Afecțiuni

Artrita psoriazica – cauze, factori de risc, simptome și metode de tratament

Artrita-psoriazica-pareri

Artrita psoriazică este un tip de artrită ce apare la unii pacienți diagnosticați cu psoriazis. Psoriazisul este o afecțiune ce se manifestă prin pete roșii pe piele, ușor albicioase. Aproximativ 30% dintre cei cu psoriazis ajung să se confrunte cu artrita psoriazică, o boală ce provoacă durere, umflare și rigiditate în articulații.

Cei mai mulți oameni dezvoltă prima dată psoriazis, iar ulterior se confruntă și cu artrita psoriazică. Însă, unele probleme articulare ar putea apărea înainte să se dezvolte leziunile cutanate.

Simptomele artritei psoriazice includ durere, umflare și rigiditate la nivelul articulațiilor. Simptomele se pot resimți în orice zonă a corpului, inclusiv în coloana vertebrală și variază ca intensitate de la ușoare la severe.

Nu s-au descoperit remedii pentru artrita psoriazică, așadar, medicii se concentrează pe controlarea simptomelor. Dacă pacienții nu urmează un tratament, riscă să nu se mai poată deplasa. Un diagnostic precoce însoțit de un tratament eficient poate incetini progresia bolii și poate preveni deteriorarea permanentă a articulațiilor.

La 60-80% dintre persoane, psoriazisul apare înainte de artrita psoriazică, iar la 15-20%, artrita se dezvoltă înaintea psoriazisului. În unele cazuri, artrita psoriazică și psoriazisul apar în același timp.

Potrivit statisticilor, mai mult de 2% din populație este diagnosticată cu psoriazis. Această afecțiune apare frecvent pe la vârsta de 15-25 de ani, în timp ce artrita psoriazică se dezvoltă între 30 și 50 de ani. Cu toate acestea, ambele afecțiuni pot apărea la orice vârstă.

Aproximativ 1 din 3 pacienți cu psoriazis au o rudă care suferă de această afecțiune. Dacă unul dintre cei doi părinți are psoriazis, copilul are 10% șanse să dezvolte și el această afecțiune. În schimb, dacă ambii părinți sunt diagnosticați cu psoriazis, copilul are 50% șanse să sufere și el de psoriazis.

Artrita psoriazică progresează în timp, iar 55% dintre pacienții care dezvoltă această boală vor cel puțin 5 articulații deteriorate în aproximativ 10 ani. Inflamația ce duce la deformarea și umflarea degetelor afectează 50% dintre persoanele care suferă de artrită psoriazică și indică faptul că boala progresează.

Artrita psoriazică ce apare la gât și spate afectează între 35% și 75% dintre pacienții ce suferă de această boală.

Cauzele artritei psoriazice

Artrita psoriazică se dezvoltă în momentul în care sistemul imunitar atacă țesuturile și celulele sănătoase. Acest răspuns imun anormal duce la inflamarea articulațiilor și producția excesivă a celulelor pielii. Încă nu se știe exact de ce atacă sistemul imunitar țesuturile sănătoase, însă se crede că factorii genetici și de mediu sunt implicați în această problemă.

Mulți pacienți cu artrită psoriazică au în familie o rudă ce suferă de această boală sau de psoriazis. În urma studiilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că anumiți markeri genetici pot avea legătură cu artrita psoriazică.

O infecție de natură virală ori bacteriană poate duce la apariția artritei psoriazice la cei care au în familie o rudă diagnosticată cu această afecțiune.

Artrita psoriazica Factori de risc pentru artrita psoriazică

Există mai mulți factori de risc pentru artrita psoriazică, însă cel mai important este psoriazisul. Cei care dezvoltă leziuni ale psoriazisului la nivelul unghiilor au un risc ridicat de a se confrunta cu artrita psoriazică.

Alți factori de risc pentru artrita psoriazică:

  • Istoricul familial – o mare parte dintre cei care suferă de artrita psoriazică, au în familie o persoană ce suferă de această boală;
  • Vârsta – oricine poate avea artrită psoriazică, însă boala tinde să apară mai des la cei cu vârsta între 30 și 50 de ani;
  • Factori de mediu – s-a observat o legătură între condițiile de mediu și apariția artritei psoriazice, însă nu se cunosc încă mecanismele exacte.
  • Obezitatea – persoanele obeze au un risc mai ridicat de a se confrunta cu artrita psoriazică. În plus, obezitatea pare să afecteze în mod negativ tratamentul pentru artrita psoriazică.
  • Imunologie – atunci când sistemul imunitar atacă în mod incorect articulațiile sănătoase, există riscul să apară artrita psoriazică.

Câte tipuri de artrită psoriazică există?

Artrita psoriazică poate fi:

Artrită asimetrică

Aproximativ o treime dintre pacienții cu artrită psoriazică sunt diagnosticați cu poliartrită psoriazică oligoarticulară asimetrică (cunoscută și sub denumirea de artrită psoriazică asimetrică). În general, artrita asimetrică afectează 1-3 articulații, mai mici sau mai mari, însă nu apare la perechile potrivite de pe părțile opuse ale corpului.

Deși această afecțiune se poate dezvoltă în orice zonă a corpului, afectează, de regulă, doar 4-5 articulații.

Artrita simetrică

Această afecțiune apare la aceleași articulații de pe părțile opuse ale corpului. Seamănă destul de mult cu artrita reumatoidă și afectează, în general, peste 5 articulații ale corpului.

Artrita interfalangiană distală

Acest tip de artrită afectează articulațiile mici ale degetelor. Artrita interfalangianlă distală poate fi confundată cu osteoartrită, o afecțiune cronică ce duce la deteriorarea cartilajului și apariția pintenilor osoși. Simptomele artritei interfalangiane distale includ modificări ale unghiilor, separarea de patul unghial și apariția petelor.

Artrita cu spondilita

Spondilita se dezvoltă la nivelul coloanei vertebrale și duce la apariția inflamațiilor și rigidității în vertebrele spinării, spatele inferior și gât, afectând mișcarea. În plus, spondilita poate ataca țesutul conjunctiv și poate provoca boli artritice care afectează articulațiile de la nivelul membrelor și șoldurilor.

Artrita mutilantă

Acest tip de artrită este sever și distructiv. Afectează, în principal, articulațiile mici de la degete, care se află cât mai aproape de unghii. Această boală poate provoca pierderea funcției articulațiilor implicate. Artrita mutilantă poate fi responsabilă și de apariția durerilor de spate și gât.

Artrita psoriazică – simptome

Rigiditatea, umflarea și durerea pot afecta orice articulație a corpului, însă apar mai des la nivelul articulațiilor mâinilor, picioarelor, genunchilor, coloanei vertebrale și gâtului.

Unii pacienți se pot confrunta cu simptome severe la mai multe articulații, iar alții ar putea avea doar simptome ușoare la 1-2 articulații.

În unele situații, simptomele se pot îmbunătăți (remisiunea bolii) sau înrăutăți (recidiva bolii). Recidivele nu sunt ușor de prevenit, însă pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor în momentul în care apar.

Artrita psoriazică ar putea afecta articulațiile care se află pe o parte ori pe ambele părți ale corpului. Simptomele acestei afecțiuni sunt similare cu cele artritei reumatoide.

Însă, în cazul artritei psoriazice, riscul ca degetele să se umfle este mai ridicat. În plus, cei care se confruntă cu această afecțiune pot observa umflături ori deformări ale mâinilor și picioarelor. De asemenea, artrita psoriazică ar putea duce la apariția durerii în spatele călcâului ori în talpa piciorului.

Din cauza artritei psoriazice, unii pacienți ajung să sufere și de spondilită, confruntându-se cu dureri la nivelul spatelui inferior.

Alte simptome ale artritei psoriazice:

  • Sensibilitate la nivelul articulațiilor;
  • Roșeață și inflamație la ochi;
  • Inflamația articulațiilor sacroiliace;
  • Mobilitate redusă.
Diagnosticarea artritei psoriazice

Cei care se confruntă cu dureri, umflături ori rigiditate la nivelul articulațiilor trebuie să se prezinte la medic pentru investigații, chiar dacă nu suferă de psoriazis.

Medicul va verifica articulațiilor pentru a observa umflăturile. De asemenea, se va uita la unghiile pacientului, pentru a verifica dacă există pete sau anomalii. În plus, va apăsa pe tălpi și pe călcâie pentru a descoperi zonele sensibile.

Medicul îi poate recomanda pacientului următoarele teste pentru a elimina alte boli ce pot declanșa durerile articulare:

  • Teste de imagistică – Razele X pot fi utile în depistarea modificărilor de la nivelul articulațiilor ce apar doar din cauza artritei psoriazice. De asemenea, RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) poate ajuta la identificarea problemelor de la nivelul tendoanelor și ligamentelor de la nivelul spatelui inferior și a picioarelor.
  • Teste de laborator – Factorul reumatoid poate fi depistat prin teste de sânge și este un anticorp prezent, în general, la persoanele cu poliartrită reumatoidă. De asemenea, testul de lichid articular care implică extragerea unei probe de lichid din articulația afectată poate ajuta la identificare artritei psoriazice. Dacă există cristal de acid uric în lichid este posibil ca pacientul să sufere de gută, nu de artrită psoriazică.

