Coloana lombară este formată din oase interconectate, nervi, mușchi, ligamente și articulații. Totuși, deși este o structură complexă, coloana lombară, denumită și spatele inferior este susceptibilă la rănire și dureri. Aceasta susține toată greutatea corpului superior și permite efectuarea mișcărilor precum îndoirea și răsucirea.
Mușchii coloanei lombare asigură îndoirea și rotirea șoldurilor și, de asemenea, susțin coloana vertebrală, în timp ce nervii lombari oferă putere mușchilor care se găsesc în pelvis și picioare.
Cele mai multe dureri lombare acute sunt cauzate de leziuni la nivelul ligamentelor, discurilor ori articulațiilor. Ca răspuns la leziuni, ]n corp apare o inflamație minoră, dar care poate provoca o durere severă.
Cum se manifestă durerile de mijloc?
Durerile lombare pot fi acute sau cronice. Dacă durerea este gestionată corect încă de la început, simptomele pot fi mai puțin severe. Durerea poate varia de la ușoară la intensă. Din cauza durerii, pacientul ar putea avea dificultăți în menținerea spatelui într-o poziție corectă.
Durerea acută apare brusc după ridicarea unui obiect greu sau după un antrenament intens. Dacă durerea persistă mai mult de 3 luni, însemnă că este cronică.
Durere lombară – simptome
Prin identificarea simptomelor se poate obține un diagnostic precis. În plus, medicul îi poate recomanda pacientului un tratament eficient.
Principalele simptome ale durerii lombare includ:
- Durere sâcâitoare – este o durere intensă ce poate fi însoțită de spasme musculare, mobilitate limitată și dureri de șold și pelvis;
- Durere care se extinde la fese, tălpi și picioare – în unele cazuri, durerile lombare se manifestă printr-o senzație de furnicături sau amorțeală care se deplasează în jos până la picioare, denumită sciatică. Sciatica este provocată de iritarea nervului sciatic și se resimte doar pe o parte a corpului.
- Durere care se intensifică după o perioadă lungă de repaus – statul pe scaun exercită presiune asupra discurilor și agravează durerile de spate. Întinderea și mersul ar putea ameliora rapid durerile însă, odată ce pacientul se așază din nou pe scaun, simptomele pot reapărea.
- Durere care se ameliorează la schimbarea pozițiilor – modul în care intensitatea durerii se modifică poate ajuta la descoperirea sursei de durere.
- Durere care se intensifică imediat după trezire și se ameliorează după deplasare – majoritatea celor care se confruntă cu dureri de spate susțin că acestea sunt mai puternice dimineața. Simptomele însă se ameliorează odată ce se ridică din pat și se mișcă.
Debutul simptomelor diferă în funcție de cauza durerii și includ:
- Durere ce se dezvoltă lent – simptomele care sunt provocate de mișcări repetitive se agravează progresiv. Durerea se poate intensifica după o activitate fizică sau la finalul unei zile lungi;
- Durere care apare și dispare, dar se agravează în timp – dacă durerea este cauzată de boala discului degenerativ poate fi resimțită din nou și din nou;
- Durere ce apare imediat după o leziune – mișcarea bruscă poate afecta coloana vertebrală, determinând apariția durerii;
- Simptome întârziate – în unele cazuri, simptomele apar la câteva ore sau chiar la câte zile după accidentare. Această durere întârziată poate fi un efect secundar al procesului de vindecare a mușchilor.
Dureri de spate, fese și picioare
Sciatica este un termen folosit pentru a face referire la durerile de spate ce apar din cauza unei probleme a nervului sciatic. Acest nerv gros circulă din partea de jos a spatelui până în picioare.
Atunci când nervul sciatic este rănit, poate apărea durerea în partea inferioară a spatelui. Această durere se extinde la nivelul șoldurilor, feselor și piciorului. Aproximativ 90% dintre pacienți se vindecă de sciatică fără a avea nevoie de operație.
Durerea din spatele inferior ce radiază în șolduri, fese și n partea de jos a piciorului este principalul simptom al sciaticii. Adesea, durerea apare doar la un singur picior și se agravează atunci când pacientul tușește sau strănută. Poate fi însoțită de furnicături sau senzație de amorțeală în picior.
De obicei, simptomele apar brusc și dispar în câteva zile ori săptămâni.
De multe ori, durerile de spate apar în urma suprasolicitării ori a tensionării mușchilor situați în zona lombară.
Cei mai mulți pacienți cu sciatică au între 30 și 50 de ani. Femeile însărcinate au un risc mai ridicat de a dezvolta sciatica deoarece uterul în curs de dezvoltare pune presiune pe nervul sciatic.
Amorțeală și furnicături
Acestea sunt simptome ce indică funcționarea incorectă a nervului. Amorțeala și furnicăturile sunt posibile simptome ale unei anomalii la nivelul coloanei vertebrale. Deoarece măduva spinării și nervii din coloana vertebrală creează legătura dintre extremități și creier, atunci când există o problemă la măduva spinării ori la nervi, pacienții se pot confrunta cu senzația de amorțeală și furnicături.
Dacă există o anomalie a coloanei vertebrale, cel mai probabil pacientul se va confrunta cu amorțeală și furnicături în extremitatea superioară. În schimb, dacă există o problemă în regiunea lombară, aceste simptome se manifestă în extremitatea inferioară.
Majoritatea oamenilor cred că problemele coloanei vertebrale provoacă dureri de spate și nu se așteaptă să resimtă simptome precum furnicături ori amorțeală în extremitățile inferioare.
Nervii au rolul de a oferi creierului informații despre senzațiile din corp. Dacă semnalele sunt deteriorate sau iritate, pacientul poate experimenta senzații de amorțeală, furnicături ori usturime.
Febră
Dacă durerea de spate are legătură cu febra, atunci pacientul trebuie să meargă la medic. De obicei, durerile lombare și febra sunt provocate de o infecție într-una dintre structurile spatelui, precum:
- Osteomielita (infecția oaselor);
- Abces (infecție în mușchii spatelui);
- Discita (infecția unui disc intervertebral);
- Meningita (infecție în țesutul ce înconjoară măduva spinării și creierul).
Simptome asociate cu durerile de spate
Medicii nu reușesc întotdeauna să descopere cauza ce duce la apariția durerilor de spate, însă se pare că cei mai mulți oameni se simt mai rău în momentul în care se mișcă sau stau într-o poziție incorectă.
Următoarele simptome sunt destul de rare, însă trebuie informat medicul dacă apar:
- Febră și stare generală de rău;
- Dificultăți la urinare;
- Furnicături și senzație de amorțeală în zona genitală;
- Pierderea controlului vezicii urinare.
Cauzele durerilor lombare
Majoritatea durerilor lombare apar din cauza unei leziuni provocate de mișcări bruște ori de întinderi musculare. Durerea de spate poate să apară și ca un simptom al unei probleme medicale precum disc rupt, sciatica, infecții ale coloanei vertebrale, artrita.
Durerea acută durează câteva zile sau câteva săptămâni, iar durerea cronică durează peste 3 luni.
Durerea de spate apare adesea la persoanele care au între 30 și 50 de ani, deoarece odată cu înaintarea în vârstă, în organism se produc mai multe schimbări, iar cantitatea de lichid dintre vertebre scade. Asta înseamnă că discurile coloanei vertebrale se pot irita mai ușor.
În plus, tonusul muscular se pierde, iar spatele este mai predispus la răni. Prin întărirea musculaturii spatelui, durerea lombară poate fi prevenită.
Întinderi
Din cauza efortului fizic prelungit, mușchii și ligamentele coloanei lombare se pot întinde și rupe provocând simptome precum rigiditate și durere în spatele inferior. De asemenea, pot apărea și spasme musculare. Aceste simptome se pot ameliora prin odihnă și terapie fizică.
Leziuni ale discului
Riscul ca discurile din spate să sufere leziuni crește odată cu înaintarea în vârstă. În momentul în care cartilajul ce acoperă discul împinge contra măduvei spinării, discul se poate rupe. Leziunea discului apare, în general, brusc, după răsucirea spatelui. Durerea cauzată de leziunea discului persistă mai mult de 3 zile.
Sciatica
Sciatica cauzează dureri la nivelul picioarelor ce se simt ca o senzație de arsură ori ca o înțepătură de ac.
Stenoza spinării
Stenoza spinării apare în momentul în care coloana vertebrală se îngustează și pune presiune pe măduva spinării și pe ne nervi. De cele mai multe ori, stenoza spinării este provocată de degenerarea discurilor intervertebrale care are ca rezultat compresia rădăcinilor nervoase.
Presiunea care se pune pe nervii spinali cauzează simptome cum ar fi amorțeală, slăbiciune și crampe. Aceste simptome se pot resimți în orice parte a corpului. Majoritatea pacienților cu stenoza spinării susțin că aceste simptome se intensifică când stau sau se deplasează.
Curbura anormală a coloanei
Lordoza, cifoza și scolioza sunt afecțiuni ce cauzează curbura anormală a coloanei vertebrale. Această curbură presează mușchii, tendoanele și vertebrele ducând la apariția durerii și a posturii incorecte.
Alte afecțiuni
Există mai multe afecțiuni ce provoacă dureri lombare, printre care se numără artrita, spondilita, fibromialgia și spondiloza.
Chisturile ovariene, sarcina, problemele de rinichi și fibromul uterin pot, de asemenea, să provoace dureri de spate.
Afecțiunile articulare și bolile de oase se pot manifesta prin dureri de spate. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, cantitatea de apă și de proteine din cartilaj se modifică, ducând la slăbirea lui.
Osteoartrita este o altă cauză a durerii de spate ce poate fi identificată prin teste cu raze X.
În cazuri foarte rare, durerea de spate poate apărea și din cauza bolii Paget sau a unei sângerări în pelvis.
- Boala Paget
Boala Paget este o afecțiune ce duce la slăbirea și deformarea oaselor și apariția durerilor de spate. Această boală apare mai des la persoanele care au peste 50 de ani și poate fi depistată prin teste cu raze X. Pentru tratarea bolii Paget, medicii recomandă de obicei antiinflamatoare și analgezice.
- Sângerări în pelvis
Această problemă apare, în general, la persoanele care iau medicamente pentru diluarea sângelui. O durere de spate poate fi un indiciu că s-a produs o sângerare în bazin.
Suprasolicitarea mușchilor, tendoanelor și articulațiilor
De cele mai multe ori, durerile lombare sunt provocate de degenerarea țesuturilor moi ce susțin coloana vertebrală lombară. Dacă mușchii spatelui sunt suprasolicitați, pot apărea dureri.
Deși întinderea unui mușchi nu reprezintă o leziune majoră, durerea rezultată poate fi extrem de puternică. Leziuni ce pot apărea la nivelul coloanei vertebrale:
- Entorsă musculară – se produce în momentul în care fibrele unui mușchi se rupt din cauza suprasolicitării;
- Entorsă lombară – apare atunci când ligamentele se rup sau se întind în exces.
Traumatisme ale coloanei vertebrale
Accidentele de mașină, rănile provocate prin înjunghiere și căderea de la înălțime pot provoca leziuni la nivelul coloanei vertebrale. În funcție de zona deteriorată leziunile pot fi împărțite în fracturi, entorse sau întinderi.
Infecții
Discita septică și osteomielita sunt două infecții ce apar destul de rar, dar care pot duce la o durere de spate însoțită de febră.
Hernia de disc
Simptomele acestei boli pot apărea în momentul în care pacientul încearcă să ridice un obiect greu sau să-și răsucească partea de jos a spatelui. Hernia de disc este o afecțiune întâlnită frecvent ce afectează, în special, persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani.
Boli ale coloanei vertebrale
Bolile ce afectează coloana vertebrală se manifestă adesea prin dureri de spate. Infecțiile tumorile, spondilita anchilozantă, scolioza și accidentările pot modifica structura coloanei vertebrale.
Câte tipuri de dureri lombare există?
Durerile lombare pot fi mecanice sau radiculare. Durerile mecanice sunt localizate în partea inferioară a spatelui, la nivelul feselor și, în unele cazuri, în partea superioară a picioarelor.
Durerile radiculare apar atunci când o rădăcină a nervilor spinali este afectată sau inflamată. Acest tip de dureri pot fi asociate cu senzație de amorțeală sau slăbiciune.
Dureri lombare de cauză mecanică
Aproximativ 80% dintre oameni se confruntă, la un moment dat, cu o durere de spate. Durerea de spate poate avea cauze organice și mecanice. Durerile organice sunt provocate de boli precum anevrismul aortic ori cancerul spinal.
Durerea mecanică apare atunci când țesuturile coloanei vertebrale sunt distruse în urma unui accident de mașina, a unei alunecări ori a unei căderi.
Dureri lombare de cauză inflamatorie
Durerile lombare ce au o cauză inflamatorie sunt, de fapt, un complex de simptome ce indică prezența unei inflamații la nivelul vertebrelor sau a articulațiilor coloanei vertebrale.
Caracteristicile durerii lombare de cauză inflamatorie includ:
- Debut treptat al durerii;
- Simptomele se îmbunătățesc după efectuarea exercițiilor fizice;
- Durere ce apare pe timpul nopții;
- Durerea nu se ameliorează prin odihnă;
- Durere ce persistă mai mult de 3 luni;
- Rigiditate dimineața ce durează peste 30 de minute.
Durerile de spate inflamatorii trebuie diagnosticate și tratate corespunzător.
Dureri lombare acute
Durerea lombară acută este o durere de spate ce persistă timp de 6 săptămâni. Pacienții descriu acest tip de durere ca fiind o durere ascuțită, bine definită ori vagă. Durerea poate iradia în fese și în șold.
Durerile lombare acute pot apărea ca urmare a unui traumatism ori a unei activități intense. De asemenea, poate apărea brusc sau treptat. Este greu de depistat sursa exactă a durerii lombare, deoarece aceasta poate apărea în urma unei probleme la nivelul mușchilor, ligamentelor, vaselor sangvine și cartilajului.
Dureri lombare cronice
Aceste dureri apar atunci când țesuturile se deteriorează și devin sensibile. Chiar și micile mișcări pot duce la apariția unei dureri ce se intensifică și persistă mai mult timp.
Factori de risc pentru durerea lombară
Următorii factori de risc cresc șansele de apariție a durerilor de spate:
- Vârsta (adulții de vârstă mijlocie și bătrânii au un risc mai ridicat de a se confrunta cu dureri de spate);
- Accident de spate în trecut;
- Fracturi ale coloanei vertebrale;
- Sarcina;
- Lipsa exercițiilor fizice;
- Un loc de muncă ce necesită statul prelungit de scaun;
- Fumatul;
- Greutatea excesivă a corpului;
- Postura incorectă;
- Stresul;
- Depresia;
- Utilizarea corticosteroizilor pentru perioade lungi.
Supraponderabilitatea
Supraponderabilitatea afectează atât adulții cât și copiii. Această tulburare gravă poate duce la apariția unor boli precum diabetul, hipertensiunea arterială sau chiar cancerul de colon.
Când greutatea corporală este prea mare, coloana vertebrală se poate deteriora și pot apărea dureri de spate.
Postura incorectă
O postură incorectă poate cauza modificări anatomice ale coloanei care, la rândul lor, pot provoca dureri de spate. Aceste dureri se pot înrăutăți în anumite momente sau pot dispărea după schimbarea poziției.
Sarcina
Când uterul se extinde, își schimbă centrul de greutate, slăbește mușchii abdominali și afectează postura, punând presiune pe spate. În plus, dacă apasă pe un nerv, poate cauza dureri de spate.
De asemenea, modificările hormonale care se produc în timpul sarcinii slăbesc articulațiile și duc la apariția durerilor de spate. Aproximativ două treimi din femeile însărcinate se confruntă cu dureri de spate.
