Fasceita plantară reprezinta una dintre principalele cauze ale durerii de călcâi. Persoanele supraponderale și cele care aleargă mult sunt cele mai predispuse la fasceita plantară. Aceasta apare în urma inflamației unei benzi de țesut (fascita plantară) ce străbate partea inferioară a piciorului și leagă osul călcâiului de degetele de la picioare.
Fasceita plantar se manifestă printr-o durere intensă ce apare încă de dimineață. Pe măsură ce pacientul se ridică din pat și se deplasează, durerea se ameliorează, însă ar putea reveni după o perioadă lungă de repaus.
Cei mai mulți pacienți care ajung la medicul ortoped, se confruntă cu fasceita plantară. Ligamentele fasciei plantare care susțin arcul piciorului și acționează ca amortizoare, se uzează cu fiecare zi care trece. Dacă se pune prea multă presiune pe picioare, aceste ligamente se pot rupe.
Fasceita plantară – cauze
Fasceita plantară poate apărea ca urmare a iritației țesutului gros ce formează arcul piciorului. Fascia plantară transmite greutatea pe picior în timpul mersului sau alergatului, de aceea se pune atât de mult stres pe acest țesut.
Supraponderalii și obezii au un risc mai ridicat de a se confrunta cu fasceita plantară, deoarece în cazul lor, se pune mai multă presiune pe ligamentele fasciilor plantare. De asemenea, și femeile gravide au un risc ridicat de a se confrunta cu această problemă.
Sportivii care aleargă mulți kilometri, cei care stau mult timp în picioare sau sunt foarte activi sunt predispuși la fasceita plantară. Persoanele active care au între 40 și 70 de ani au un risc crescut de a suferi de fasceita plantară.
Cei care au probleme structurale de picior, precum arc foarte înalt ori picioare plate pot, de asemenea, să dezvolta fasceita plantară.
Simptomele fasceitei plantare
Cei care se confruntă cu această problemă susțin că simt o durere în talpă, la nivelul călcâiului. Alții însă, simt dureri în partea de mijloc a tălpii piciorului. De cele mai multe ori, fasceita plantară afectează un singur picior, însă în unele situații le poate afecta pe amândouă.
Unii pacienți susțin că durerea este suportabilă, însă alții afirmă că durerea pe care o simt este una ascuțită. De asemenea, unii simt o senzație de arsură în talpa piciorului ce se extinde și în afara călcâiului.
De regulă, durerea este mai intensă dimineață, când pacientul se ridică din pat și face primii pași. Durerea poate apărea și după o activitate prelungită.
Factori de risc pentru fasceita plantară
Următorii factori cresc riscul de apariție a fasciei plantare:
- Vârsta – această problemă apare mai frecvent la persoanele care au între 40 și 50 de ani;
- Exerciții fizice – activitățile ce pun stres pe călcâi și pe țesuturile atașate, precum alergarea pe distanțe lungi, dansul aerobic ori săriturile, pot duce la apariția fasceitei plantare;
- Mecanica piciorului – persoanele cu piciorul plat și cele cu arcul înalt sunt mai predispuse la fasceita plantară;
- Obezitatea – kilogramele suplimentare pun mai mult stres pe fascia plantară;
- Ocupația – cei care lucrează în fabrică și cei care merg mult pe jos au un risc ridicat de a se confrunta cu fasceita plantară.
Diagnosticarea fasceitei plantare
Medicul trebuie să efectueze un examen clinic cu scopul de a verifica sensibilitatea piciorului și locul durerii. Astfel, se va asigura că durerea nu apare din cauza unei alte probleme la nivelul piciorului. Medicul îi poate cere pacientului să-și flexeze piciorul când apasă pe fascia plantară, verificând dacă durerea se agravează. În plus, va vedea dacă piciorul se umflă sau se înroșește.
De asemenea, medicul trebuie să evalueze puterea mușchilor și starea nervilor, verificând:
- Tonusul muscular;
- Echilibrul;
- Reflexele;
- Coordonarea.
Investigații
Pentru a se asigura că durerea apare din cauza fasceitei plantare, medicul îi poate recomanda pacientului teste de imagistică. Radiografiile cu raze X oferă imagini destul de exacte ale oaselor. Acestea ajută la excluderea altor probleme ce ar putea provoca durerile de călcâi, precum fracturile și artrita. Pe radiografie se pot observa și pintenii osoși ai călcâiului.
Imagistica prin rezonanța magnetică (RMN), ultrasunetele și alte teste de imagistică nu se folosesc, de regulă, pentru diagnosticarea fasceitei plantare. Imagistica prin rezonanța magnetică ar putea fi utilizată dacă durerea de călcâi nu se ameliorează cu ajutorul metodelor inițiale de tratament.
Metode de tratament
Există mai multe metode de tratament pentru fasceita plantară, iar de cele mai mult ori tratamentele non-chirurgicale ajută la ameliorarea durerii. Doar în cazuri rare, este nevoie de un tratament mai invaziv.
Simptomele fasceitei plantare sunt eliminate în câteva luni. În unele cazuri, simptomele persistă, iar pacientul este nevoit să încerce mai multe tratamente diferite pentru a găsi unul eficient.
Cei care suferă de fasceita plantară se confruntă adesea cu simptome recurente. Tocmai de aceea, este important ca pacientul să dezvolte strategii ce ajută la prevenirea reapariției simptomelor. Acesta trebuie să-și schimbe încălțămintea și, de asemenea, să facă alte modificări pentru a se asigura că simptomele nu mai revin.
Peste 90% dintre cei cu fasceita plantară observă îmbunătățiri în 10 luni de la încercarea metodelor simple de tratament.
Odihna
Primul pas pe care trebuie să-l facă pacienții cu fasceita plantară este să renunța la activitățile care duc la înrăutățirea durerii.
Gheața
Prin rotirea piciorului peste un recipient cu apă rece ori peste un pachet de gheață pentru 20 de minute, durerea se poate ameliora. Acest exercițiu trebuie repetat de 3-4 ori pe zi.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
Ibuprofenul și naproxenul sunt două medicamente ce ajută la ameliorarea durerii și a inflamației. Aceste medicamente nu trebuie utilizate mai mult de o lună, fără acordul medicului,
Exerciții de întindere
Dacă mușchii de la picioare sunt încordați, durerea se intensifică. Cei care se confruntă cu fasceita plantară, trebuie să facă exerciții de întindere a gambei și a fasciei plantare pentru a calma durerea.
Tratament terapeutic
Tratamentul pentru fasceita plantară implică și fizioterapia. Această tehnică ajută la întinderea fasciei plantare și a tendonului lui Ahile. Terapeutul îl poate învăța pe pacient să facă exerciții pentru întărirea musculaturii din partea inferioară a piciorului, pentru a pune mai puțină presiune asupra fasciei plantare.
Pacienții care se confruntă cu această problemă pot încerca și terapia cu unde de șoc. Această procedură folosește aer comprimat ori pulsuri electromagnetice cu scopul de a furniza organismului unde de șoc și de a ajuta la tratarea unor tulburări cronice. Tratamentul implică folosirea undelor de șoc de energie înaltă, ori de energie scăzută.
Masarea arcului piciorului ameliorează, de asemenea, simptomele fasceitei plantare. Masajul poate fi efectuat de un terapeut profesionist, dar pacientul se poate masa și singur.
Inserțiile de încălțăminte le permit pacienților să își reia activitățile zilnice fără a se confrunta cu durerea. Printre cele mai utile inserții de pantofi se numără inserțiile de gel, ortezele personalizate și suportul de arc.
Dacă aceste metode de tratament nu ajută la ameliorarea simptomelor fasceitei plantare, se recomandă injecțiile cu cortizon.
Exercițiile ajută la relaxarea țesuturilor ce înconjoară osul călcâiului. Exercițiile simple, care sunt efectuate diminața și seara pot ajuta la vindecarea rapidă a pacienților.
