Hernia de disc este o boală întâlnită frecvent în rândul celor care duc un stil de viață sedentar, fumează sau sunt supraponderali. Fiecare individ s-a plâns cel puțin o dată de durerea de spate. Mulți nu știu că suferă de hernie de disc în fază incipientă și cred că durerea cu care se confruntă apare din cauza poziției incorecte.
Deoarece tot mai mulți oameni sunt diagnosticați cu această afecțiune, am considerat că este momentul să scriu un articol complet despre hernia de disc. Pentru că își doresc să scape cât mai repede de această boală, mulți pacienți apelează la intervenția chirurgicală.
Totuși, hernia de disc se poate vindeca și fără bisturiu, dacă se urmează procedurile de fiziokinetoterapie indicate de specialist.
În rândurile de mai jos, îți vom explica de ce credem noi că nu ar trebui să apelezi la operația de hernie de disc imediat după ce ai fost diagnosticat cu această boală. Însă, mai întâi vom discuta despre ce înseamnă această afecțiune, care sunt cauzele și simptomele ei.
Ce este hernia de disc?
Hernia de disc este o afecțiune ce constă în deplasarea unor discuri ale coloanei vertebrale. Coloana vertebrală este alcătuită din mai multe oase numite vertebre. Acestea sunt conectate între ele prin discul intervertebral care se formează dintr-o membrană fibroasă.
Discul intervertebral funcționează ca un amortizor și are rolul de a menține coloana dreaptă, într-o postură corectă. De asemenea, o protejează de șocurile produse de ridicarea greutăților. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, discurile coloanei vertebrale se deteriorează, iar presiunea care se pune pe zona centrală crește și apare hernia de disc.
Câte tipuri de hernie de disc există?
Hernia de disc poate apărea în orice zonă a coloanei vertebrală. Totuși, de cele mai multe ori, pacienții sunt diagnosticați cu hernie în partea lombară și cervicală. Durere diferă în funcție de zona afectată.
Hernie de disc lombară
Dacă s-a deplasat discul intervertebral de la nivel lombar, atunci pacientului i se pune diagnosticul de hernie de disc lombară. Simptomele acestei boli includ durere în zona feselor și coapselor. De asemenea, pacientul poate resimți durerea și sub genunchi.
De obicei, sunt afectați nervul sciatic și femural. Durerile ar putea fi însoțite de amorțeală, furnicături și sensibilitate la nivelul membrelor.
Hernie de disc cervicală
Dacă s-a deplasat discul intervertebral din partea superioară a coloanei, pacientul este diagnosticat cu hernie de disc cervicală. Acesta resimte o durere la nivelul umerilor și brațelor. Durerea crește progresiv și este însoțită de amorțeală și senzații de furnicături.
De ce apare hernia de disc?
Majoritatea factorilor de risc pentru hernia de disc sunt legați de stilul de viață haotic:
- Fumatul
- Efortul fizic exagerat după o perioadă lungă de repaus
- Statul prelungit pe scaun
- Înaintarea în vârstă
- Traumatismele coloanei vertebrale
- Ridicarea greutăților în mod greșit
Obezitatea, sedentarismul și malformațiile congenitale amplifică factorii de risc enumerați mai sus. Persoanele în vârstă, cele care adoptă o postură incorectă în timp ce fac sport și cele care nu fac mișcare au un risc crescut de a suferi de hernie de disc.
Simptomele herniei de disc
Simptomele aceste boli diferă în funcție de zona în care se află hernia. Există posibilitatea ca durerea să se intensifice treptat și să iradieze de-a lungul fibrelor nervose. Dacă hernia nu este diagnosticată la timp, se poate agrava.
Mulți evită să meargă la medic, deoarece simptomele nu sunt specifice. Unii pacienți se pot confrunta cu hernia de disc, chiar dacă nu au simptome.
Un pacient cu hernie cervicală poate prezenta astenie musculară în membrele superioare, durere în zona gâtului, umerilor, brațelor și imposibilitatea de a întoarce capul sau de a face mișcări bruște. Durerea cu care se confruntă cei diagnosticați cu hernie de disc nu are caracter pulsatil, ci este continuă.
Pentru diagnosticarea herniei de disc este necesar un examen clinic, dar și câteva investigații paraclinice precum: radiografie, tomografie computerizată, RMN și mielografie.
Un pacient cu hernie lombară se confruntă cu dureri în zona feselor și coapsei, însă acestea se pot extinde spre gamba și picior. Nervii implicați în dezvoltarea herniei lombare sunt nervul sciatic și femural. De obicei, durerile sunt însoțite de furnicături și senzație de amorțeală.
Simptomele herniei de disc lombare debutează brusc. Pe măsură ce boala evoluează, durerile devin din ce în ce mai intense și nu se mai ameliorează. În perioada subacută durerile dispar dacă pacientul stă în poziția șezut.
Perioada cronică permite pacientului să-și mobilizeze coloana pentru a se confrunta cu dureri suportabile.
Stadiile herniei lombare
Faza I de insabiliate discală
În prima fază, pacientul se confruntă cu dureri lombare cronice de tip postural. Când încetează să mai facă efort fizic, durerile dispar.
Simptome:
- Durere în regiunea lombo-sacrată
- Durere ce se ameliorează în repaus
- Durere ce iradiază pe membrul inferior
Faza a II-a de leziune discală
Faza a II-a presupune ruperea inelului fibros și protruzia centro-laterală a nucleului pulpos.
Simptome:
- Durere apărută din cauze mecanice
- Dureri lombosacrate unilaterale sau bilaterale
- Durere ce apare brusc
- Durere ce iradiază doar până deasupra genunchilor
Faza a III-a (radiculară)
Faza radiculară are trei stadii:
- Stadiul iritativ
- Stadiul compresiv
- Stadiul de întrerupere
Faza a IV-a (discopatia lombară)
În această fază apare discartroza. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, nucleul pulpos se deshidratează și se declanșează procesul degenerativ al discului intervertebral. Deoarece coloana vertebrală este supusă uzurii mecanice, inelul fibros ce îmbracă discul suferă modificări importante.
Tratamentul pentru hernia de disc
Dacă ai primit diagnosticul de hernie de disc, dar ai simptome suportabile, urmează în continuare tratamentul prescris de medic chiar dacă te simți mai bine. Dacă hernia de disc nu este tratată, poate duce la complicații precum dureri cronice, leziuni permanente sau mobilitate redusă.
Tratamentul pentru hernia de disc are rolul de a ameliora durerea și de a opri evoluția bolii.
Hernia de disc se poate trata și fără operație, prin fizioterapie și kinetoterapie. Tratamentul pentru hernia de disc include exerciții de kinetoterapie, fizioterapie, evitarea pozițiilor dăunătoare, administrarea medicamentelor antiinflamatorii. Doar atunci când niciun tratament nu funcționează se apelează la intervenția chirurgicală.
Tratarea herniei de disc fără operației
Operația pentru hernia de disc se recomandă doar în 10% dintre cazuri, acolo unde durerea persistă chiar dacă pacientul urmează un tratament pentru o perioadă de 5-6 săptămâni. Întotdeauna, se recomandă mai întâi tratamentul nechirurgical și mai apoi cel chirurgical.
Kinetoterapia
Tratamentul pentru hernia de disc are scopul de a reduce presiunea exercitată la nivelul nervului afectat. Tocmai de acea, kinetoterapeuții le recomandă pacienților să facă exerciții fizice ce ajută la tratarea acestei afecțiuni. Aceste exerciții au rolul de a tonifia mușchii spatelui pentru a se obține o poziție corectă.
Odată ce coloana vertebrală este stabilizată, durerile se ameliorează.
Fizioterapia
Tratamentul fizioterapeutic ajută la calmarea durerilor prin proceduri de electroterapie, hidroterapie și balneoterapie. Acest tratament are efect antiinflamator și relaxează musculatura. Dacă se combină mai multe proceduri, perioada de tratament ar putea fi mai scurtă.
Masajul
Masajul ajută la relaxarea musculaturii și stimularea secreției de lichid sinovial intraarticular. Prin masaj, durerea se ameliorează, iar circulația sangvină locală se îmbunătățește. Deoarece masajul are efect analgezic rapid, foarte mulți pacienți cu hernie de disc apreciază această procedură.
Elongații
Elongațiile sunt eficiente în tratarea herniei de disc. Prin efectuarea unei tracțiuni tehnologizate, vertebrele sunt repoziționate. Astfel, discurile intervertebrale se deblochează, iar procesul de vindecare este accelerat.
Această procedură nu este deloc dureroasă. Dacă pacientul apelează atât la elongații, cât și la fizioterapie se poate bucura de efecte sueprinzătoare după doar o ședință: durerea și inflamația se ameliorează, iar musculatura se relaxează.
Kinesiotaping
Această tehnică de bandajare a fost concepută pentru a accelera procesul de vindecare. Kinesiotaping folosește o bandă din bumbac cu adeziv acrilic, ce are o elasticitate similară pielii umane. În momentul în care banda este aplicată pe piele, proprietățile adezivului se activează. Deoarece este rezistentă la apa, banda poate fi folosită mai multe zile la rând.
Banda kinesiologică ameliorează durere, îmbunătățește funcțiilor musculare și drenajul limfatic.
Operația de hernie de disc
Această intervenție chirurgicală constă în eliminarea fragmentelor din discul care apasă pe rădăcinile nervoase. Din nefericire, apar frecvent riscuri asociate intervențiilor chirurgicale.
Principala problemă constă în faptul că discul afectat poate părea complet eliminat, chiar dacă mai rămân mici particule pe vertebre. În plus, există riscul ca boala să recidiveze.
Odată cu trecerea timpului, pot apărea dureri provocate de lipsa discului intervertebral, deoarece spațiul care rămâne liber favorizează deplasarea celorlalte discuri. În astfel de cazuri, ar putea fi nevoie de o nouă intervenție chirurgicală.
Cum poate fi prevenită hernia de disc?
Dacă vrei să stai departe de această afecțiune, trebuie să elimini cauzele ce duc la apariția ei. Iată ce ar trebui să faci:
Renunță la fumat
Fumatul este un factor de risc pentru hernia de disc, deoarece poate interfera cu oxigenarea optimă a coloanei și a discului. Din cauza fumatului poate apărea degenerarea discului ce duce, în timp, la hernia de disc.
Scapă de kilogramele suplimentare
Excesul de greutate crește riscul de apariție a herniei de disc. Dacă vei avea o greutate normală, forțele mecanice ce acționează asupra organismului se vor reduce, iar degradarea coloanei vertebrală va fi prevenită.
Nu îți suprasolicita organismul
Hernia de disc poate fi cauzată și de suprasolicitarea organismului prin efort fizic intens. Înainte de a efectua un antrenament, fă exerciții de încălzire a articulațiilor.
Adoptă o postură corectă
Atunci când ridici greutăți, așază-te într-o poziție corectă pentru a nu suprasolicita inelul fibros. De asemenea, este important să îți legi șireturile din poziția șezut sau cu membrele inferioare flexate.
Intervenția chirurgicală poate fi înlocuită cu fiziokinetoterapie. Această metodă împinge discul în poziția inițială, fără a-l elimina.