Dieta echilibrată și activitatea fizică regulată sunt esențiale pentru un organism sănătos. Însă, ne putem ajuta corpul să se vindece și prin energii, suplimente pe bază de plante și alte tehnici eficiente. În ultimul timp, foarte multe persoane și-au dorit să afle mai multe lucruri despre vindecarea holistică și naturală.
În Romania dar și în alte colțuri ale lumii, terapiile alternative de vindecare au devenit foarte populare.
Beneficiile terapiilor alternative:
Medicina integrativă îi ajută pe bolnavii de cancer, fibromialgie și alte afecțiuni să scape de simptome și să gestioneze mai bine bolile de care suferă. Medicina complementară și cea alternativă folosesc diferite practici care nu fac parte din medicina convențională.
De multe ori, terapia alternativă este combinată cu medicina convențională. În ultimul timp, cuvântul „alternativ” a fost înlocuit cu alți termeni precum medicina complementară și integrativă.
Terapii alternative și complementare
Acupunctura
Aceasta este una dintre cele mai populare terapii de vindecare. Acupunctura a fost practicată mii de ani în China antică. Cei care sunt specializați în acupunctură sunt de părere că bolile sunt provocate de un dezechilibru al energiilor universale.
Energiile Yin și Yang trec prin corpul nostru pe niște căi invizibile. Aceste două energii, deși sunt total opuse, fuzionează armonios dar, la un moment dat pot crea dezechilibre.
În corpul nostru există anumite puncte de acupunctură care au legătură cu diferite organe. Această terapie presupune inserarea acelor în anumite puncte din țesutul conjunctiv subcutanat. Astfel, corpul este stimulat să se vindece.
Presopunctura
Presopunctura funcționează tot pe principiul punctelor specifice. În momentul în care aceste puncte sunt stimulare, se corectează dezechilibrele din fluxul de energie și astfel corpul se vindecă. Presopunctura presupune aplicarea unei cantități potrivite de presiune în punctele vitale cu ajutorul mâinilor, cotelor sau a unor dispozitive specifice.
Ayurveda
Această tehnică de vindecare este destul de veche și a fost folosită, pentru prima dată, în India. Ayurveda este o practică naturală ce ajută la stabilirea echilibrului în organism prin balansul forțelor fundamentale denumite Vata, Pitta și Kapha.
Această tehnică ne învață să profităm de puterea de autovindecare a corpului dar și de beneficiile plantelor. În afară de remediile naturiste, Ayurveda presupune și utilizarea anumitor tehnici precum meditație, yoga și respirație.
Aromaterapie
Această terapie holistică folosește aroma uleiurilor esențiale pentru a spori vitalitatea și bunăstarea emoțională. Se pare că aromaterapia folosită în zilele moderne a fost descoperită de farmacistul francez Rene-Maurice Gattefosse.
Putem găsi uleiul de aromaterapie atât în compoziția unguentelor, a cremelor, loțiunilor, cât și a infuziilor. Aceste uleiuri pot fi folosite și pe plan intern, dacă sunt amestecate cu alimente.
Reiki
Această terapie alternativă este originară din Tiber și Japonia. Termenul Reiki se traduce prin Energie Universală a Vieții. Terapia alternativă Reiki presupunea aplicarea mâinilor pe diferite zone ale corpului, pentru ca toate organele să primească energie vitală.
Practicantul nu are voie să-și folosească propria energie, ci energia universală, pe care o direcționează spre receptor cu ajutorul mâinilor.
Homeopatie
Această practică a fost descoperită în secolul al XVIII-lea în Germania. La baza homeopatiei stă filozofia potrivit căreia tratamentul și boala au aceeași sursă. Substanțele în doze mari care duc la declanșarea bolii, au efect terapeut dacă sunt utilizate în doze mai mici.
Homeopatia presupune că pentru vindecare trebuie să se folosească simptome similare bolii. Această practică folosește, de asemenea, medicamente naturale.
Naturopatie
Această terapie alternativă se bazează pe folosirea unor metode naturale pentru a crește capacitatea de autovindecare a corpului. Naturopatia poate include mai multe terapii de vindecare precum cromoterapia, fitoterapia sau reflexologia.
Reflexoterapie
Această tehnică presupune aplicarea tensiunii în diferite zone de pe mâini, urechi ori picioare. Aceste puncte sunt legate de diferite organe din corp, iar prin presarea lor, funcția acestor organe se îmbunătățește.
Această terapie este folosită de oameni din toate colțurile lumii cu scopul de a completa tratamentele standard pentru diferite boli precum anxietate, diabet, astm etc.
Potrivit unor studii, reflexologia este benefică pentru pacienții cu depresie, anxietate sau boli cardiovasculare. De asemenea, se pare că ameliorează oboseala și senzația de greață.
Medicina chiropractică
Medicina chiropractică este considerată un medicament complementar. Această practică ajută la tratarea unor probleme legate de gât, articulații, cap, brațe și picioare. Chiropracticienii care efectuează această procedură aplică o forță controlată pe coloană.
Aceste ajustări chiropractice au rolul de a restabili mobilitatea și a le permite țesuturilor să se vindece.
Când putem folosi terapiile alternative?
Terapiile alternative prezentate mai sus pot fi folosite în primele faze ale bolilor. În trecut, oamenii trăiau în armonie cu natura și erau atenți la toate semnalele transmite de corp. În momentul în care apărea un dezechilibru în organism, aceștia acționează imediat.
Din nefericire, în ziua de azi, nu ne mai dăm silința să prevenim anumite boli și nici nu mergem la medic la timp, pentru a putea depista afecțiunile în stadiu incipient.
Aceste tehnici de vindecare alternativă trebuie folosite împreună cu tratamentul standard pentru a da rezultate.