Tratament medicamentos
De obicei, medicamentele sunt folosite pentru ameliorarea durerii și a inflamației. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene orale sunt utilizate cel mai frecvent. Acestea au efect analgezic, antiinflamator și antipiretic. Deși nu se cunoaște mecanismul lor de acțiune, pot inhiba atât activitatea ciclooxigenazei, cât și sinteza prostaglandinelor.
De asemenea, aceste medicamente pot inhiba sinteza leucotrienelor și eliberarea enzimei lizozomale. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ajută la ameliorarea durerii și a inflamației în cazul pacienților care suferă de fasceită plantară.
Prin injectarea cu corticosteroizi se poate plasa un agent antiinflamator în zona sensibilă sau în zona inflamată. De regulă, înainte de injectare corticosteroidul este combinat cu un anestezic local.
Tratament chirurgical
Intervenția chirurgicală ar putea fi necesară în 5-10% dintre cazurile de fasceită plantară. Operația este recomandată celor care nu au obținut o ameliorare a durerii în urma unui tratament efectuat pe o perioadă de 6-12 luni.
Tratamentul chirurgical presupune eliberarea fasciei plantare. Însă, în urma acestei operații se poate pierde stabilitatea coloanei mediane a piciorului. Intervenția chirurgicală ce implică eliberarea fasciei plantare este eficientă în 70-90% dintre cazuri.
Criochirurgia este o procedură nouă ce implică inserarea unui mic crioprob pentru a distruge țesuturile ori celule patologice.
Procedura Tenex durează doar câteva minute și implică doar efectuarea unei mici tăieturi. Pentru eliminarea țesuturilui cicatrician se folosesc ultrasunete. Pacienții care apelează la această procedură se pot întoarce la activitățile lor obișnuite în doar 10 zile.
Exerciții recomandate pentru pacienții cu fasceita plantară
Durerea provocată de fasceita plantară se poate ameliora prin exerciții de întindere și de întărire.
Exercițiu cu sticla
Dacă te confrunți și tu cu această problemă ai putea încerca exercițiul cu sticla ori cu mingea de tenis. Stai așezat și roșește sticla ori mingea cu arcul piciorului. Acest exercițiu poate fi efectuat și în picioare, însă este mai dificil.
Exercițiu cu prosopul
Stai în picioare sau pe scaun, așază un prosop pe podea și pune piciorul peste el. Încearcă să împăturești prosopul folosindu-ți degetele de la picioare, apoi împinge-l cât mai departe de tine. După ce reușești să faci acest exercițiu, plasează un obiect mai greu (de exemplu o conservă) la capătul prosopului.
Exercițiu pentru întinderea gambei și a fasciei plantare
Prin întinderea gambei și a fasciei plantare, durerea de călcâi se poate ameliora. Efectuează următorul exercițiu de câteva ori pe zi. Stai în vârfuri pe o treaptă și lasă călcâiele în jos, astfel încât să cadă peste marginea treptei. În tot acest timp, ar trebui să-și relaxezi mușchii și să simți o întindere blândă în partea inferioară a piciorului. Rămâi în această poziție timp de 15-30 de secunde, apoi pune călcâiul sus, la nivelul degetelor.
Cum poate fi prevenită fasceita plantară?
Fasceita plantară poate fi prevenită prin câteva modificări ale stilului de viață, ce includ:
- Menținerea greutății corporale optime – Persoanele supraponderale sau obeze trebuie să scape de kilogramele suplimente pentru că acestea pun multă presiune pe tălpile picioarelor.
- Alegera pantofilor potriviți – Pantofii de atletism trebui înlocuiți frecvent. De asemenea, se recomandă evitarea tocurilor înalte.
- Efectuarea exercițiilor de impact redus – Unele activități precum înotul și ciclismul nu duc la apariția fasceitei plantare. După încheierea activității, se recomandă întinderea gambelor și a picioarelor.
Fiecare persoană ar trebui să învețe să-și relaxeze picioarele, mai ales gleznele și gambele pentru a împiedica dezvoltarea fasceitei plantare.