Tratament pentru artrita psoriazică

Tratamentul are scopul de a ameliora simptomele, de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și de a încetini progresia bolii. Cei mai mulți pacienți cu artrită psoriazică urmează un tratament medicamentos pentru a ține boala sub control.

Medicamentele pot fi utile în gestionarea artritei psoriazice, însă dacă nu funcționează, se recomandă intervenția chirurgicală. Tratamentul diferă în funcție de starea pacientului. Unii ar putea fi nevoiți să încerce mai multe tratamente înainte de a găsi unul care să dea rezultate.

Tratament medicamentos

Dacă pacientul suferă de o o formă ușoară de artrită psoriazică, medicul îi poate prescrie un medicament antiinflamator nesteroidian. Acesta are rolul de a împiedica organismul să producă substanțe chimice responsabile de apariția inflamațiilor. Unele medicamente antiinflamatorii pot fi achiziționate și fără prescripție medicală.

La fel ca orice alte medicamente, acestea pot avea reacții secundare ce includ dureri de stomac, sângerări, accident vascular cerebral.

De asemenea, și corticosteroizii ar putea ajuta la ameliorarea durerii și umflăturii. Dacă pacientul are doar o articulație inflamată, medicul îi poate injecta medicamentul în articulația afectată. Efectul medicamentului poate dura chiar și câteva luni, iar efectele secundare sunt minime.

Corticosteroizii pot fi administrați și sub formă de tabletă ori injecții în mușchi. Dacă tratamentul cu corticosteroizi este urmat pe o perioadă mai lungă, pot apărea reacții adverse severe. În plus, psoriazisul s-ar putea agrava odată cu oprirea tratamentului.

Medicamente antireumatice ar putea încetini progresul bolii și, de asemenea, ar putea împiedica deteriorarea permanentă a articulațiilor. Și aceste medicamente pot avea efecte secundare ce includ supresia măduvei osoase, infecții pulmonare severe etc.

Imunosupresoarele îmblânzesc sistemul imunitar, însă pot crește riscul de infecții.

Inhibatorii TNF-alfa ajută la ameliorarea durerii, inflamației și rigidității de la nivelul articulațiilor. Aceștia pot provoca reacții adverse ce includ diaree, greață, risc ridicat de infecții.

Înainte de a începe un tratament pentru artrita psoriazică, pacientul trebuie să fie consultat de un medic.

Tratament chirurgical

Articulațiile afectate sever de artrita psoriazică ar putea fi înlocuite cu proteze artificiale confecționate din plastic și metal. În cazul pacienților care suferă de artită mutilantă, operația are rolul de a le salva mâinilor.

Recuperarea post-operatorie

În primele 2-4 zile de la efectuarea operației, pacientul va simți o durere destul de puternică, iar pentru a o ameliora va trebui să ia calmante. În plus, acesta va fi imobilizat complet pentru o perioadă de 2-4 zile și ar putea avea nevoie de un tratament cu antibiotice, anticoagulante și antiinflamatoare.

După o săptămână de la operație, pacientul trebuie să fie din nou consultat de medic. La șase luni, este nevoie de un alt control pentru a se verifica evoluția operației. După un an, operația ar trebui să fie complet vindecată.

Tratament alternativ

Terapia prin masaj ar putea fi utilă în ameliorarea durerii articulare și a disconfortului. Tratamentul pentru artrită psoriazică poate fi completat cu terapii alternative precum:

  • Terapia prin masaj

Dacă masajul este efectuat de un terapeut cu experiență, disconfortul articular ar putea fi atenuat.

  • Dieta 

Prin menținerea unei greutăți sănătoase se pune mai puțină presiune pe articulații, iar acest lucru duce la ameliorarea durerii și creșterea mobilității. Alimentația sănătoasă nu poate trata artrita psoriazică, însă poate susține sănătatea generală.

Pacienții care suferă de această afecțiune ar trebui să consume  mai multe fructe și legume, carne slabă, leguminoase și lactate cu conținut redus de grăsimi. În schimb, trebuie să evite zahărul rafinat, pastele și pâinea albă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *