemul reprezintă umflarea provocată de excesul de lichid din țesuturile corpului. Poate apărea în orice zonă a corpului, însă adesea oamenii îl observă la nivelul mâinilor, picioarelor și gleznelor. Edemul poate apărea ca urmare a consumului de medicamente, a sarcinii ori a unei boli subiacente, precum insuficiență cardiacă congestivă, boli renale, ori hepatice.
Medicamentele ce au rolul de a elimina excesul de lichide din corp ar putea ameliora edemul. De asemenea, pentru ameliorarea acestuia se recomandă și reducerea consumului de sare. Dacă edemul este un simptom al unei boli subiacente, este nevoie ca boala respectivă să fie tratată.
Semnele edemului:
- Umflarea țesutului sub piele
- Piele cu gropițe, după ce a fost apăsată pentru câteva secunde
- Piele întinsă ori strălucitoare
Un edem ușor ar putea fi provocat de sarcină, consum exagerat de sare sau statul prelungit pe scaun. De asemenea, edemul ușor ar putea fi cauzat și de consumul unor medicamente, precum:
- Steroizi
- Medicamante pentru tensiune arterială
- Medicamente antiinflamatorii
- Estrogen
- Tiazolidindione (pentru diabetul zaharat)
Edemul ar putea fi provocat, de asemenea, de o problemă gravă, precum:
- Boli renale ori leziuni
- Vene deteriorate sau slăbite
- Insuficiență cardiacă congestivă
- Sistem limfatic defectuos
De regulă, edemul ușor dispare de la sine, fără tratament medical. Însă, cei care au un edem mai grav, ar putea avea nevoie de medicamente pentru a-l trata.
Când este indicat să mergi la medic dacă ți s-au umflat picioarele?
Este recomandat să ceri , de urgență, ajutorul medicului dacă ai picioarele umflate ori dacă te confrunți cu următoarele simptome ce ar putea indica prezența unui cheag de sânge sau a unei boli cardiace:
- Respirație dificilă
- Leșin sau stare de amețeală
- Tuse cu sânge
- Dureri în piept
Este indicat să mergi la medic și atunci când umflarea picioarelor:
- Apare brusc, fără un motiv aparent
- Apare în urma unui accident
- Este însoțită de piele rece ori este dureroasă
Înainte de a-ți face o programare la medic, ține cont de următoarele recomandări:
- Redu consumul de sare din alimentație
- Poartă ciorapi de compresie elastici
- Pune-ți o pernă sub picioare când stai în pat
- Evită să stai prea mult timp într-un loc
Nu este recomandat să renunți la consumul unui medicament despre care bănuiești că ar putea provoca umflarea picioarelor, fără a primi aprobarea medicului.
Ce complicații pot apărea din cauza picioarelor umflate?
Umflarea cronică ar putea provoca ulcerații ale pielii, care se pot infecta. Ulcerele apar ca urmare a unui flux sangvin inadecvat spre o anumită parte a corpului, pentru o perioadă lungă. De obicei, se manifestă ca o leziune la nivelul pielii ce se vindecă foarte încet.
În cazul în care apar infecții cutanate, acestea ar putea provoca alte complicații precum:
- Celulita infecțioasă – infecție bacteriană a pielii, dureroasă la atingere.
- Formarea abceselor – abcesul este provocat, de regulă, de o infecție bacteriană.
- Fasciita necrozantă – infecție bacteriană severă ce poate distruge țesutul de sub piele.
Tratament pentru picioarele umflate
De regulă, umflarea ușoară dispare fără tratament, mai ales dacă pacientul stă pe spate, cu picioarele ridicate mai sus decât inima. În schimb, umflarea severă se tratează cu medicamente pentru eliminarea excesului de lichid. Furosemidul este unul dintre cele mai utilizate medicamente pentru îndepărtarea lichidului în exces.
Pentru tratarea cauzei ce a dus la umflarea picioarelor se recomandă un program de recuperare ce cuprinde diferite proceduri, cum ar fi fizioterapie, drenaj limfatic, kinetoterapie etc.
Tratament medical
Pentru a determina cauza umflării, medicul îi va recomanda pacientului să facă:
- Analize de sânge
- Electrocardiogramă
- Radiografie
În cazul în care umflarea picioarelor este un simptom al unei afecțiuni medicale precum insuficiență cardiacă congestivă, medicul îi poate prescris pacientului un tratament cu diuretice.
Dacă umflarea este provocată de o afecțiune medicală precum artrită reumatoidă, medicul îi va recomanda pacientului să țină boala sub control.
Umflarea picioarelor cauzată de un accident sau traumatism poate necesita gips, atelă ori intervenție chirurgicală.
Dacă picioarele umflate sunt dureroase, medicul îi poate recomanda pacientului medicamente antiinflamatorii.
Tratamente naturiste
Există anumite remedii naturiste care te pot ajuta dacă ai picioarele umflate. Iată care sunt cele mai eficiente:
Sare Epsom
Adaugă sare Epsom în cada cu apă rece și înmoaie-ți picioarele timp de 15-20 de minute pentru a ameliora durerea apărută din cauza umflăturii. Dacă suferi de neuropatie diabetică, verifică temperatura apei cu mâna înainte de a-ți introduce picioarele în cadă, pentru a evita expunerea acestora la temperaturi foarte scăzute.
Ghimbir
Acest diuretic natural este eficient pentru tratarea picioarelor umflate. Ghimbirul diluează sodiul și reduce umflăturile, deoarece are efect antiinflamator.
Suplimente de magneziu
Consumul a 200-400 mg de magneziu pe zi te poate ajuta să reduci retenția de apă. Aceste suplimente se administrează doar cu acordul medicului.
Masaj pentru picioarele umflate
Masajul este un bun remediu pentru picioarele umflate. Prin masaj se creează presiune pe zonele afectate și astfel musculatura se relaxează, iar circulația sangvină se îmbunătățește.
Masajul de drenaj limfatic ajută la reducerea edemelor pentru că stimulează circulația sângelui și funcția sistemului limfatic.
Un terapeut specializat în masajul prenatal le-ar putea ajuta pe femeile gravide care au picioarele umflate.
Tratamente alternative pentru umflarea picioarelor
Există câteva tratamente alternative care pot ajuta la ameliorarea picioarelor umflate, însă este recomandat ca pacientul să discute cu medicul înainte de a le încerca.
Mișcare
Exercițiile care pun în mișcare mușchii din zona umflată, pot ajuta pacienții cu picioarele umflate deoarece ajută la pomparea lichidului spre inimă.
Masaj
Dacă zona afectată este masată în direcția inimii, cu o presiune fermă, excesul de lichid se poate muta din zona respectivă.
Ridicare
Picioarele umflate trebuie să stea ridicate mai sus decât nivelul inimii, în special în timpul nopții.
Compresie
Medicul îi poate recomanda pacientului să poarte ciorapi de compresie, deoarece aceștia pot preveni apariția noilor umflături. Ciorapii mențin presiunea pe membrele inferioare și împiedică acumularea de lichid în țesut.
Consum redus de sare
Sare poate crește acumularea de lichide, agravând edemul. Urmează recomandările medicului și redu consumul de sare.
Protecție
Ai grijă ca pielea afectată să fie curată și hidratată. Cu cât aceasta este mai uscată, cu atât riscul de zgârieturi și infecții este mai ridicat.
Alimente contraindicate persoanelor cu picioarele umflate
Un consum ridicat de sodiu poate crește retenția de lichide din corp. Discută cu medicul pentru a afla care este cantitatea de sodiu pe care ar trebui să o consumi zilnic. Un adult sănătos, trebuie să-și limiteze aportul de sodiu la 2300 mg/zi.
Următoarele alimente nu sunt recomandate celor cu picioare umflate:
Cereale procesate
Clătitele, cerealele, covrigii, popcornul și biscuiții sărați fac parte din alimentele care trebuie evitate, deoarece conțin prea mult sodiu și pot duce la apariția edemului cronic.
Suc de legume
Sucul de legume, inclusiv cel de roșii, conține o cantitate mare de sodiu, de aceea ar trebui scos din alimentația celor care au edem. Sucul de legume proaspăt, preparat acasă este sănătos, însă cel din comerț are, de obicei, prea mult sodiu.
Conserve de legume
Unele conserve de legume conțin o cantitate mare de sodiu, de aceea este recomandat să citești cu atenție etichetele lipite pe cutii înainte de a le cumpăra. Evită conservele care conțin cantități ridicate de sodiu, dar și legumele congelate cu sosuri adăugate.
Bere
Berea poate povoca probleme cu digestia, dar poate agrava și edemul deoarece conține cantități ridicate de sodiu.
Carne prelucrată
Carnea prelucrată poate conține cantități mari de sodiu, de aceea se recomandă evitarea consumului de șuncă, crenvurști, cârnați ori conserve de ton.
Cum poate fi prevenită umflarea picioarelor?
Umflarea picioarelor poate fi prevenită sau ameliorată prin următoarele metode:
- Efectuarea exercițiilor pentru stimularea circulației sangvine.
- Adoptarea unei diete sănătoase; excesul de sare poate provoca retenție de lichide, umflarea picioarelor și hipertensiune arterială.
- Ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii.
- Eliminarea kilogramelor suplimentare pentru scăderea presiunii exercitate asupra mușchilor și articulațiilor.
- Folosirea ciorapilor de compresie.
- Evitarea fumatului, a băuturilor alcoolice și a substanțelor care ar putea cauza boli ce se manifestă prin umflarea picioarelor.
Alimente recomandate pentru cei care au picioarele umflate
Aceste alimente ar putea fi benefice pentru cei care suferă de edem:
Vitaminele B
Complexul de vitamine B ajută la întărirea vaselor sangvine și previne scurgerea lichidelor în țesuturi. Aceste vitamine se găsesc în cereale integrale, carne roșie, spanac etc. Totuși, carnea roșie nu ar trebui consumată decât de cel mult 2 ori pe săptămână, deoarece conține compuși ce favorizează inflamarea.
Legume diuretice
Cei care nu iau medicamente diuretice, ar putea să reducă edemul prin consumul alimentelor cu efect diuretic, precum fasole verde, struguri, sfeclă, pătrunjel, usturoi, sparanghel, dovleac.
Fier
Fierul facilitează pătrunderea oxigenului în celule. Sângele care circulă în mod corect reduce umflarea și blochează pătrunderea lichidului în picioare. Fierul se găsește în legume verzi.
Grăsimi sănătoase
Consumul de uleiul de cocos, de măsline și unt poate preveni apariția edemului.
Potasiu
Mulți dintre cei care se confruntă cu problema picioarelor umflate au un nivel redus de potasiu în organism. Acest electrolit este foarte important deoarece ajută corpul să absoarbă lichidele în mod corect, prevenind apariția umflăturilor. Așadar, dacă ai picioarele umflate consumă alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele.
Antioxidanți
Antioxidanții previn inflamația și mențin sănătatea vaselor de sânge. Prevenirea edemelor se poate face printr-un aport optim de antioxidanți. Așadar, consumă cât mai multe legume și fructe roșii bogate în antioxidanți.
Păpădie
Acest diuretic natural ar putea reduce simptomele edemului. Păpădia combate inflamația, întărește vasele sangvine și ameliorează umflăturile. Totuși, această plantă nu ar trebui consumată decât cu acordul medicului, deoarece poate interfera cu diferite medicamente.
Extract din semințe de struguri
Acest antioxidant este util pentru cei care se confruntă cu insuficiența venoasă. Venele slăbite duc la apariția umflăturilor, însă extractul din semințe de struguri le întărește.
Cum poate ajuta mișcarea în prevenirea picioarelor umflate?
Exercițiile fizice ce implică folosirea mușchilor de la nivelul membrelor inferioare ar putea fi utile în prevenirea picioarelor umflate, deoarece ajută la pomparea excesului de lichid spre inimă.
Pentru a ameliora umflarea, se recomandă efectuarea mai multor exerciții precum: statul pe vârfuri, lovituri de picioare etc.
Cei care sunt mai activi pot merge pe jos pentru a reduce retenția de apă. Frecvența cardiacă crescută poate stimula circulația sangvină în picioare, ajutând astfel la eliminarea lichidului.
Postura corpului
Când te pui la somn, ridică-ți picioarele astfel încât să stea deasupra nivelului inimii pentru ca fluidul să se scurgă. Însă, acest exercițiu nu este recomandat persoanelor care au probleme cu respirația. Dacă stai mult pe scaun, încearcă să iei pauze pentru a te ridica și deplasa.
Îmbrăcămintea potrivită pentru prevenirea umflării picioarelor
Pentru a împiedica apariția altor umflături, este recomandat să porți ciorapi de compresie, deoarece aceștia menține presiunea pe membrele inferioare și previn acumularea de lichid în țesuturi.
Evită pantofii prea strânși sau prea mici, pentru că pot duce la umflarea picioarelor.
Remedii fizice pentru ameliorarea edemului
Următoarele remedii fizice pot fi eficiente în reducere edemului:
- Masaj
- Elevație
- Hidroterapie
- Acupunctura
Nu doar plantele, suplimentele și diferite alimente pot ajuta la reducerea simptomelor umflării, ci și aceste remedii fizice. Consultă-te cu medicul specialist înainte de a le încerca.
Dacă te confrunți cu edemul cronic, încearcă să-ți schimbi dieta. Oferă-i corpului nutrienții necesari pentru prevenirea inflamației și echilibrarea electroliților, iar vasele sangvine se vor întări. În doar 2 săptămâni, simptomele edemului ar trebui să se amelioreze.
De asemenea, este recomandat să bei multă apă și să reduci consumul de sare. Apa cu lămâie poate elimina excesul de lichid și toxinele din corp, ajutând astfel la reducerea edemului.