Moștenirea genetică
Persoanele care au un părinte sau un frate cu dureri lombare au un risc ridicat de a se confrunta cu aceste dureri. Există mai multe boli ce provoacă dureri de spate, inclusiv:
- Osteoartrită;
- Spondiloza;
- Osteoporoza;
- Boala discului degenerativ;
- Scolioza.
Diagnosticarea durerilor lombare
Pentru a diagnostica durerea lombară, medicul va efectua un examen fizic pentru a identifica locul în care apare durerea. De asemenea, acesta va verifica reflexele pacientului pentru a afla dacă durerea afectează nervii.
Dacă pacientul se confruntă și cu alte simptome precum slăbiciune, febră, pierdere în greutate, ar putea fi nevoit să facă mai multe teste.
Testele imagistice l-ar putea ajuta pe medic să depisteze problemele osoase, de ligamente sau de disc.
Examen fizic
Pacientul trebuie să facă mai multe mișcări stând pe scaun, pe pat sau în picioare pentru ca medicul să identifice problemele musculare și senzoriale ce duc la apariția durerii lombare. Examenul fizic mai include și:
- Palpare;
- Teste nervoase;
- Examen general al picioarelor și trunchiului;
- Observații și măsurători.
În urma rezultatelor obținute la aceste teste, medicul va putea afla dacă durerea apare din cauza presiunii asupra unui nerv.
Anamneza
Pacientul va fi nevoit să completeze un chestionar pentru ca medicul să evalueze modul în care durerea lombară afectează viața acestuia. Pentru a descoperi cauza durerii lombare, medicul va ruga pacientul să descrie:
- Modul în care a început durerea;
- Intensitatea durerii și durata acesteia;
- Factorii care declanșează sau agravează durerea;
- Alte simptome resimțite.
De asemenea, pacientul trebuie să-i spună medicului dacă fumează, dacă ia corticosteroizi sau dacă are în familie persoane care se confruntă cu dureri lombare.
Teste imagistice
Aceste teste sunt necesare pentru identificare problemelor legate de disc, ligamente sau tendoane. Imagistica prin rezonanța magnetică (RMN) oferă detalii despre structurile din organism și ajută medicul să depisteze tumorile, leziunile, și infecțiile.
Discografia se poate folosi atunci când celelalte proceduri de diagnosticare au eșuat. Discografia presupune injectarea unui colorant de contrast în discul spinării despre care se crede că provoacă durerea. Această procedură este foarte importantă pentru pacienții care vor să opteze pentru intervenția chirurgicală lombară.
Complicațiile durerilor lombare
Durerea lombară care persistă mult timp poate cauza depresie și probleme cu somnul. Studiile recente au descoperit că există modificări structurale în creierul pacienților ce se confruntă cu dureri cronice lombare.
Foarte rar, durerile lombare sunt considerate periculoase, deși, dacă nu sunt tratate, se pot agrava. Dacă durerea apare din cauza unui disc netratat, poat educe la paralizie.
Cei care se confruntă cu următoarele simptome ar trebui să meargă la medic:
- Pierderea controlului vezicii urinare;
- Pierderea inexplicabilă în greutate;
- Febră și frisoane;
- Dureri în zona abdominală.
Cum pot fi tratate durerile lombare?
De obicei, intervenția chirurgicală se efectuează doar dacă leziunile nervoase s-au agravat sau dacă în urma testelor s-au descoperit modificări structurale.
Tratamentele convenționale pentru durerile lombare includ:
Pachete cu gheață
Deși nu s-a dovedit științific că pachetele cu gheață ajută la tratarea leziunilor spatelui, multe persoane le folosesc pentru că pot ameliora durerea. De asemenea, acestea pot reduce inflamația în cazul persoanelor care se confruntă cu o durere acută sau cronică.
Activitate fizică
Cei care se confruntă cu dureri de spate trebuie să facă exerciții de întindere, însă trebuie să evite mișcările ce înrăutățesc durerea. Unele studii sugerează că odihna la pat poate intensifica durerea lombară.
Programele de terapie fizică ce îmbunătățesc flexibilitatea și mobilitatea sunt, de asemenea, utile în ameliorarea durerilor de spate.
Medicamente
Mai multe medicamente, eliberate cu sau fără prescripție medicală, pot fi utile pentru pacienții care se confruntă cu dureri lombare.
Exerciții fizice
Mușchii spatelui contribuie la susținerea coloanei vertebrale inferioare. Unele exerciții simple, efectuate timp de 20-30 de minute pe zi pot antrena mușchii de bază.
O sesiune de aerobic îmbunătățește circulația, ameliorează durerea de spate și reduce rigiditatea.
Fizioterapia
Întinderea corectă a mușchilor poate ajuta la relaxarea mușchilor atrofiați. Cei care se confruntă cu dureri lombare trebuie să-și întindă mușchii spatelui inferior, ai șoldurilor și ai picioarelor.
Masaj
masajul ameliorează tensiunea musculară, favorizează oxigenarea țesuturilor, stimulează circulația sangvină și atenuează durerile de spate. Prin masaj, se eliberează endorfine în corp, iar nivelul de stres scade.
Masajul terapeutic este cel mai eficient atunci când este combinat cu terapia fizică.
Tratament medicamentos pentru durerile lombare
Unele medicamente pot ameliora durerile de spate și, de asemenea, pot atenua spasmele musculare. Însă, pentru a fi eficiente, acestea trebuie utilizate în combinație cu alte tratamente, precum utilizarea pachetelor de gheață.
Adesea, medicii le recomandă pacienților următoarele medicamente:
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – unele dintre ele pot fi achiziționate și fără prescripție medicală;
- Relaxante musculare – pot ajuta pacienții care se confruntă cu dureri lombare și spasme musculare;
- Opioide – ameliorează durerile severe de spate ce nu pot fi reduse cu ajutorul altor medicamente. De obicei, se administrează pe o perioadă de 1-2 săptămâni.
- Antidepresive – tratează depresia și ajută la ameliorarea durerii cronice.
Tratament chirurgical
Intervenția chirurgicală este luată în calcul atunci când celelalte terapii nu dau rezultate. Procedurile chirurgicale pentru care pot opta pacienții care se confruntă cu dureri lombare includ:
- Vertebroplastia și kiphoplastia – tratamente minim invazive efectuate pentru repararea fracturilor vertebrelor provocate de osteoporoză.
- Laminectomia spinală – această procedură se efectueză în momentu în care stenoza spinării provoacă îngustarea canalului spinal și provoacă durere. În timpul acestei operații sunt eliminați pereții osoși ai vertebrelor.
- Discectomia – se recomandă pentru îndepărtarea unui disc ce presează pe o rădăcină nervoasă ori pe măduva spinării, provocând dureri intense.
- Fuziunea spinală – se efectuează pentru a se întări coloana vertebrală.
Cum pot fi prevenite durerile de spate?
Durerile lombare pot fi prevenite prin evitarea mișcărilor ce ar putea distruge spatele și menținerea unei poziții corecte. Mersul pe jos și alte exerciții cu impact redus sunt recomandate pentru persoanele care suferă de dureri lombare recurente.
Mersul ajută la întărirea oaselor și mușchilor, îmbunătățește flexibilitatea spatelui și postura și previne durerile de spate. De asemenea, plimbarea favorizează eliberarea endorfinelor, ajutând astfel la ameliorarea durerilor.
Și dieta joacă un rol important în prevenirea durerilor lombare. Alimentele neprocesate, legumele cu frunze verzi, fructele și avocado ar trebui introduse în dieta tuturor.
Cei care vor să amelioreze durerile de spate prin alimentație ar trebui să consume rozmarin, usturoi, scorțișoară, busuioc, ghimbir, curcumină, ceapă și turmeric.
De asemenea, durerile de spate pot fi prevenite prin:
- Renunțarea la fumat;
- Evitarea purtării pantofilor cu toc;
- Evitarea pozițiilor ce pot declanșa dureri lombare.
Statul în picioare într-o poziție incorectă poate duce la apariția durerii lombare. De aceea, este foarte important să adoptăm o postură corectă întotdeauna, indiferent dacă stăm în picioare stau pe scaun.