Afecțiuni

Entorsa de gleznă – simptome, exerciții de recuperare

entorsa-glezna

Glezna este un complex articular ce are rolul de a permite mișcarea piciorului în toate direcțiile. De asemenea, absoarbe șocurile și transmite greutatea pe suportul de sprijin atât în mișcare cât și în repaus. Entorsa gleznei se produce în momentul în care ligamentele ce formează legătura dintre oase și gambe se răsucesc.

Deși se produce frecvent, entorsa nu este o leziune minoră. În jur de 25% dintre persoanele care suferă o entorsă se confruntă o perioadă lungă cu sensibilitate și durere la nivelul articulației.

Leziunile ligamentelor pot fi mai ușoare sau mai severe, variind de la întinderi simple la rupturi parțiale ori complete. Medicul specialist trebuie să verifice gravitatea leziunii:

  • Gradul I – întinderea ligamentelor ce se manifestă prin rigiditate, sensibilitate ușoare și edem. În timpul mersului apare durerea.
  • Gradul II – leziune parțială a ligamentelor însoțită de edem, durere și învinețire (echimoză) ușoară. Apare durerea în timpul mersului, iar zonele afectate devin sensibile la palpare.
  • Gradul III – ruperea completă a ligamentului însoțită de umflătură și echimoză severă. Adesea mersul devine imposibil deoarece apare o durere puternică.

Simptomele entorsei

Atunci când se produce entorsa la picior, apare imediat durerea în zona afectată. Adesea, glezna se umflă imediat și se învinețește, dar dacă entorsa este ușoară, edemul se reduce după câteva zile.. De regulă, zona afectată devine sensibilă la atingere.

În caz de entorsă severă, pacientul nu se mai poate deplasa. Dacă entorsa nu se tratează corect, articulația afectată devine predispusă la o nouă leziune.

Consultul ortopedic este recomandat în caz de:

  • Durere moderată ori severă, umflătură și echimoză severă;
  • Amorțeală și furnicături.

Entorsa se tratează printr-un tratament corespunzător și exerciții de recuperare ce asigură vindecarea corectă. Dacă pacientul nu respectă recomandările medicului, este posibil ca gleznă să rămână instabilă.

entorsa-gleznaDiferențe între entorsă și luxație

Simptomele entorsei se confundă cu simptomele luxației, dar este important să știm care este diferența între aceste două afecțiuni. Entorsa reprezintă întinderea violentă a ligamentelor și se poate produce la nivelul gleznei, genunchiului sau articulațiilor mâinilor. În caz de entorsă, nu are loc smulgerea ori ruperea ligamentelor.

Luxația se produce în momentul în care se deplasează un os din articulație, în urma unei căzături. De cele mai multe ori, sportivii sunt cei care se confruntă cu luxații la nivelul picioarelor, umărului sau coatelor.

Protocol de recuperare pentru tratarea entorsei

Tratamentul în cazul entorsei este împărțit în 4 faze. Trecerea de la o fază la alta depinde de intensitatea durerii, de tumefacția locală și de felul în care s-a mobilizat glezna (cu fașă elastică ori atelă gipsată).

Faza I – până la 72 de ore

Durerea și tumefacția locală se pot ameliora dacă pe zona afectată se va aplica gheață timp de 20 de minute o dată pe oră. Imobilizarea gleznei cu ajutorul fașei elastice limitează edemul local. Se recomandă ridicarea gleznei pentru a reduce edemul local. Imobilizarea gleznei se poate face cu o orteză ori o atelă gipsată.

Faza II – săptămâna 1

Pacientul poate merge dacă se simte confortabil, însă pentru mobilizare ar putea folosi o pereche de cârje. În funcție de cât de puternică este durerea, pacientul își poate da seama ce tip de activitatea poate efectua.

După ce s-a produs traumatismul iar glezna a fost imobilizată, aceasta va deveni rigidă. Pentru a-și putea folosi din nou glezna, pacientul trebuie să facă diferite mișcări.

Un exercițiu foarte eficient presupune așezarea călcâiului pe planul patului și scrierea literelor din alfabet cu degetul mare. Este recomandat ca aceste litere să fie scrise cât mai mari.

Faza III – săptămâna a doua

Când durerea și edemul au dispărut, pacientul trebuie să își reia mersul normal, înfășurând însă glezna într-o fașă elastică.

Faza IV – variabil

Pentru a-și putea relua activitățile sportive, pacientul trebuie să se asigure că are glezna suficient de puternică. Dacă acesta își reia activitatea înainte de vindecarea completă a gleznei, se poate accidenta sau se poate confrunta cu probleme cronice.

Dacă pacientul poate sta pe degete timp de 20 de secunde și, de asemenea, poate sări pe ele de 10 ori, înseamnă că poate să înceapă să alerge. Pentru început, va trebui să alerge în linie dreaptă, până când durerea va dispărea. Atunci când pacientul poate să alerge în linie dreaptă fără să simtă nicio durere, poate să înceapă să alerge și în zig-zag.

Exerciții pentru entorsă

Aceste exerciții întăresc musculatura gleznei și ajută la dezvoltarea reflexelor. Dacă pacientul va executa corect exercițiile de mai jos, va reuși să-și recapete funcționalitatea gleznei. De asemenea, va preveni reaccidentarea și apariția problemelor cronice.

Eversiunea gleznei

Înfășoară piciorul accidentat în benzi elastice, apoi mișcă-l în exterior. Repetă exercițiul de 30 de ori.

Flexia plantară

Înfășoară piciorul accidentat în benzi elastice, apoi mișcă-l ca și cum ai apăsa pedala de la mașină. Repetă exercițiul de 30 de ori.

Inversiunea gleznei

Încrucișează-ți picioarele, stând cu piciorul sănătos dedesubt apoi, înfășoară piciorul accidentat în benzi elastice și mișcă-ți glezna spre interior. Repetă mișcarea de 30 de ori.

Dorsiflexia gleznei

Ancorează benzile elastice de un obiect dur, apoi retrage-ți degetele spre genunchi. Repetă mișcarea de 30 de ori.

Stretching

Extinde genunchiul la maxim și pune călcâiul pe podea. Apleacă-te înainte la nivelul coapselor, asigurându-te că mâinile susțin toată greutatea ta. În momentul în care simți o întindere ușoară în partea superioară a gambei și a genunchiului, rămâi pe poziție timp de 15-20 de secunde. Repetă exercițiul de 3-5 ori.

Ridicări pe vârfuri

Așază-te în fața unei mese și stai cu mâinile pe ea pentru a avea echilibru. În tot acest timp, genunchii trebuie să fie întinși la maximum. Contractează cvadricepsul și menține genunchiul întins. Ridică-te pe vârfuri, fără să schimbi poziția genunchilor.

Stai în această poziție timp de o secundă, apoi reia poziția inițială. Repetă exercițiul de 20-30 de ori. Când începi să te simți puternic, ridică-te pe degetele de la ambele picioare și încearcă să-ți reiei poziția de start, dar doar cu piciorul afectat.

Echilibru într-un picior

Încearcă să îți menții echilibru stând doar în piciorul afectat. Dacă nu ai probleme când faci asta, încearcă să efectuezi exercițiul cu ochii închiși. De asemenea, poți efectua acest exercițiu și în timp ce kinetoterapetului îți va arunca o minge. Repetă exercițiul timp de 5 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *