Artroza este o afecțiune complexă ce nu poate fi vindecată, dar poate fi ameliorată prin diferite metode. Pentru a împiedica agravarea bolii, pacientul trebuie să respecte câteva reguli stricte.
În rândurile următoare voi oferi informații importante despre cauzele artrozei, simptomele bolii și tipurile de tratament disponibile.
Artroza, cunoscută și sub numele de osteoartrită, este o boală provocată de uzura cartilajului articular. De obicei, această boală degenerativă afectează articulațiile genunchilor, coloanei vertebrale, mâinilor și șoldurilor.
Cauzele artrozei
Stresul mecanic ce afectează țesutul cartilaginos reprezintă principala cauză a artrozei. Această boală apare adesea la persoanele care fac o muncă fizică dificilă, la sportivi și la cei care își mișcă în mod repetat articulațiile.
Artroza se dezvoltă în momentul în care se deteriorează cartilajul intraarticular. Acest țesut ferm și alunecos permite efectuarea mișcărilor articulare, cu minim de frecare. Când apare artroza, această suprafață alunecoasă devine dură. Dacă țesutul se deteriorează în totalitate, oasele se freacă unele de altele.
Factori de risc pentru artroză:
- Vârsta – riscul de apariție al artrozei este mai mare la persoanele în vârstă;
- Sexul – femeile au un risc mai ridicat de a dezvolta artroză, comparativ cu bărbații;
- Leziuni ale articulațiilor – accidentele cresc riscul de apariție a artrozei. Chiar și leziunile vechi care par a fi vindecate pot crește riscul de dezvoltare a acestei boli.
- Obezitatea -Excesul de greutate contribuie la apariția artrozei, deoarece țesutul gras produce proteine ce pot inflama articulațiilor. În plus, cu cât greutatea este mai mare, cu atât articulațiile sunt mai solicitate.
- Genetica – unele persoane sunt mai predispuse la artroză dacă această boală a fost diagnosticată la unui dintre membrii familiei;
- Deformări osoase – cei care se nasc cu cartilaje defecte sau malformații ale articulațiilor au un risc crescut de a dezvolta artroză.
Artroza – simptome
În general, artroza se dezvoltă lent. La debutul bolii, durerea articulară ar putea apărea după un exercițiu fizic ori după o muncă grea. Mai târziu, durerea ar putea deveni persistentă. Cei care suferă de artroză s-ar putea confrunta cu rigiditate articulară când se trezesc dimineața sau după ce stau într-o anumită poziție o perioadă mai lungă.
Chiar dacă artroza poate afecta orice articulație, această boală apare mai des la articulațiile genunchilor, mâinilor, coloanei și șoldului. Caracteristicile bolii diferă în funcție de articulațiile afectate:
- Mâini – artroza la încheieturile mâinilor pare să-i afecteze mai des pe cei care au în familie o persoană care a fost diagnosticată deja cu această boală. De asemenea, femeile sunt mai predispuse la artroza mâinilor, comparativ cu bărbații. Cele mai multe femei suferă de artroză la încheieturile mâinilor după menopauză.
- Genunchi – articulațiile genunchilor sunt cel mai des afectate de artroză. Printre simptomele acestei boli se numără durerea, umflarea și rigiditatea. Artroza de genunchi poate îngreuna mersul pacientului.
- Șolduri – simptomele artrozei de șold se aseamănă cu cele ale artrozei la genunchi. Însă, uneori durerea se resimte în zona inghinală, a feselor și a genunchilor. Deoarece poate limita deplasarea, artroza șoldului îngreunează activitățile zilnice.
- Coloana vertebrală – simptomele artrozei care afectează coloana vertebrală includ rigiditate și durere de gât ori de spate. Uneori, această boală se poate manifesta și prin furnicături ori senzație de amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor. În cazuri grave, artroza la coloana vertebrală poate afecta inclusiv funcția vezicii urinare.
Câte tipuri de artroză există?
Artroza poate fi: cervicală, coxartroză, lombară, acromioclaviculară, de genunchi și a fațetelor articulare.
Artroza cervicală
Acest tip de artroză afectează vertebrele cervicale și este declanșată de stres și de uzura articulațiilor. Simptomele acestui tip de artroză sunt:
- Rigiditate la nivelul gâtului
- Dureri de cap
- Spasme musculare
- Rigiditate musculară
Artroza fațetelor articulare
Anxietatea, stresul și uzura sunt principalele cauze ale acestui tip de artroză. Postura incorectă poate duce, de asemenea, la dezvoltarea artrozei fațetelor articulare, pentru că pune presiune pe aceste articulații ce se întind de-a lungul șirei spinării.
Artroza fațetelor articulare este întâlnită frecvent la persoanele în vârstă și se manifestă adesea, prin dureri de spate, mai ales atunci când pacientul stă în poziție verticală. Fațeta afectată poate fi identificată prin localizarea durerii.
Coxartroza (artroza șoldurilor)
Acest tip de artroză se întâlnește destul de des a persoanele vârstnice. Articulația șoldului este printre cele mai puternice și suportă multă greutate și stres. Artroza șoldurilor poate afecta atât persoanele în vârstă, cât și sportivii. De asemenea, persoanele care au o greutate excesivă pot suferi de acest tip de artroză.
Durerea de șold care se intensifică în timpul mersului este unul dintre simptomele coxartrozei.
Gonartroza (articulația genunchiului)
Uzura cartilajului, provocată de alinierea incorectă a axelor picioarelor este cauza principală a gonartrozei. Această afecțiune apare și din cauza leziunilor, tulburărilor metabolice și a deformărilor.
Deteriorarea cartilajului duce la apariția rigidității și la deformarea articulației. De asemenea, apare durerea ce limitează capacitatea de mișcare și, într-un final, afectează calitatea vieții.
Artroza lombară
Acest tip de artroză afectează partea inferioară a spatelui, acea zonă care suportă multă presiune și greutate. În general, artroza lombară este provocată de postura incorectă și obezitatea abdominală. Printre simptomele acestui tip de artroză se numără durerea din partea inferioară a spatelui și pierderea flexibilității.
Artroza acromioclaviculară
Acest tip de artroză afectează umărul și este provocată de uzura normală. De asemenea, artroza acromioclaviculară poate apărea și din cauza unei accidentări la nivelul umărului. Simptomele bolii includ durere, flexibilitatea limitată și sensibilitate.
Diagnosticarea artrozei
Pentru diagnosticarea artrozei, medicul trebuie să verifice istoricul medical al pacientului și al familiei acestuia. De asemenea, va examina fizic pacientul și va analiza simptomele cu care se confruntă acesta.
Descrierea simptomelor:
- Localizarea durerii;
- Modul în care afectează simptomele activitatea zilnică a pacientului;
- Detalii despre momentul în care a apărut durerea;
- Detalii despre alte afecțiuni medicale cu care se confruntă pacientul în prezent;
- Lista completă cu medicamentele administrate.
Examinarea fizică
Medicul trebuie să analizeze articulațiile și să verifice gradul lor de mobilitate pentru a vedea dacă mișcarea este afectată. De asemenea, va încerca să găsească zonele dureroase și semne ale leziunilor. În plus, medicul postura pacientului și modul în care se aliniază gâtul și coloana vertebrală.
Ce complicații poate provoca artroza?
Cei mai mulți oameni sunt de părere că artroza afectează activitățile zilnice. Dacă boala nu este ținută sub control, pot apărea complicații severe precum:
- Distrugerea completă a cartilajului;
- Osteonecroză (moartea celulelor osoase);
- Sângerare în interiorul articulației;
- Crăpături la nivelul osului;
- Infecție în articulație;
- Nervi comprimați;
- Ruperea tendoanelor și pierderea stabilității.
Tratamentul pentru artroză
Artroza nu poate fi tratată, însă simptomele bolii pot fi ameliorate prin terapii fizice, modificări ale stilului de viață, consum de medicamente și intervenții chirurgicale. De asemenea, pentru gestionarea artrozei se recomandă menținerea unei greutăți potrivite.
Tratamentul pentru artroză are scopul de a ameliora durerilor, a îmbunătăți mobilitatea articulațiilor și a reduce ritmul de dezvoltare a bolii.
Ameliorarea durerilor
Terapie caldă ce include folosirea uleiurilor medicinale și a gelurilor poate fi eficientă în ameliorarea durerii. Injecțiile cu cortizon ori lubrifiant și înlocuirea articulațiilor sunt folosite în cazurile grave. Susținătoarele plantare pot fi de ajutor în reducerea stresului și a presiunii aplicate asupra articulațiilor.
Îmbunătățirea mobilității
Fizioterapia poate fi utilă în reducerea durerii articulare și îmbunătățirea mobilității dacă se respectă un program de tratament ce implică mai multe tehnici.
Reducerea ritmului de agravare a bolii
Tratamentele pentru artroză pot încetini progresul bolii. Suplimentele naturiste ar putea fi eficiente în întârzierea procesului de dezvoltare a artrozei și, de asemenea, ar putea ajuta la ameliorarea durerii.
Tratament medicamentos
Există mai multe medicamente pentru artroză, ce includ pilule, creme, loțiuni și siropuri. De asemenea, sunt disponibile și medicamente care pot fi injectate.
Steroizii (medicamente antiinflamatorii) ajută la tratarea multor tipuri de artroză. Însă, deși sunt eficienți, steroizii pot provoca efecte adverse, în special dacă sunt administrați sub formă de pilule. Unii medici încearcă să evite această problemă prin injectarea steroidului sau prin administrarea unei doze cât mai mici.
Injecții cu acid hialuronic
Sunt disponibile mai multe tipuri de injecții cu acid hialuronic, care poartă denumirea de suplimente de vâscozitate. Acestea sunt recomandate de medici pentru tratarea osteoartritei genunchiului și se injectează direct în articulație. Studiile arată că injecțiile cu acid hialuronic sunt eficiente în ameliorarea durerii.
Tratamente naturiste pentru artroză
Suplimentele naturale pot fi de ajutor în tratarea artrozei și în încetinirea ritmului de dezvoltare a bolii. S-Adenozil-Metionină (SAM-e) are efect analgezic și antiinflamator. Afectează neurotransmițătorii, precum serotonina pentru a reduce percepția durerii. De asemenea, SAM-e stimulează creșterea cartilajului.
Potrivit studiilor, SAM-e este la fel de eficient precum medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene în ameliorarea simptomelor artrozei, dar are mai puține efecte adverse.
Boswellia Serrata (tămâie indiană) conține compuși cu proprietăți analgezice și antiinflamatorii. În plus, poate fi eficientă în prevenirea deteriorării complete a cartilajului. Extractul de boswellia serrata, ce poartă denumirea de Loxin 5 ar putea ameliora durerea și împiedica apariția leziunilor.
Terapia prin masaj și acupunctura sunt, de asemenea, utile în ameliorarea durerii provocate de artroză.
Intervenția chirurgicală
Înlocuirea articulațiilor s-a dovedit a fi eficientă în ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității. Cei mai mulți pacienți care apelează la această procedură au peste 65 de ani, însă sunt și persoane mai tinere care acceptă operația de înlocuire a articulațiilor. O nouă operație de înlocuire a șoldului ori a genunchiului ar trebui efectuată după 15-20 de ani.
Artroscopia
Această procedură implică folosirea unui artroscop, ce-i permite medicului să privească direct în articulație. Artroscopul este un tub extrem de subțire de care este atașată o cameră. Chirurgica artroscopică se folosește pentru a se identifica tipul de artroză și leziunile prezente.
Chirurgul ar putea efectua și alte proceduri precum biopsia, repararea unui cartilaj afectat ori netezirea unei articulații.
Cu ajutorul unui artroscop se poate efectua și chirurgia extensivă (sinovectomie, reconstrucția ligamentelor). Chirurgica artroscopică se face fără anestezie totală și fără tăierea țesutului, ceea ce înseamnă că pacientul ar putea să se recupereze mai repede. În general, această procedură este efectuată la nivelul articulației genunchiului ori umărului, însă poate fi făcută și pe alte articulații.
Kinetoterapie pentru tratarea artrozei
Scopul kinetoterapiei este de a îmbunătăți funcția musculară și de a ameliora durerea. Terapetului trebuie să identifice cauza ce determină apariția disconfortului și a rigidității și apoi să creeze un program care să ajute la restabilirea mișcării articulare.
Kinetoterapia pentru tratarea artrozei poate include:
- Tracțiuni pentru creșterea mobilității articulare
- Mobilizarea articulațiilor
- Refacerea stabilității
- Relaxarea mușchilor prin masaj
- Exerciții de coordonare
Exerciții pentru refacerea posturii
De obicei, pacienții care suferă de artroză au tendința de a limita mișcarea în articulația afectată, ceea ce înseamnă că mușchiul din zona respectivă va fi mai puțin solicitat. Exercițiile recomandate de un terapetut cu experiență îl vor ajuta pe pacient să scape de durere și să-și îmbunătățească postura.
Arta marțială chineză, Tai Chi, se folosește frecvent pentru reducerea stresului și a tensiunii. Această tehnică implică folosirea unor mișcări simple și lente pentru a-i determina pe pacienții cu artroză să adopte o postură corespunzătoare.
Exerciții pentru îmbunătățirea mobilității
Un pacient care se confruntă cu dureri articulare, tinde să renunțe la activitatea fizică. Însă, exercițiile fizice sunt esențială pentru sănătate, întărirea mușchilor și îmbunătățirea mobilității articulațiilor.
Totuși, cei care suferă de gonartroză trebuie să evite alergatul, în timp ce pacienții cu artroză lombară ar trebui să evite golful, tenisul și ciclismul. În schimb, înotul este potrivit pentru toți cei care suferă de artroză.
Exerciții pentru îmbunătățirea stabilității
Articulațiile funcționează bine, doar dacă sunt stabile ori mobile, în funcție de activitate. Articulațiile precum genunchii și coloana vertebrală sunt esențiale pentru stabilitate. Șoldurile și gleznele trebuie să fie mai mobile.
Exercițiile de echilibru sunt recomandate persoanelor vârstnice și celor care au trecut printr-o intervenție chirurgicală pentru înlocuirea articulației.
Poziția într-un picior este un bun exercițiu de echilibru. Stai în picioare pe o suprafață plană și ridică piciorul drept deasupra solului. Rămâi în această poziție timp de 30 de secunde. Schimbă piciorul pentru a repeta exercițiul.
Cum poate fi prevenită artroza?
Din nefericire, nu există metode sigure de prevenire a acestei boli. Însă, riscul de dezvoltare a bolii se poate reduce prin respectarea unor măsuri.
Cei care se bucură în acest moment de articulații sănătoase, ar trebui să facă tot posibilul să le mențină într-o stare bună, pentru a reveni durerea și alte probleme asociate cu artroza. Uneori, prevenirea unui accident ar putea reduce destul de tare riscul de artroză.
Purtarea echipamentului adecvat în timpul antrenamentelor și competițiilor sportive ar putea preveni apariția leziunilor. Menținerea unei greutăți corporale potrivite poate reduce, de asemenea, riscul de apariție a artrozei.