Terapia cu ventuze a fost descrisă, în cărțile vechi, ca fiind o practică medicală utilizată de egipteni. Această terapie a fost utilizată și în Europa, Africa și Asia ca o formă de medicină alternativă pentru tratarea mușcăturilor de șarpe și vindecarea leziunilor pielii.
Terapia cu ventuze să făcea, în trecut, cu coarne de animale. Odată cu trecerea timpului, acestea au fost înlocuite cu cești de bambus, iar astăzi, terapia cu ventuze se face cu ajutorul ceștilor din sticlă. De asemenea, aceste ventuze pot fi fabricate și din lut ori silicon rezistent la temperaturi înalte.
Diferite culturi au utilizat terapia cu ventuze ca tratament pentru diferite afecțiuni. Americanii și europenii foloseau ventuzele pentru a vindeca afecțiunile frecvente, precum răcelile, congestia și infecțiile toracice.
Terapia cu ventuze mai este cunoscută, în culturile arabe ca terapia hijama. Aceasta este folosită, de multe ori, cu alte tratamente tradiționale chinezești, cum ar fi acupunctura și acupresura.
Terapia cu ventuze presupune plasarea unor cupe din sticlă ori silicon pe pielea pacientului cu scopul de a crea un vid. Astfel, sângele ajunge la suprafața pielii, în acele zone ale corpului ce necesită vindecare.
Chinezii sunt de părere că fiecare corp are 12 meridiene diferite, iar terapia cu ventuze poate fi aplicată pe fiecare meridian.
Orice tratament medical utilizat în locul terapiilor tradiționale este considerat medicină alternativă. Se crede că medicina alternativă are proprietăți de vindecare similare cu medicina tradițională, însă nu produce efecte secundare.
Câte tipuri de terapie cu ventuze există?
De-a lungul timpului s-au folosit trei tipuri de terapie cu ventuze: terapie uscată, umedă și terapie cu masaj.
Terapia uscată
Acest tip de terapie cu ventuze presupune aprinderea unui pahar ori a unui vas din sticlă cu o substanță inflamabilă precum alcool sau ierburi. Acest pahar este aplicat de terapeut pe pielea pacientului.
Când paharul se răcește se creează un vid, iar pielea se ridică și se înroșește. De obicei, paharele din sticlă ori din silicon rămân pe pielea pacientului timp de aproximativ 3 minute. Însă, în unele situații, acestea sunt lăsate pe piele chiar și 20 de minute.
Paharele uscate produs o presiune mică și se utilizează, de cele mai multe ori, pe țesuturile mai moi. Pentru ca paharele să poată fi mișcate dintr-o parte în alta, pielea se poate lubrifia.
Terapia umedă
Ventuzele umede creează un vid și pot fi lăsate pe piele, aproximativ 3 minute, la fel ca cele folosite în terapia uscată. Însă, în timpul unei ședințe de terapie cu ventuze umede, un terapeut folosește un bisturiu sterilizat pentru a face mici tăieturi pe piele. Ulterior, în cea de-a doua sesiune de terapie va scoate o parte din sânge.
Pielea pacientului se va vindeca în aproximativ 10 zile. Este esențial ca pielea acestuia să fie bine curățată atât înainte, cât și după terapia cu ventuze umede pentru a reduce riscul de infecție.
Terapia umedă este cunoscută în cultura arabă sub denumirea de Hijama ori sângerare medicinală. Ventuzele umede sunt utilizate de majoritatea musulmanilor și se crede că și profetul Muhammed le-a folosit.
În cultura chineză, aceste ventuze sunt utilizate pentru tratarea afecțiunilor respiratorii precum bronșita și pneumonia.
Terapia umedă este folosită pentru eliminarea sângelui stagnat, expulzarea căldurii și ameliorarea durerii. Mediul în care se efectuează terapia umedă trebuie să fie curat și sterilizat pentru a împiedica apariția infecțiilor.
Terapia prin masaj
Terapeutul care efectuează această procedură mișcă ventuzele în diferite zone ale pielii. Masajul cu ventuze este utilizat pentru scăderea în greutate și eliminarea celulitei. De obicei, pentru această formă de terapie se folosesc ventuze din silicon pentru că sunt moi și flexibile și alunecă ușor pe piele.
Terapia prin masaj presupune folosirea uleiurilor pentru ca paharele să alunece cu ușurință pe pielea pacientului. Această terapie ajută la ameliorarea durerii, atenuarea stresului și relaxarea corpului.
Terapie cu ventuze – beneficii
Cercetătorii sunt de părere că terapeuții îi pot ajuta pe pacienții care suferă de diferite afecțiuni. Terapia cu ventuze are multe beneficii: stimulează circulația sangvină, favorizează oxigenarea celulelor, înlătură nodulii și elimină excesul de toxine și lichide.
Cei care folosesc terapia cu ventuze se bazează pe ideea că folosirea vidului în anumite zone ale corpului contribuie la înlăturarea obstrucțiilor în căile energetice din interiorul corpului și astfel, ajută la vindecarea bolilor.
Terapia umedă care presupune eliminarea unei mici cantități de sânge toxic poate ajuta la vindecarea și prevenirea unor boli. Când terapia cu ventuze este combinată cu acupunctura, acele se introduc în piele, exact în locul în care se plasează ventuzele și apoi se face terapia prin masaj.
Cupele folosite la crearea vidului sunt realizate din diferite materiale. Terapeuții antici utilizau coarnele și oasele animalelor, bambusul, ceramica și scoicile, însă vindecătorii de astăzi folosesc cupe din silicon, cauciuc ori sticlă.
Cele din sticlă sunt cele mai eficiente pentru că-i permit terapeutului să observe efectul asupra pielii pe măsură ce efectuează procedura.
Astăzi, terapia cu ventuze se face într-un mediu curat și steril, pentru a preveni infecțiile. Cei mai mulți pacienti nu simt niciun disconfort în timpul procedurii, însă terapeuții pot apela la anestezia locală dacă pacientul crede că are nevoie de ea.
Toate ustensilele folosite în timpul acestei proceduri sunt sterilizate sub presiune și la temperatură ridicată.
Pentru a împiedica apariția vânătăilor, terapeutul ar putea masa zona în care s-au aplicat ventuzele. Dacă s-au folosit ventuze umede, terapeutul poate acoperi pielea cu medicamente antiseptice, după care o poate bandaja pentru a grăbi procesul de vindecare.
Terapeuții ar putea refuza să efectueze terapia cu ventuze pe femeile gravide sau cele aflate la menstruație. De asemenea, aceștia îi pot refuza pe pacienții care sângerează sau au varice.
Terapia cu ventuze este una dintre cele mai folosite terapii alternative și este utilizată inclusiv de sportivi olimpici. Ea a fost creată pentru a ajuta la ameliorarea durerilor asociate cu țesutul cicatricial și conjunctiv, dar și la tratarea umflăturilor.
Deși este foarte apreciată de sportivi, criticii susțin că terapia cu ventuze este foarte riscantă și nu ar trebui acceptată în medicina modernă. Deocamdată nu există dovezi care să arate că terapia cu ventuze ajută sau afectează în mod negativ o persoană.
Unele persoane sunt de părere că această terapie este precum un placebo și doar oferă senzația de bunăstare, dar nu ajută la eliminarea problemelor.
Terapia cu ventuze și detoxifierea organismului
Detoxifierea este un proces prin care se elimină substanțele toxice din corp. De foarte mulți ani, terapia cu ventuze se folosește pentru detoxifierea organismului. Ventuzele ajută la construirea energiei corpului în timp ce elimină toxinele din organism.
Această terapie mută toxinele la suprafața pielii și le ajută să iasă din corp. În momentul în care toxinele au ajuns la suprafață, procesul de vindecare poate să înceapă.
Terapia cu ventuze ajută la detoxifierea corpului, îmbunătățirea energiei și stimularea circulației sangvine. Această practică a fost folosită pentru tratarea diferitelor afecțiuni, precum anemie, hemofilie, artrită, afecțiuni ginecologice, acnee, migrene, anxietate, alergii, varice, eczeme.
Ce efecte are terapia cu ventuze?
De obicei, după terapia cu ventuze, pielea tratată se poate înroși sau pot apărea mici vânătăi. Acest lucru se întâmplă deoarece sângele este forțat să ajungă la suprafața pielii.
Unii sunt de părere că pielea se înroșește mai tare dacă pacientul are mai multe toxine în corp. În schimb, dacă în organismul acestuia există mai puține toxine, se va confrunta cu mai puține efecte adverse vizibile după terapia cu ventuze.
Alte efecte secundare ce pot apărea în urma terapiei cu ventuze includ infecții, arsuri și un disconfort ușor. Pacientul care vrea să apeleze la această terapie este sfătuit să discute, mai întâi cu un medic.
Terapia cu ventuze este relativ sigură dacă este efectuată de un terapeut experimentat.
Ce trebuie să știi înainte de a apela la terapia cu ventuze?
Deși terapia cu ventuze este sigură dacă este efectuată de un profesionist, pacientul trebuie să afle care sunt riscurile folosirii ventuzelor. În plus, acesta trebuie să se familiarizeze cu tehnicile folosite în timpul procedurii.
Pacientul trebuie să discute cu medicul pentru a afla care sunt beneficiile și riscurile terapiei cu ventuze. De asemenea, trebuie să-i spună acestuia în ce zonă a corpului simte durerea, pentru ca ventuzele să fie amplasate în zonele potrivite.
De obicei, ventuzele se aplică pe spate, deoarece aici există cinci linii meridiane. În funcție de problemele cu care se confruntă pacientul, medicul va determina numărul de ventuze folosite în timpul sesiunii.
Deși ventuzele pot produce diferite vânătăi sau umflături pe piele, această terapie este relativ nedureroasă. De obicei, aceste semne de pe piele dispar după câteva zile sau câteva săptămâni.
În momentul în care paharele sunt așezate pe piele, pacientul se poate confrunta cu o ușoară senzație de piele strânsă, deoarece aceasta este trasă în interior. În cazul în care pacientul simte o durere atunci când pielea este atrasă în pahar trebuie să-i spună terapeutului, pentru ca acesta să-și poată ajusta tehnica.
Terapia cu ventuze este potrivită pentru cei care vor să-și îmbunătățească fluxul de energie, să-și detoxifice corpul, să-și relaxeze mușchii tensionați și să amelioreze durerea. Însă, daci dacă pacientul este predispus la sângerare nu i se recomandă terapia cu ventuze.
Înainte de a apela la terapia cu ventuze, pacientul trebuie să discute cu medicul dacă:
- Are spasme musculare sau fracturi osoase
- Suferă de tromboză venoasă profundă
- Are pulsul ușor mărit
- Este suspect de cancer
Terapia cu ventuze poate fi folosită singură, sau împreună cu o altă terapie alternativă, precum acupunctura. Vidul și presiunea negativă din timpul sesiunii ajută la stimularea fluxului de sânge și la sedarea sistemului nervos.
Medicina alternativă folosită de atleți
Mulți sportivi utilizează terapia cu ventuze, deoarece este considerată un bun tratament pentru calmarea mușchilor obosiți. În plus, accelerarea fluxului sangvin către zonele tratate favorizează vindecarea leziunilor musculare. Medicina alternativă este utilă, mai ales, atunci când pacienții fac un sport precum înotul și gimnastica și își folosesc mușchii constant.
Foarte mulți sportivi folosesc terapia manuală, sauna ori compresia prin terapie la rece împreună cu terapia cu ventuze. Astfel, reușesc să-și elibereze mușchii și tendoanele folosite în mod constant.
De asemenea, terapia cu ventuze este benefică atunci când este folosită împreună cu terapia de masaj, pentru că-i ajută pe sportivi să scape de durerile din timpul antrenamentelor.
Terapia cu ventuze pentru ameliorarea durerii
Pseudoștiința reprezintă colecția de practici ce se bazează, în mod greșit, pe o anumită metodă științifică. Deși studiile nu au dovedit încă beneficiile terapiei cu ventuze, mulți oameni utilizează pseudoștiința drept o modalitate naturală de ameliorare a durerii.
Terapia cu ventuze este un tip de medicină alternativă, la fel ca acupunctura și frenologia. Unii consideră că această terapie este utilă în ameliorarea durerii, în timp ce alții sunt de părere că terapia cu ventuze este doar o practică superstițioasă cu efect placebo.
O persoană care se confruntă cu migrene, probleme respiratorii ori alte afecțiuni ar trebui să discute cu medicul despre terapia cu ventuze, dacă a epuizat toate tratamentele medicale.
În cât timp apar rezultatele?
În momentul în care un pacient începe terapia cu ventuze, observă că primele sesiuni sunt cele mai intense, deoarece corpul uman se adaptează în timp la noul tratament. Însă, după fiecare sesiune, disconfortul devine din ce în ce mai mic, în timp ce vânătăile și umflăturile devin mai puțin vizibile.
După câteva ședințe, este posibil ca pacientul să se simtă adormit sau, din contră, ar putea avea probleme cu somnul.
Chiar după prima sesiune, pacientul ar trebui să observe o ameliorare semnificativă a durerii. De asemenea, celelalte simptome care l-au făcut să apeleze la terapia cu ventuze, ar trebui să dispară, încet încet. Producția de hormoni s-ar putea îmbunătăți, la fel și rigiditatea articulațiilor.
Terapia cu ventuze ajută la consolidarea imunității pacientului. După prima sesiune, pacientul se va simți mai bine și mai energic. Pe măsură ce toxinele vor fi eliminate din corp, starea pacientului se va îmbunătăți considerabil.
Durata și numărul sesiunilor se stabilește împreună cu terapeutul. Este recomandat ca această terapie să se efectueze pe o perioadă mai lungă, în mai multe ședințe.
Deoarece este sigură, terapia cu ventuze poate fi efectuată săptămânal, la început. Odată cu trecerea timpului, frecvența sesiunilor se poate reduce, pentru că o mare parte din toxinele din corp vor fi eliminate. Mulți pacienți așteaptă să dispară semnele roșii sau vânătăile de la sesiunea anterioară, până să se programeze pentru o altă ședință.
Durata fiecărei sesiuni de terapie cu ventuze diferă în funcție de afecțiunea sau simptomele cu care se confruntă pacientul. Ventuzele pot fi lăsate pe piele între 3 și 20 de minute. Dacă sunt lăsate prea mult pot provoca iritații sau arsuri.
Terapia cu ventuze este potrivită pentru cei care caută o metodă relativ nedureroasă pentru gestionarea durerii, la un preț accesibil.