Ghid Masaj

Masajul Decontracturant – Ce este și Cum se Face?

masajul-decontracturant

Masajul decotracturant este un tratament ce are loc la anumite zone ale corpului. Acesta ajuta la scaderea tensiunii si a contractiilor si este considerat un tratament de spa pentru a trata durerile musculare localziate ni anumite zone ca rezultat a posturii proaste la birou sau in alte circumstante.

De asemenea, persoanele care se simt adesea extenuate sau au un dezechlibru emotional adesea apeleaza la masajul decotracturant pentru se pune pe picioare. Atunci cand muschii se contracta, acestia se scurteaza si ne limiteaza libertatea de miscare. Ofera o senzatie de parca esti legat, rigid, cauzand durere, iar in cazuri acute, poate bloca miscarile.

De ce se contracta muschii?

Corpul uman este o masina ce functioneaza intr-un mod logic. Unii cercetatori au descoperit ca tesutul muscular are memorie care se pare ca stochaeza toate traumele si suferintele prin care trece organismul nostru cum a fi cele din articulatii, oase sau chiar organe.

Adesea contractiile musculare nu sunt nimic altceva decat rezultatul unei traume cum ar fi o lovitura, o inflamatie articulara, o trauma sau anumite afectiuni cum ar fi osteoporoza, sau hernia de disc. practic, muschii au memorie si imprimeaza toate problemele organismului.

Citește și: Despre masajul suedez. Ce este si cum se face?

Acesta este motivul pentru care de multe avem o senzatie de „pietre” sub piele, muschii se simt ca niste benzi de cauciuc sau ni se pare ca sunt „incalciti”.

Masajul decontracturant este potrivit pentru:

  • Blocajele articulare: depinde de alterarea in functionalitatea articulatiilor
  • Contractiii: Ajuta in cazul contractiilor musculare dureroase, involuntare, persistente
  • In cazul durerilor articulare si a spasmelor musculare: pot fi multe motive pentru care apar contractii musculare, cum ar fi lovituri, oboseala, acumularea de cataboliti datorita obiceiurilor alimentare necorespunzatoare sau contractiilor involuntare in cazul persoanelor anxioase care sunt mereu „in defensiva” si stau intr-o stare incordata constant, contractand muschii
  • In cazul in care simti o „greutate”: Daca digestia este grea, acest lucru poate duce la stari de greata
  • Rigiditate articulara: Rigiditatea musculara poatea aparea din multe motive. Masajul decontracturant poate ajuta
  • Anxietate: senzatiile de anxietate pot provoca disconfort si agitatie. Acest masaj poate ameliora starea anxioasa a unei persoane

Active Warming – Uleiul de masaj cu efect de incalzire, ideal pentru relaxarea muschilor tensionati dupa o zi grea

Active Warming – Ulei de Masaj cu Efect de Încălzire, 100 ml

Contraindicatiile masajului decontracturant

Cu toate astea, exista si anumite situatii in care nu este indicat sa ai parte de un astfel de masaj. De exemplu, persoanle care sufera de probleme cum ar fi osteoporoza, afectiuni la nivelul pielii, tensiune arteriala scazuta, probleme de inima sau probleme cu coagularea sau la nivell coloanei vertebrale nu ar trebui sa aiba parte de un astfel de masaj.

Exista si multe alte boli si afectiuni care pot fi contraindicate in timpul unui masaj decontracturant. Daca vrei sa afli daca ai voie sa ai parte de un astfel de masaj dar si cat de eficient este acesta pentru problema ta, intreaba medicul de familie. Un medic care iti cunoaste tot istoricul medical te poate sfatui cel mai bine.

cum-se-face-masajul-decontracturantTehnica de masaj decontracturant

Pentru a te bucura din plin de un masaj decontracturant, un profesionist poate folosi diferite tehnici. Fiecare maseur aplica o tehnica specifica, in functie de zona in care se afla muschii incordati sau zona tensionata. Cu toate astea, acest tip de masaj urmeaza in general acelasi protocol de 3 faze.

In prima faza, este important sa pregatesti zona ce urmeaza sa fie masata. In a doua faza, se va masa zona respectiva. In faza finala, se vor folosi miscari usoare pentru a elibera tensiunea si pentru a termina sesiunea de masaj.

Asadar, in faza a doua, maseorul isi va folosi mainile, incheieturile si degetele pentru a masa corpul. Poate folosi chiar si pumnii. Decizia o va lua in functie de marimea zonei care trebuie masata si de severitatea acesteia. Asadar, in cazuri extreme, pot fi folosite intreaga mana sau chiar coatele.

Printre tehnicile de masaj decontracturant, exista si cele in care se folosesc lovituri usoare sau tehnici de mobilizare articulara.

Se fae in 3 faze principale:

  • Presiune pura: Miscari usoara, foarte gentile in faza acuta sau miscarile viguroase prin frecare pentru contractii de lunga durata, dar si framantari pentru a face tesutul rigid mai elastic.
  • Miscari de percursiuni: Loviturile usoare localizate pot avea efect stimulant si vasodilatator care amelioreaza problemele musculare
  • Folosind anumite uleiuri ale caror principii active sunt bazate pe vitamina E, care actioneaza ca un energizant, in combinatie cu efectul relaxant al uleiurilor de masaj

In functie de problema, de tesut, de locatie si de stadiul in care se afla muschii, se folosesc diferite tehnici de masaj decontracturant. Acesta nu ajuta doar la relaxarea contractiilor, dar poate de asemenea sa imbunatateasca circulatia sangelui, ajutand astfel la o oxigenare mai buna a intregului organism, iar tesuturile vor observa cele mai multe beneficii.

Este important de asemenea sa ai grija de tot corpul tau, nu doar de zonele dureroase, deoarece toate partile corpului sunt conectate intre ele. De fapt, cu toate ca masajul este facut adesea doar in anumite zone specifice, este facut cu scopul de a ajuta intregul corp. Chiar daca se pune accent pe o anumita zona pentru a decontracta muschii, efectele sale ar trebui sa se simta in general in intreg organismul.

Beneficiile masajului decontracturant

Masajul decontracturand este folosit pentru a relaxa muschii, pentru a elimina stresul care este adesea cauzat de o postura gresita.

Acest masaj nu este recomandat doar pentru persoanele care si-au suprasolicitat muschii si doresc sa ii relaxeze ci si pentru cei care au un stil de viata sedentar si adopta o pozitie gresita la birou.

Bliss Bliss – Gelul de masaj perfect pentru o sesiune lunga si relaxanta

Bliss Bliss – Gel din Silicon pentru Masaj Profesional, 30 ml

Daca crezi ca beneficiile masajului decontracturant este doar de a decontracta muschii, te inseli. Cu toate ca acesta este principalul sau scop, are multe alte beneficii. Iata care sunt acestea.

Exista foarte mult beneficii ale masajului decontractant, acesta fiind potirvit pentru a lupta impotriva anxietatii si pentru a imbunatati sistemul nervos. Daca vrei sa afli care sunt toate motivele pentru care ar trebui si tu sa primesti un astfel de masaj, citeste in continuare. Vei fi uimit de cat de mult poate ajuta organismul aceste tehnici!

Beneficiile generale in organism

Pe langa faptul ca ajuta la decontratarea muschilor, acest tip de masaj poate avea un efect pozitiv general in intreg organismul. Poate ajuta la imbunatatirea sistemului circulator atat vascular cat si pentru a celui limfatic. Acestea sunt cel mai adesea vazute in cazul persoanelor ce au un stil de viata sedentar.

Pot de asemenea sa fie folosite uleiuri de masaj. Acestea imbunatatesc elasticitatea pielii si inlatura celulele moarte.

Mai mult de atat, te poti rasfata cu un masaj decontracturant din cand in cand, mai ales daca faci exerciti in mod regulat deoarece acestea pot suprasolicita muschii. Probabil ca stii deja faptul ca, cu toate ca exercitiile fizice sunt foarte benefice pentru organism, acestea pot fi stresante pentru muschii tai. Din acest motiv, este bine sa te bucuri din cand in cand de un astfel de masaj, pentru a-i ajuta sa se relaxeze.

Beneficiile fiziologice ale masajului decontracturant

Daca suferi de migrene sau dureri puternice de cap, te vei bucura sa afli ca masajul decontracturant este un ajutor de nadejde. uneori, aceste disconforturi sunt cauzate de tensiunea cervicala sau de durerile musculate localizte in diferite parti lae corpului. Cu un masaj decontracturant, vei putea ameliora aeste migrene.

Pe langa faptul ca scapi de disconfortul muscular, vei putea de asemenea sa dormi mai bine, ceea ce iti va imbunatati starea generala. Un somn odihnitor te ajuta sa gandesti mai limpede pe timpul zilei si sa fii mai relaxat.

In cele dni urma, multe contractii si tensiuni musculare sunt cauzate de anumite situatii stresante. Avand in vedere ca masajul decontracturant te ajuta sa te relaxezi, poti scapa de aceste probleme neplacute cu ajutorul acestui masaj ce are actioneaza direct asupra organismului tau.

beneficiile-masajului-decontracturantCat dureaza un masaj decontracturant?

In general, o sesiune de masaj de acest tip dureaza aproximativ 50 de minute, dar poate varai in functie de tehnicile de masaj folosite si severitatea zonei afectate.

Daca simti o durere usoara dupa masaj, nu te ingrijora. Este temporar iar acest lucru arata ca muschii se intorc in starea lor poptima. Durearea are legatura cu intensitatea masajului. Totusi, daca esti ingrijorat, poti intreba maseorul daca este normal sa simti durere iar acesta iti va raspunde in detaliu. De asemenea, iti poate oferi si cateva sfaturi prin care poti ameliora durerea.

Cat de des este bine sa faci un masaj decontracturant?

Este recomandat ca clientii sa aiba parte de un masaj decontracturant in mod reguulat. Acesta ajuta la relaxarea muschilor si promoveaza o stare de bine, relaxanta. Daca nu este facut in mod regulat, durerea poate deveni atat de puternica incat nu poate fi ameliorat cu un simplu masaj.

Nu exista o perioada anume in care trebuie facut acest tip de masaj. Avand in vedere ca actioneaza in principal asupra muschilor incordati, depinde foarte mult de stilul tau de viata. De exemplu, daca esti o persoana anxioasa, mereu incordata sau o persoana care sta mult la birou, este bine sa mergi mai des la un astfel de masaj decat o persoana care are o viata relaxata.

Hot Bio – Uleiul de masaj BIO ce are si rol de lubrifiant. Ideal pentru a fi folosit in cuplu, impreuna cu persoana iubita

Hot Bio 2 in 1 – Ulei de Masaj și Lubrifiant 2 in 1, 200 ml

De asemenea, persoanele care practica sporturi intense si suprasolicita muschii ar trebui sa aiba parte de un astfel de masaj mai des decat persoanele care practica sporturi usoare sau care fac miscare ce nu suprasolicita muschii. Din acest motiv, poate semana cu masajul sportiv, insa este diferit fata de acesta.

Cu alte cuvinte, cu cat muschii sau articulatiile sunt mai suprasolicitate, cu atat mai des este indicat sa ai parte de o astfel de sesiune. Cu toate astea, nici prea des nu e bine. Vorbeste cu maseorul tau (sau chiar cu medicul) si spune-i despre stilul tau de viata. Acesta te poate sfatui despre cat de des este bine sa vii la salon pentru un masaj decontracturant.

Surse de informare

  • Benefits of decontracting massage, many more than you imagine! – Spas Association of India
  • The Decontracting Massage – Terme Sargenda
  • Massage for back and body contractures – Dhermo Design

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *